Mąka orkiszowa jest wytwarzana ze specjalnej odmiany pszenicy, znanej już 3400 lat p.n.e. W dużym uproszczeniu możemy powiedzieć, że orkisz to naturalna i niezmodyfikowana pszenica, dzięki czemu, zawiera on więcej substancji odżywczych w porównaniu z pszenicą zwyczajną. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl znajdziesz mąki orkiszowe w różnych typach. Podobnie jak w przypadku pszenicy, typ mąki orkiszowej decyduje o konkretnym zastosowaniu w kuchni.
Czym właściwie jest mąka orkiszowa?
Mąka z pszenicy orkisz, zwana potocznie szpelcem, jest starożytną odmianą pszenicy uprawianą od blisko 5,500 lat. Orkisz nie był modyfikowany, dzięki czemu, na przestrzeni lat zachował swoje właściwości odżywcze. Duże zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością sprawia, że mąka orkiszowa cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. W sklepie internetowym Marketbio.pl dostępne są ekologiczne i bio odmiany mąki orkiszowej, pochodzące z naturalnych upraw. Mąka z pełnego przemiału ma odcień jasnobrązowy, natomiast razowa mąka orkiszowa jest kremowo biała.
Jakie właściwości posiada mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa jest dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Na ok. 100 gram takiej mąki przypada ok. 350 kcal, na które składają się głównie węglowodany złożone. W mące orkisz dostępne są także mikro i makroelementy, takie jak chociażby: mangan, magnez, cynk, żelazo, fosfor czy witamina B3. Podobnie jak pszenica tradycyjna, w mące orkiszowej znajduje się gluten. Wiele osób z nietolerancją glutenu nie dostrzega jednak niekorzystnych objawów po spożyciu produktów orkiszowych. Reakcja na orkisz zależy jednak od indywidualnych predyspozycji.
Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni
W zależności od wybranego typu mąki orkiszowej, możemy ją wykorzystać do wypieku pieczywa. Dużym atutem jest charakterystyczny, orzechowy aromat, który nadaje chlebom i bułkom z orkiszu niepowtarzalnego smaku. Z mąki orkiszowej możemy również wypiekać ciasta oraz ciasteczka. Z mąki orkisz powstaje kasza orkiszowa oraz makarony, będące zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Orkisz jest wykorzystywany także w musli, waflach dietetycznych, pełnoziarnistych batonikach oraz innych przekąskach. Z ziaren orkiszu można wytworzyć także pobudzającą kawę.
Ekologiczna mąka orkiszowa dostępna w sklepie Marketbio.pl
W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępna jest mąka orkisz w postaci razowej i pełnoziarnistej. Współpracujemy jedynie z zaufanymi producentami, dzięki czemu, dostępne w tym miejscu produkty pochodzą z naturalnych i ekologicznych upraw. Orkisz to niemodyfikowana pszenica, która może pochwalić się lepszymi właściwościami odżywczymi. Posiada szerokie zastosowanie w domowych wypiekach i uchodzi za dużo zdrowszą odmianę pszenicy. Mimo nieco wyższej ceny w porównaniu z tradycyjną mąką pszeniczną, orkisz cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.