Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Mąka jaglana

Jaglana

Minusem najczęściej stosowanej mąki pszennej jest zawartość glutenu, który w nadmiarze ma bardzo niekorzystny wpływ na ludzki organizm. W związku z tym, w ostatnich latach rośnie popularność produktów zbożowych nie zawierających glutenu. Jednym z nich jest właśnie mąka jaglana powstająca z kaszy jaglanej. W sklepie Marketbio.pl znajdziesz bogaty wybór mąk z przeróżnych składników, w tym również ekologiczną mąkę jaglaną.

 Płatki Jaglane Bio 400 g NaturAvena
Dostępność

Płatki Jaglane Bio 400 g NaturAvena

Data min. trwałości: 2025/03/17
10,89 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów

W jaki sposób powstaje mąka jaglana?

Składnikiem niezbędnym do produkcji mąki jaglanej są nasiona prosa. Zboże to jest uprawiane w Polsce coraz rzadziej, a to wielka szkoda, biorąc pod uwagę jego cenne właściwości. Z prosa powstaje kasza jaglana, po zmieleniu której można otrzymać mąkę jaglaną. Mąkę można również wytwarzać bezpośrednio z nasion prosa, ale jest to zdecydowanie rzadsze. Mąka jaglana cieszy się sporą popularnością w Azji, wschodniej Europie oraz w niektórych krajach afrykańskich. Biorąc pod uwagę właściwości tego produktu, warto go wypróbować także w naszej kuchni.

Jakie właściwości posiada mąka jaglana?

Mąka jaglana jest bogatym źródłem błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy szereg witamin i minerałów, w tym: witaminy z grupy B, magnez, mangan, żelazo, miedź oraz semen. To również cenne źródło aminokwasów w postaci: leucyny, tryptofanu czy izoleucyny. Warto zaznaczyć, że mąka jaglana jest dość kaloryczna. W zależności od odmiany, mąka jaglana może zawierać od 350 do nawet 400 kilokalorii na 100 gram produktu. Co szczególnie ważne dla osób unikających glutenu, w mące jaglanej ta substancja nie występuje.

Zastosowanie mąki jaglanej w kuchni

Mąka jaglana może być pełnowartościowym zastępnikiem dla mąki pszennej. Możemy ją wykorzystać do wypiekania pieczywa oraz ciast, do naleśników, sosów, zup czy dipów. Ta odmiana mąki charakteryzuje się bardzo delikatnym i neutralnym smakiem, dzięki czemu, nie oddziałuje na bazowy skład gotowej potrawy. Jeśli lubisz testować przepisy z różnych zakątków świata, z mąki jaglanej możesz przygotować chatang. Jest to szybkie danie popularne zwłaszcza w Chinach i Korei Południowej. Ma formę kleiku z cukrem oraz owocami osmantusa.

Mąka jaglana dostępna w sklepie Marketbio.pl

Sklep Marketbio.pl sprosta oczekiwaniom wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W naszym sklepie możesz zamówić zdrową mąkę jaglaną od sprawdzonych producentów. Do jej produkcji wykorzystywane jest proso z ekologicznych upraw. Każdy produkt możesz sprawdzić pod kątem składu oraz ewentualnej zawartości glutenu. Stale poszerzamy nasz asortyment, aby sprostać wysokim oczekiwaniom klientów. Wybierając zakupy w sklepie internetowym Marketbio.pl możesz liczyć na bogaty wybór zdrowych produktów, atrakcyjne ceny, a także szybką realizację zamówień.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google