
Kombucha zyskuje coraz więcej fanów, nie sposób tego nie zauważyć. To słodko-kwaśny napój musujący. Przypisuje się jemu niezliczone właściwości prozdrowotne, przede wszystkim te silnie odtruwające oraz wspierające florę bakteryjną jelit. Nie wyobrażamy sobie nawet tego, że w marketbio.pl, mogłoby zabraknąć kombuchy! Zapraszamy do zakupów!
Kombucha Herbata Z Aloe Vera Bio 500 ml - Bioline
KOMBUCHA HERBATA Z ALOE VERA BIO Napar herbaciany poddany fermentacji. Produkt niepasteryzowany, w butelce przebiega wtórna fermentacja i wartości mogą ulegać zmianie. Zawartość netto: 500 ml Składniki: Napar z zielonej herbaty* (42%), melisa* (42%), Aloe Vera* (8%) (woda pitna, zielona herbata*, melisa*, liofilizowane Aloe Vera*), cukier trzcinowy* (8%), żywe kultury drożdży i bakterii kwasu mlekowego. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE/ spoza UE Uwaga: Produkt niepasteryzowany, w butelce przebiega wtórna fermentacja i wartości mogą ulec zmianie. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze do 24ºC. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 77 kJ/ 19 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 4,6 g - w tym cukry: 4,6 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: PRO-BIO obch. spol. s r.o. Lipova 40 788 32 Stare Mesto Republika Czeska Do sprawdzenia
Kombucha Herbata Zielona Bio 500 ml - Biolinie
KOMBUCHA HERBATA ZIELONA BIO Niepasteryzowany napój z zielonej herbaty poddanej procesowi naturalnej fermentacji.Zawartość netto: 500 mlSkładniki: napar z liści zielonej herbaty* 92% (woda, zielona herbata*), cukier trzcinowy*, Medusomyces gisevi. *z rolnictwa ekologicznegoJednostka certyfikująca: CZ-BIO-001Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w temp. 0-24 ºC. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 77 kJ/ 19 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 4,6 g - w tym cukry: 4,6 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: PRO-BIO obch. spol. s.r.o. Lipova 40 788 32 Stare Mesto Republika Czeska Do sprawdzenia
Najczęściej zadawane pytania o kombuchę
Lista Pytań o Kombuchę
Jak powstaje kombucha?
Kombucha powstaje w procesie fermentacji herbaty i cukru. Za wszystko – odpowiada tutaj tzw. grzyb herbaciany, który odpowiada za tę fermentację. Można spotkać również określenie zamienne, czyli „grzyb japoński”. Niezmiennie jednak – dźwiga rolę fermentacji kombuchy. Czym jest grzyb herbaciany? Zbiorem różnorodnych bakterii i drożdży. Przypomina galaretowaty kożuch, biały albo jasnopomarańczowy. To zazwyczaj gatunki reprezentujące rodziny bakterii Gluconobacter oraz Acetobacter i drożdży, m.in. z rodzin Candida, Torulospora, Dekkera.
Co jest ważne? Kombucha powinna powstawać w naczyniu szklanym, ceramicznym albo porcelanowym. Musimy na początek – zaparzyć herbatę, dodać cukru, wystudzić. Do naszej pierwszej kombuchy, kupujemy wspomniany już grzybek. W przypadku kolejnych napojów – używamy już odrobinę z poprzedniej porcji.
Jakie właściwości ma kombucha?
Kombucha to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C i wielu składników mineralnych. Obecność polifenoli oraz witaminy C – sprawiają, że kombucha ma właściwości przeciwutleniające. W wielu źródłach można przeczytać również o dobroczynnym wpływie kombuchy na florę jelitową, co z kolei ma kluczowe znaczenie w procesie trawienia oraz wspiera odporność organizmu. Zawartość kwasu glukuronowego – niesie właściwości odtruwające. Ten właśnie kwas, przechwytuje toksyny w organizmie, niweluje je i wydala z naszego organizmu. Brzmi niesamowicie, prawda? A to nie wszystko! Kombucha ma również zauważalne działanie wyciszające, uspokajające, wspierające przywracanie równowagi wewnętrznej naszego organizmu.
Czym różni się kombucha – od innych napojów?
Oczywiście, że właściwościami! To zdrowa alternatywa dla napojów kolorowych, gazowanych, przeładowanych cukrami i tzw. chemią. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w momencie, gdy pojawiła się u nas herbata. Dlaczego tak łatwo podbiła nasze serca? Pewnie dlatego, że uwielbiamy, znamy i cenimy sobie... kiszonki. Skoro znamy i używamy kwas chlebowy, kiszoną kapustę ogórki – używamy również kombuchę, proste!
Zastosowanie kombuchy
I tutaj najważniejsze: kombucha nie jest modna teraz, nie pojawiła się miesiąc, trzy miesiące – czy rok temu. Kombucha przyszła do nas dawno, razem z herbatą. Kombuchę pito kiedyś szczególnie chętnie w latach 50-70. Wówczas to bardzo powszechną praktyką było... przekazywanie sobie grzybka herbacianego, wśród sąsiadów. Jeden drugiemu. Kiedy nastąpił moment, gdy kombucha na trochę straciła na popularności? W chwili wejścia na rynek... Coca-Coli. Aktualnie jednak, obserwujemy zupełnie odwrotny trend i to słodkie napoje gazowane, są wypierane przez zdrowe odpowiedniki. Niech więc tak się dzieje!
Zamów kombuchę w marketbio.pl
Każdy powinien – chociaż spróbować kombuchy. Dopiero wówczas możemy określić, czy to dla nas, czy też nie, czy smak nam odpowiada i czy znajdzie u nas codzienne miejsce. Pomijając już zupełnie walory smakowe, musimy bardzo dokładnie przeanalizować właściwości kombuchy i jej potencjalny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie.
W marketbio.pl nie zabrakło kombuchy, oczywiście! Możecie bezproblemowo zamówić sobie odpowiednią ilość, z dostawą prosto do domu. W optymalnych cenach, od sprawdzonych producentów i z najlepszym składem. Gwarantujemy, że będziecie wracać po więcej i... zapraszamy!
Producent Zdrowej Żywności PRO-BIO
O PRO-BIO
Najwyższa jakość i różnorodność produktów ekologicznych stawia PRO-BIO w czołówce producentów zdrowej żywności. Specjalizując się w żywności bezglutenowej, produktach organicznych oraz tradycyjnych składnikach, PRO-BIO dostarcza szeroką gamę artykułów spożywczych, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.
Nasza Oferta
PRO-BIO oferuje różnorodne produkty, które wzbogacają dietę i stanowią idealną bazę do tworzenia zdrowych posiłków. W naszym portfolio znajdziesz:
- Soczewicę Czerwoną Łuskaną Bio dla miłośników dań warzywnych.
- Delikatne Płatki Ryżowe Bio Bezglutenowe, idealne na śniadanie.
- Wysokiej jakości Mąkę Orkiszową Typ 550 Luksusową Bio.
- Klasyczne Płatki Owsiane Bezglutenowe Bio.
- Aromatyczny Ryż Basmati Długoziarnisty Brązowy Bio.
- Pełną smaku Kombuchę Herbata Zielona Bio.
- Różnorodne Kasze i Kaszki, takie jak Gryczana, Jaglana czy Kukurydziana.
- Specjalne Makaron Razowy Żytni i Orkiszowy.
- Ekologiczną Soczystą Ciecierzycę Bio.
- Nutty Quinoa Biała Bio Bezglutenowa.
- Tradycyjną chlebową Mąkę Żytnią Typ 720 Bio.
- Zaskakującą Kombuchę Herbata Czarna Bio.
Dlaczego warto wybierać PRO-BIO?
Każdy produkt PRO-BIO, od fasoli adzuki po kuskus kukurydziany, to gwarancja dbałości o szczegóły i najwyższą jakość składników. Stawiamy na pełne zrównoważenie, dlatego nasza oferta z roku na rok poszerza się o innowacyjne i tradycyjne produkty ekologiczne, które uczynią każdą dietę nie tylko zdrowszą, ale także bardziej smakowitą.