
Kaszka Gryczana Bio Bezglutenowa 400 g - Probio
KASZKA GRYCZANA BEZGLUTENOWA BIO Idealnie nadaje się do sporządzenia grysiku, klusek, racuchów, past kanapkowych i puddingów. Masa netto: 400 g Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Możliwa obecność nasion sezamu. Sposób przygotowania: 60 g kaszki powoli wsypać do gorącego mleka lub wody i gotować na małym ogniu przez 4-5 minut. Dla osiągnięcia większej delikatności i lepszego trawienia można namoczyć kaszkę w mleku/ wodzie ze szczyptą soli i wstawić na noc do lodówki. Można również przygotować bez gotowania - wystarczy zalać gorącym lekiem/ wodą i odstawić na 5 minut. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25°C. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1456 kJ/343 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g Węglowodany: 69 g - w tym cukry: 0,5 g Białko: 12 g Sól:
Wartościowy składnik wielu potraw mięsnych i warzywnych
Kasza gryczana ceniona jest głównie za cenne właściwości. Ze względu na zawartość błonnika i węglowodanów gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami i sięganie po słodkie lub słone przekąski. Z uwagi na unikalny, dość charakterystyczny smak kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do tradycyjnych, polskich potraw, takich jak klopsy czy gołąbki z mięsa mielonego. Stanowi także ciekawą alternatywę dla ryżu czy ziemniaków.
Zarówno kasza gryczana biała, jak i prażona jest zdrowa, smaczna i sycąca. Z tego względu szczególnie często wykorzystuje się ją jako składnik pożywnych lunchów czy drugiego dania obiadowego. Znakomicie smakuje zarówno z warzywami, jak i mięsem w praktycznie każdej postaci - gulaszem, mielonym, zrazami czy nawet z kotletami schabowymi. Co ciekawe, dużą popularnością cieszy się samodzielne spożywanie kaszy gryczanej z odrobiną masła, kawałkami boczku czy słoniną. Ziarna stanowią też świetne uzupełnienie aromatycznych zup, przy czym dodatkowo delikatnie je zagęszczają.
Jaką kaszę gryczaną wybrać - paloną czy niepaloną?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która z kasz jest lepsza - niepalona czy palona. Wszystko to zależy od indywidualnych oczekiwań i preferencji. Kasza gryczana niepalona wyróżnia się delikatnie kremową barwą i subtelnym smakiem. Z tego względu jest uniwersalna i stanowi świetnie uzupełnienie wielu dań mięsnych i wegetariańskich, a także słodkich deserów. Przy jej wytwarzaniu nie dochodzi do obróbki termicznej, co pozwala zachować więcej wartościowych składników odżywczych. Odmiana ta zawiera więcej białka, związków fenolowych i witamin z grupy B. Dzięki temu idealnie nadaje się do codziennego spożycia.
Z kolei kasza gryczana prażona charakteryzuje się nieco ciemniejszą barwą i intensywniejszym, aromatycznym smakiem. Ostateczny kolor ziaren uzależniony jest jednak od temperatury podczas obróbki cieplnej. Procesy te doprowadzają do obniżenia zawartości niektórych cennych witamin i minerałów. Mimo to warto uwzględnić ten produkt w codziennej diecie. Nadal bowiem stanowi cenne źródło magnezu i zdrowych tłuszczów. Niezależnie od wybranego rodzaju należy pamiętać, że duże znaczenie ma sposób przyrządzania. Kasza gryczana powinna być gotowana na sypko w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu ziarna wchłoną więcej wody ze składnikami odżywczymi, które przenikają do niej podczas gotowania.
Producent Zdrowej Żywności PRO-BIO
O PRO-BIO
Najwyższa jakość i różnorodność produktów ekologicznych stawia PRO-BIO w czołówce producentów zdrowej żywności. Specjalizując się w żywności bezglutenowej, produktach organicznych oraz tradycyjnych składnikach, PRO-BIO dostarcza szeroką gamę artykułów spożywczych, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.
Nasza Oferta
PRO-BIO oferuje różnorodne produkty, które wzbogacają dietę i stanowią idealną bazę do tworzenia zdrowych posiłków. W naszym portfolio znajdziesz:
- Soczewicę Czerwoną Łuskaną Bio dla miłośników dań warzywnych.
- Delikatne Płatki Ryżowe Bio Bezglutenowe, idealne na śniadanie.
- Wysokiej jakości Mąkę Orkiszową Typ 550 Luksusową Bio.
- Klasyczne Płatki Owsiane Bezglutenowe Bio.
- Aromatyczny Ryż Basmati Długoziarnisty Brązowy Bio.
- Pełną smaku Kombuchę Herbata Zielona Bio.
- Różnorodne Kasze i Kaszki, takie jak Gryczana, Jaglana czy Kukurydziana.
- Specjalne Makaron Razowy Żytni i Orkiszowy.
- Ekologiczną Soczystą Ciecierzycę Bio.
- Nutty Quinoa Biała Bio Bezglutenowa.
- Tradycyjną chlebową Mąkę Żytnią Typ 720 Bio.
- Zaskakującą Kombuchę Herbata Czarna Bio.
Dlaczego warto wybierać PRO-BIO?
Każdy produkt PRO-BIO, od fasoli adzuki po kuskus kukurydziany, to gwarancja dbałości o szczegóły i najwyższą jakość składników. Stawiamy na pełne zrównoważenie, dlatego nasza oferta z roku na rok poszerza się o innowacyjne i tradycyjne produkty ekologiczne, które uczynią każdą dietę nie tylko zdrowszą, ale także bardziej smakowitą.