
Kombucha zyskuje coraz więcej fanów, nie sposób tego nie zauważyć. To słodko-kwaśny napój musujący. Przypisuje się jemu niezliczone właściwości prozdrowotne, przede wszystkim te silnie odtruwające oraz wspierające florę bakteryjną jelit. Nie wyobrażamy sobie nawet tego, że w marketbio.pl, mogłoby zabraknąć kombuchy! Zapraszamy do zakupów!
Kombucha Szampańska na Płatkach Dębu o Smaku Białych Winogron Bio 750 ml - Kombu...
KOMBUCHA SZAMPAŃSKA NA PŁATKACH DĘBU O SMAKU BIAŁYCH WINOGRON BIO Delikatna kombucha fermentowana z płatkami dębu to prawdziwie królewski smak. Idealna do świętowania dla wszystkich pokoleń, od najmłodszego do najstarszego. W napoju dzięki fermentacji z płatkami dębu można wyczuć nuty wanilii, wiciokrzewu oraz świeże aromaty wiosennych kwiatów. Produkt gazowany i pasteryzowany. Napój może zawierać do 0,5 % alkoholu. Zawartość netto: 750 ml Składniki: fermentowana Kombucha na płatkach dębu (na bazie herbaty i cukru trzcinowego), zagęszczony sok jabłkowy (20 %), aromat białych winogron, żywe kultury bakterii. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-03 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Sposób użycia: Pij schłodzony. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 55 kJ/ 12,8 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 2,2g - w tym cukry: 2,2 g Białko: 0,1 g Sól: <0,02 g Producent: Rocoto sp. z o.o. sp. k ul. Powsińska 66/71 02-903 Warszawa
Kombucha Fermentowana na Buku Winogronowa Bio 750 ml - Kombucha by Laurent
KOMBUCHA FERMENTOWANA NA BUKU WINOGRONOWA BIO Kombucha Elixir of Love to naturalnie fermentowany na płatkach dębu i buku napar z liści herbaty o smaku winogron. Zrodzona z pasji do naturalnych fermentów, zbliża klasyczną kombuchę do świata win naturalnych, tworząc wyrafinowane i złożone doznania smakowe. W tej edycji najbardziej drogocenne są drożdże, które odpowiadają za powstawanie charakterystycznych bukietów zapachowych. Musujący napój zawróci Ci w głowie, ale bez procentów! Napój naturalnie musujący. Pasteryzacja zabezpiecza przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów i zepsuciem. Zawartość netto: 750 ml Składniki: woda, herbata czarna*, herbata zielona*, cukier trzcinowy*, płatki dębu, płatki buku, żywe kultury kombuchy, zagęszczony sok jabłkowy* 20 %, naturalny aromat winogrona. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-08 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 54 kJ/ 13 kcal Tłuszcz: <0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g Węglowodany: 2,7 g - w tym cukry: 2,7 g Białko: 0,1 g Sól: <0,02 g Producent: Rocoto sp. z o.o.sp.k. ul. Powsińska 69/71 02-903 Warszawa
Kombucha Fermentowana na Buku Kwiat Czarnego Bez Bio 750 ml - Kombucha by Lauren...
KOMBUCHA FERMENTOWANA NA BUKU KWIAT CZARNEGO BZU BIO Kombucha Elixir of Love to naturalnie fermentowany na płatkach dębu i buku napar z liści herbaty o smaku winogron i kwiatów czarnego bzu. Zrodzona z pasji do naturalnych fermentów, zbliża klasyczną kombuchę do świata win naturalnych, tworząc wyrafinowane i złożone doznania smakowe. W tej edycji najbardziej drogocenne są drożdże, które odpowiadają za powstawanie charakterystycznych bukietów zapachowych. Musujący napój zawróci Ci w głowie, ale bez procentów! Napój naturalnie musujący. Pasteryzacja zabezpiecza przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów i zepsuciem. Zawartość netto: 750 ml Składniki: woda, herbata czarna*, herbata zielona*, cukier trzcinowy*, płatki dębu, płatki buku, żywe kultury kombuchy, zagęszczony sok jabłkowy* 20%, naturalny aromat kwiatów czarnego bzu, naturalny aromat winogrona. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-08 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 54 kJ/ 13 kcal Tłuszcz: <0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g Węglowodany: 2,7 g - w tym cukry: 2,7 g Białko: 0,1 g Sól: <0,02 g Producent: Rocoto sp. z o.o.sp.k. ul. Powsińska 69/71 02-903 Warszawa
Kombucha Szampańska na Płatkach Dębu o Smaku Kwiatów Czarnego Bzu Bio 750 ml - K...
KOMBUCHA SZAMPAŃSKA NA PŁATKACH DĘBU O SMAKU KWIATÓW CZARNEGO BZU BIO Delikatna kombucha fermentowana z płatkami dębu to prawdziwie królewski smak. Idealna do świętowania dla wszystkich pokoleń, od najmłodszego do najstarszego.W napoju dzięki fermentacji z płatkami dębu można wyczuć charakterystyczne kwiatowo-owocowe aromaty, takie jak ananas, melon kantalupa oraz orzeźwiające nuty ziołowe i czarnego bzu. Produkt gazowany i pasteryzowany. Napój może zawierać do 0,5 % alkoholu. Zawartość netto: 750 ml Składniki: fermentowana Kombucha na płatkach dębu (na bazie herbaty i cukru trzcinowego), zagęszczony sok jabłkowy (20 %), naturalny aromat czarnego bzu, żywe kultury bakterii. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-03 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Sposób użycia: Pij schłodzony. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 38 kJ/ 8,5 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 2,2g - w tym cukry: 2,2 g Białko: 0,1 g Sól: <0,02 g Producent: Rocoto sp. z o.o. sp. k ul. Powsińska 66/71 02-903 Warszawa
Najczęściej zadawane pytania o kombuchę
Lista Pytań o Kombuchę
Jak powstaje kombucha?
Kombucha powstaje w procesie fermentacji herbaty i cukru. Za wszystko – odpowiada tutaj tzw. grzyb herbaciany, który odpowiada za tę fermentację. Można spotkać również określenie zamienne, czyli „grzyb japoński”. Niezmiennie jednak – dźwiga rolę fermentacji kombuchy. Czym jest grzyb herbaciany? Zbiorem różnorodnych bakterii i drożdży. Przypomina galaretowaty kożuch, biały albo jasnopomarańczowy. To zazwyczaj gatunki reprezentujące rodziny bakterii Gluconobacter oraz Acetobacter i drożdży, m.in. z rodzin Candida, Torulospora, Dekkera.
Co jest ważne? Kombucha powinna powstawać w naczyniu szklanym, ceramicznym albo porcelanowym. Musimy na początek – zaparzyć herbatę, dodać cukru, wystudzić. Do naszej pierwszej kombuchy, kupujemy wspomniany już grzybek. W przypadku kolejnych napojów – używamy już odrobinę z poprzedniej porcji.
Jakie właściwości ma kombucha?
Kombucha to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C i wielu składników mineralnych. Obecność polifenoli oraz witaminy C – sprawiają, że kombucha ma właściwości przeciwutleniające. W wielu źródłach można przeczytać również o dobroczynnym wpływie kombuchy na florę jelitową, co z kolei ma kluczowe znaczenie w procesie trawienia oraz wspiera odporność organizmu. Zawartość kwasu glukuronowego – niesie właściwości odtruwające. Ten właśnie kwas, przechwytuje toksyny w organizmie, niweluje je i wydala z naszego organizmu. Brzmi niesamowicie, prawda? A to nie wszystko! Kombucha ma również zauważalne działanie wyciszające, uspokajające, wspierające przywracanie równowagi wewnętrznej naszego organizmu.
Czym różni się kombucha – od innych napojów?
Oczywiście, że właściwościami! To zdrowa alternatywa dla napojów kolorowych, gazowanych, przeładowanych cukrami i tzw. chemią. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w momencie, gdy pojawiła się u nas herbata. Dlaczego tak łatwo podbiła nasze serca? Pewnie dlatego, że uwielbiamy, znamy i cenimy sobie... kiszonki. Skoro znamy i używamy kwas chlebowy, kiszoną kapustę ogórki – używamy również kombuchę, proste!
Zastosowanie kombuchy
I tutaj najważniejsze: kombucha nie jest modna teraz, nie pojawiła się miesiąc, trzy miesiące – czy rok temu. Kombucha przyszła do nas dawno, razem z herbatą. Kombuchę pito kiedyś szczególnie chętnie w latach 50-70. Wówczas to bardzo powszechną praktyką było... przekazywanie sobie grzybka herbacianego, wśród sąsiadów. Jeden drugiemu. Kiedy nastąpił moment, gdy kombucha na trochę straciła na popularności? W chwili wejścia na rynek... Coca-Coli. Aktualnie jednak, obserwujemy zupełnie odwrotny trend i to słodkie napoje gazowane, są wypierane przez zdrowe odpowiedniki. Niech więc tak się dzieje!
Zamów kombuchę w marketbio.pl
Każdy powinien – chociaż spróbować kombuchy. Dopiero wówczas możemy określić, czy to dla nas, czy też nie, czy smak nam odpowiada i czy znajdzie u nas codzienne miejsce. Pomijając już zupełnie walory smakowe, musimy bardzo dokładnie przeanalizować właściwości kombuchy i jej potencjalny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie.
W marketbio.pl nie zabrakło kombuchy, oczywiście! Możecie bezproblemowo zamówić sobie odpowiednią ilość, z dostawą prosto do domu. W optymalnych cenach, od sprawdzonych producentów i z najlepszym składem. Gwarantujemy, że będziecie wracać po więcej i... zapraszamy!