Masło Sklarowane Ghee 320 ml - Palce Lizać
-
W naszym magazynie jest duża ilość!
-
- 42,99 zł
-
szt.
-
Gratisy w koszyku
Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj
-
Program rabatowy
Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj
Data min. trwałości:2026/03/27
Zawartość netto:0,32 l
Cena kat. za 1l :134.34 zł
MASŁO SKLAROWANE GHEE NATURALNE
Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła.
Masło ghee wytwarzane jest z mleka od polskich krów z rejonów bieszczadzkich, z wypasu łąkowego.
Wyrabiane metodą tradycyjną, klarowane od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą krowy – trawę czy siano).
Nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją.
Nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰.
Może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące.
W 100% tłuszcz mleczny.
Zawiera witaminy A,D, E, K.
Nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Zastosowanie: Masło sklarowane ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach:
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło sklarowane ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Zawartość netto: 320 ml
Składniki: Tłuszcz mleczny
Sposób użycia: Nałóż ghee na wierzch każdej ciepłej potrawy, usmaż na nim, ulubione danie, posmaruj nim chleb lub dodaj do kawy.
Warunki przechowania: Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa.
Informacje dodatkowe: Produkt jest naturalny i sezonowy dlatego zimą i latem może mieć różną konsystencję - latem półpłynną, a zimą bardziej zbitą. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 3675 kJ/ 894 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 73 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Producent:
Palce Lizać
Głogowska 170a
37-126 Medynia
Masło Sklarowane Ghee 320 ml - Tradycyjna Receptura z Indii
Masło klarowane ghee to produkt wywodzący się z tradycyjnej indyjskiej receptury, oferujący szerokie możliwości zastosowania w codziennej kuchni. Jego wyjątkowy proces wytwarzania sprawia, że jest ono pozbawione kazeiny, laktozy i glutenu, co czyni je idealnym wyborem dla osób z tymi nietolerancjami.
Wysoki Punkt Dymienia - Doskonałe do Smażenia
Jedną z kluczowych cech masła ghee jest jego wysoki punkt dymienia wynoszący 260°C, co oznacza, że nie przypala się podczas smażenia. Dzięki temu doskonale nadaje się do:
- smażenia mięsa i warzyw,
- gotowania zup,
- pieczenia ciast oraz innych wypieków, gdzie może zastąpić margarynę.
Wzbogaca Smak Potraw
Masło ghee wzbogaca smak potraw, podkreślając naturalne aromaty składników oraz przypraw. Można je również stosować jako smarowidło na chleb lub dodatek do kawy, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Naturalne Składniki i Sezonowość
Produkt wytwarzany jest z mleka od polskich krów, które wypasają się na ekologicznych łąkach Bieszczad. Naturalne procesy produkcji sprawiają, że jego konsystencja może się zmieniać w zależności od pory roku, pozostając jednak zawsze najwyższej jakości.
Zastosowanie w Kosmetyce
Dzięki swoim właściwościom ghee jest także wykorzystywane w kosmetyce. Idealnie nadaje się do masaży oraz jako podstawowy składnik masek do pielęgnacji skóry i włosów.
Przechowywanie i Wartości Odżywcze
Nie wymaga przechowywania w lodówce – wystarczy temperatura pokojowa. Jest to w 100% tłuszcz mleczny, bogaty w witaminy A, D, E i K.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 3675 kJ / 894 kcal
- Tłuszcz: 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 73 g)
- Węglowodany: 0 g
- Białko: 0 g
Najczęściej Zadawane Pytania
Czy masło ghee jest odpowiednie dla dzieci?
Tak, masło ghee może być bezpiecznie spożywane przez dzieci.
Jak długo mogę przechowywać masło ghee po otwarciu?
Może być przechowywane przez wiele tygodni, o ile jest trzymane w chłodnym i ciemnym miejscu.
Czy masło ghee nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy?
Tak, ponieważ podczas procesu klarowania usuwana jest laktoza.
Bio: | Nie |
Gluten: | bez glutenu, bezglutenowe |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Nie |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Palce Lizać
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000021580
Recenzje
Leszek
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Wiola
Recenzja niezweryfikowana
|