Podstawą dobrej diety wegetariańskiej jest odnalezienie wartościowych produktów spożywczych, które są w stanie zastąpić mięso oraz inne produkty odzwierzęce. W kuchni wegan nie może zabraknąć takich produktów, jak: tofu, lufu czy hempu. Przypominają one biały twaróg, ale do ich produkcji nie potrzeba mleka i tłuszczów odzwierzęcych. W sklepie Marketbio.pl ze zdrową żywnością znajdziesz bogaty wybór produktów przyjaznych weganom i wegetarianom.
Tofu, lufu i hempu – co to za produkty?
Najbardziej znanym z powyższych produktów jest oczywiście tofu. Potocznie określamy go mianem sojowego twarożku. Jak łatwo się domyślić, tofu powstaje bowiem na bazie ziaren soi, z których można stworzyć mleko sojowe. Tofu było znane już w starożytnych Chinach. Dziś jest to jeden z bardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych w Azji. Warto zaznaczyć, że ze względu na inny sposób produkcji mleka sojowego, tofu produkowane w Europie jest nieco twardsze. Lufu jest produktem bardzo zbliżonym do tofu, ale do jego produkcji wykorzystywane są nasiona łubinu. Z kolei hempu to po prostu tofu produkowane z nasion konopnych połączonych z soją.
Jakie właściwości posiada roślinny twarożek?
Tofu oraz inne twarożki roślinne posiadają bardzo cenne właściwości odżywcze, dzięki czemu, powinny znaleźć miejsce nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Produkt jest bogatym źródłem białka, a ponadto, dostarcza ważnych minerałów w postaci: fosforu, wapnia oraz potasu. Tofu zawiera także liczne fitoestrogeny, które w opinii naukowców mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Warto zaznaczyć, że tofu jest produktem niskokalorycznym. Na 100g tego produktu przypada ok. 80 kilokalorii. To mniej w porównaniu z serem białym, gdzie na 100g przypada ok. 100 kcal.
Zastosowanie tofu w kuchni wegańskiej
Z tofu postępujemy bardzo podobnie, jak z serem feta. Przed spożyciem należy je odsączyć z zalewy. Tofu w formie surowej można dodawać do sałatek, a także stosować jako pastę kanapkową z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. Tofu wędzone doskonale łączy się z wszelkimi kaszami oraz daniami zapiekanymi. W sałatkach świetnie sprawdzi się natomiast tofu marynowane. Z tofu, lufu i hempu można również przygotować przepyszne i niskokaloryczne desery. Takie przekąski są bardzo cenione zwłaszcza przez osoby aktywne i dbające o linię. Osoby posiadające pewną wprawę w kuchni mogą przygotować tofurnik, czyli sernik z tofu.
Ekologiczne i zdrowe tufu, lufu i hempu w sklepie Marketbio.pl
W sklepie internetowym Marketbio.pl ze zdrową żywnością znajdziesz ekologiczne i zdrowe tofu, lufu oraz hempu. Produkty dostępne w naszym asortymencie odznaczają się naturalnym składem i pochodzą od sprawdzonych producentów. Posiadamy zarówno naturalne lufu w kostce, jak również tofu w różnych wariantach smakowych, z dodatkiem ziół, przypraw i warzyw. Decydując się na zakupy w sklepie internetowym Marketbio.pl możesz liczyć na bogaty wybór zdrowych produktów dostępnych w korzystnych ofertach cenowych.