
Posiadamy w swojej ofercie algi, zarówno chlorellę – jak i spirulinę. Algi morskie, nazywane również glonami – oczywiście, nadają się do spożywania i dlatego też są wykorzystywane. Dzięki ich właściwościom odżywczym i zawartości wielu składników mineralnych, są docenianym elementem diety. Algi morskie wspierają przyswajanie innych składników odżywczych, które czerpiemy ze spożywanych posiłków. W marketbio.pl posiadamy w swojej ofercie, dość zróżnicowany wybór alg morskich.
Chlorella BIO 1000 Tabletek - MyVita
CHLORELLA BIO Suplement diety Chlorella została poddana procesowi rozerwania ścian komórkowych. Proces ten pozwala na zmaksymalizowanie przyswajalności wartości odżywczych zawartych w surowcu. Produkt nie zawiera substancji poddawanych modyfikacjom genetycznym. Chlorella została przebadana w akredytowanym laboratorium pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, metali ciężkich oraz WWA. Zawartość netto: 1000 tabletek Składniki: chlorella bio (chlorella vulgaris) pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Zalecane dzienne spożycie: 10 tabletek dziennie. Popić wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zawartość w dziennej porcji (10 tabletek): Chlorella 2500 mg - w tym jod 25 µg 17% RWS* *RWS - referencyjna wartość spożycia Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Stosowanie przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci, po konsultacji z lekarzem. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Producent: MyVita sp.j. ul. Nowodworska 17 59-220 LegnicaDo sprawdzenia
Green MIX 4 Powders DETOX I ENERGIA 300 g - MyVita
GREEN MIX 4 POWDERS DETOX I ENERGIA Młody jęczmień, spirulina, chlorella, matcha. Mieszanka 4 sproszkowanych zielonych superfoods o unikalnych właściwościach. Naturalne pochodzenie surowców gwarantuje wysoką jakość. Masa netto: 300 g Składniki: sproszkowane: młody jęczmień 50%, spirulina 25%, chlorella 12%, zielona herbata matcha 12%, naturalny aromat miętowy 1%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, soję, orzechy arachidowe, inne orzechy, sezam, gorczycę. Sposób użycia: jako dodatek do potraw lub do bezpośredniego spożycia po wymieszaniu z wodą. Wedle preferencji stosować 1-3 miarki (1 miarka zawiera około 4 g proszku). Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1394 kJ/ 332 kcal Tłuszcz: 6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 20 g - w tym cukry: 2 g Błonnik: 35 g Białko: 32 g Sól: 0,1 g Producent: MyVita sp.j. ul. Nowodworska 17 59-220 Legnica
Spirulina 250 mg 1000 Tabletek - MyVita
SPIRULINA 250 MG Produkt nie zawiera substancji poddawanych modyfikacjom genetycznym. Spirulina została przebadana w akredytowanym laboratorium pod kątem obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych, metali ciężkich oraz WWA. Zawartość netto: 1000 tabletek po 250 mg Składniki: Spirulina (spirulina platensis), substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu. Zalecane dzienne spożycie: 10 tabletek dziennie najlepiej rozłożone na kilka mniejszych porcji. Spożywać w trakcie posiłku. Popić wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Dzienna porcja (10 tabletek) zawiera: Spirulina 2500 mg w tym jod 45 µg 30% RWS* *RWS - referencyjna wartość spożycia Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom. Producent: MyVita sp.j. ul. Nowodworska 17 59-220 Legnica
Jak powstają algi?
Spirulina to gatunek mikroalg, wyróżnia się charakterystycznym zielononiebieskim odcieniem. W naturze – możemy spotkać ją w formie cylindrycznych lewoskrętnych kolonii. Spirulina to nazwa produktów, które powstają na bazie cyjanobakterii produkowanych przez gatunki Arthrospira platensis.
Jakie właściwości ma suplement diety algi?
Niemal 70% spiruliny – stanowi białko. Co to oznacza w praktyce? Spirulina, dzięki temu – dostarcza naszemu organizmowi, niezbędnych aminokwasów egzogennych. Czyli jakich? Dokładnie takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Aminokwasy egzogenne to m.in. walina, leucyna, lizyna, treonina, fenyloalanina czy tryptofan. I właśnie dlatego, algi są uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, gdy mówimy o diecie osób nie spożywających mięsa, ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Spirulina to bogactwo witamin i składników mineralnych, nie ma tutaj miejsca na najmniejsze wątpliwości! Możemy znaleźć tutaj m.in. sód, selen, potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, beta-karoten. Jeśli dokładniej wczytamy się w źródła – możemy dowiedzieć się, że żelazo obecne w algach – wchłania się dwa razy lepiej, niż pochodzące z jakiegokolwiek innego źródła.
Chlorella z kolei – wyróżnia się przede wszystkim ogromną zawartością witaminy B12. Dlaczego to tak istotne? Niezwykle trudno jest spotkać takie ilości witaminy B12 w jakichkolwiek innych produktach czy suplementach. W chlorelli – są obecne również niezbędne aminokwasy, beta-karoten, witamina C, mangan, kwas foliowy. Mamy tutaj również mnóstwo błonnika i białka.
Czym różnią się algi?
Chlorella i spirulina – łączy je wiele podobieństw, mimo wszystko jednak też widać spore różnice. Z czego wynikają te różnice? Przede wszystkim z budowy, działania i składu. Spirulina to organizm wielokomórkowy, w którym komórki mają kształt helisy oraz zawierają bardzo dużo białka. Jest też o wiele silniejszym antyoksydantem, niż chlorella. Kolejna różnica? Spirulina nie posiada ścian komórkowych, dzięki czemu... łatwiej się trawi.
Uprzedzamy: trudno wybrać, która z tych alg jest lepsza. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości, każda będzie dla nas odpowiednia, jeśli tak uznamy. I tutaj warto być świadomym ich właściwości, żeby móc bez cienia wątpliwości wybrać to, co najwłaściwsze.
Zastosowanie alg
Chlorellę włącza się do diety w celu zredukowania dioksyn. Często również – bierze się pod uwagę wzrost poziomu immunoglobuliny A w mleku matki u kobiet w ciąży. To kolejny z powodów, dla którego wprowadza się do diety chlorellę. Jaki ma to mieć skutek? Mleko staje się wówczas jeszcze lepszym źródłem odporności. Po chlorellę warto sięgnąć zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym, żeby naturalnie wspomagać naszą odporność. Spirulinę docenia się z kolei w działaniu neutralizującym objawy alergii, głównie alergicznego nieżytu nosa. Sięgają po nią też często ludzie cierpiący na nadciśnienie, udowodniono że może obniżać ciśnienie skurczowe i rozkurczowe.
Jeśli ktoś chce postawić na oczyszczenie organizmu z toksyn, zapewnić sobie odpowiednią ilość błonnika w diecie – powinien wybrać chlorellę. Jeśli jednak priorytetem jest działanie antyutleniające czy wzmocnienie odporności organizmu – postawmy na spirulinę. Czy konieczny jest wybór? Nie. Oba te rodzaje alg – nie wykluczają się nawzajem. Możemy stosować je zamiennie, możemy też jednocześnie!
Zamów algi w marketbio.pl
Algi to bogactwo składników mineralnych, witamin i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, gdy mowa o ich właściwościach. Każdy znajdzie formę najodpowiedniejszą dla siebie. W Marketbio.pl staramy się zapewnić Wam różnorodność propozycji alg, które możecie dla siebie wybrać. Zawsze łatwy proces zamówienia, optymalny wybór i szybka bezpieczna wysyłka!