Jednym z uwielbianych na całym świecie produktów spożywczych z pewnością są oliwki. To owoce pochodzące z drzew oliwnych, a zarazem bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy roślinnych. Aktualnie istnieje około 300 odmian tej rośliny, przy czym każda z nich wyróżnia się swoim własnym, charakterystycznym smakiem i aromatem. W zależności od dojrzałości oliwek mogą one stopniowo przybierać różne barwy - od zielonej aż po czarną, którą zwykle osiąga w okresie jesienno-zimowym. W obu wariantach świetnie nadają się jako przekąska lub dodatek do dań.
Wartościowe, a przy tym niskokaloryczne…
Do największych zalet, jakie niesie ze sobą spożywanie oliwek, z pewnością zaliczyć można wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowią cenne źródło korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i innych ważnych składników. Jednocześnie świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej, gdyż spożycie 10 sztuk dostarcza jedynie 37 kcal. W oliwkach występuje także wiele witamin - A, C i E oraz z grupy B oraz cenne minerały, takie jak potas, żelazo, fosfor czy miedź. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu pokarmowego. Dodatkowo oliwki hamują apetyt na słodycze, co sprawia, że świetnie sprawdzą się w procesie odchudzania.
Rodzaje oliwek
Aktualnie na rynku znajdziesz różne rodzaje oliwek. Choć owoce te występują w wielu odmianach, to wcale nie jest to powiązane z ich kolorem. W rzeczywistości na barwę wpływ ma moment zbioru oraz sposób obróbki. Oliwki zielone uzyskiwane są jeszcze zanim dojrzeją, jednak po osiągnięciu odpowiedniej wielkości. Charakteryzują się ostrzejszym smakiem i subtelną goryczką. Można je wykorzystać zarówno jako samodzielną przekąskę lub podawać z wyszukanymi gatunkami serów czy z innymi dodatkami w formie koreczków.
Z kolei oliwki czarne zbierane są na końcu całego procesu dojrzewania. Następnie przez około 3 tygodnie poddana jest oksydacji, czyli procesowi utleniania. W wyniku tego uzyskują ciemny kolor i stają się delikatniejsze w smaku. Czarne oliwki to świetna propozycja do wszelkiego rodzaju dań, szczególnie kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
Wyśmienity dodatek do różnorodnych dań
Do najchętniej wykorzystywanych dodatków do potraw z pewnością zaliczyć można oliwki. Bardzo często pojawiają się w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej w towarzystwie owoców morza. Wiele osób chętnie łączy je też z serami, szczególnie białymi i pleśniowymi i podaje jako przekąski. Poszukując wysokiej klasy produktów, warto postawić na propozycje dostępne w sklepie internetowym MarketBio. Mamy do zaoferowania ekologiczne oliwki greckie i hiszpańskie w wielu wariantach do wyboru. Wśród nich znajdziesz zielone i czarne w wersji z pestką lub drylowane, nadziewane papryką lub migdałami, a także w zalewie, solance czy oleju. Doskonale sprawdzą się do sałatek, pizzy, a także dań makaronowych, mięsnych i warzywnych. Dzięki temu z pewnością znajdziesz odpowiednią propozycję dla siebie. Zachęcamy do sprawdzenia wszystkich dostępnych artykułów!