Do najpopularniejszych napojów na całym świecie z pewnością zalicza się kawa. Wiele osób zaczyna każdy dzień od filiżanki tego wyjątkowego naparu. Poza głębokim aromatem wyróżniają go doskonałe właściwości pobudzające. Należy jednak pamiętać, że jakość w dużej mierze zależy od procesu wytwarzania. Obecnie chętnie wybieranym wariantem jest kawa mielona, ceniona głównie ze względu na łatwość przygotowywania. Chociaż koneserzy zdecydowanie wolą wersję ziarnistą, to odpowiednio dobrany produkt z pewnością niejednego zaskoczy swoją wyrazistością. W tym przypadku duży wpływ będzie miał jednak sposób mielenia. Z tego powodu przy wyborze warto zwrócić szczególną uwagę, aby stawiać na dobre gatunkowo artykuły. Pozwoli to maksymalnie czerpać radość z wyśmienitego smaku.
Poznaj najważniejsze zalety kawy mielonej!
Chociaż według prawdziwych smakoszy kawa ziarnista nie ma sobie równych, to wciąż istnieje wiele zwolenników kawy mielonej. Wszystko to z uwagi na wyjątkowo łatwy, szybki i wygodny sposób przygotowania, który nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu czy przyrządów. Do zaparzenia wystarczy posiadać jedynie kubek zalany wrzątkiem. W związku z tym ten rodzaj kawy jest gotowy do spożycia od razu po otwarciu opakowania. Produkt w wersji mielonej to z pewnością dobre rozwiązanie dla osób ceniących sobie czas. Wiele z nich wybiera go też z uwagi na znacznie niższą cenę. Jak się okazuje, w wielu przypadkach sięga nawet rzędu 20% mniej niż przy zakupie wersji ziarnistej. Wpływ na to z pewnością ma krótszy czas przydatności, sposób pakowania czy też sama jakość ziaren.
Jak wybrać odpowiednią kawę mieloną do ekspresu?
Obecnie na rynku dostępnych jest mnóstwo urządzeń posługujących się różnymi technologiami parzenia kawy. Z tego względu podczas dobierania produktu warto zwrócić szczególną uwagę na kilka czynników mających wpływ na ostateczny smak i aromat naparu. W pierwszej kolejności najlepiej uwzględnić indywidualne preferencje, aby poprzez określoną metodę przygotowywania napoju uzyskać oczekiwany efekt. W niektórych przypadkach może okazać się, że ulubiona kawa mielona do ekspresu będzie zupełnie inaczej smakować przy użyciu innego sprzętu. W przypadku modelu przelewowego najlepiej wybrać gatunek jasno palony, który zagwarantuje subtelność przy zachowaniu świetnych właściwości. Do ekspresu ciśnieniowego idealnie nadadzą się mocno palone kawy o ciemnych ziarnach. Z kolei kawa mielona do kawiarki powinna być świeżo palona i zmielona o mniejszym stopniu palenia niż kawa mielona espresso.
Dlaczego warto postawić na ekologiczną kawę mieloną?
Z roku na rok coraz więcej osób docenia organiczne kawy mielone. Wpływ na to mają zarówno wyjątkowe walory smakowe, jak i samo oddziaływanie na organizm oraz środowisko naturalne. W tym przypadku ziarna pochodzą wyłącznie z ekologicznych plantacji, które są wolne od stosowania sztucznych nawozów czy środków chemicznych do ochrony roślin. Kawa mielona bio zwykle uprawiana jest na mniejszych i zalesionych terenach, co stanowi doskonałą ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Jednocześnie staje się ważnym elementem ekosystemu, w którym wiele zwierząt i roślin znajduje schronienie. Poza tym tego typu produkty często oznaczone są certyfikacją Fair Trade, czyli sprawiedliwego handlu. Oznacza to, że pracownicy zatrudnieni na plantacjach są traktowani i godnie wynagradzani zgodnie z zasadami etyki.