
Sól kuchenna jest chyba najbardziej popularną przyprawą, bez której nie wyobrażamy sobie gotowania. Niesłone ziemniaki czy niedosolona zupa zupełnie nie mają swojego smaku. Czy wiesz, że w naszym sklepie znajdziesz sól kuchenną w nietypowym wydaniu, z dodatkami, które uszlachetniają jej smak? Sprawdź, jakie skarby może w sobie zawierać z pozoru prosta sól kuchenna!
Sól Morska Jodowana z Potasem Niskosodowa Drobnoziarnista 350 g - Sante
SÓL MORSKA JODOWANA Z POTASEM NISKOSODOWA DROBNOZIARNISTA Zawiera aż 15% potasu. Zawiera o 30% mniej sodu niż zwykła sól. Wzbogacona jodem. Bez E536 - żelazocyjanku potasu (substancji przeciwzbrylającej). Masa netto: 350 g Składniki: Sól morska jodowana 70,0% (sól morska, substancja wzbogacająca: jodan potasu), sól potasowa KCl 30,0%. Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg /100g soli. Warunki przechowania: Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna 0 kJ/0 kcal Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g Błonnik 0 g Białko 0 g Sól 69,4 g Potas 15714 mg (786%)* Magnez 56,4 mg (15%)* Jod 2313 µg (1542%)* * RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej Producent: Sante sp. z o.o. Jagiellońska 55A, 03-301 WarszawaDo sprawdzenia
Czy sól jest niezdrowa?
Panuje powszechne przekonanie, że sól jest niezdrowa i należy jej unikać. Nie do końca jednak jest to prawdą. Oczywiście, sól potrafi zaszkodzić, ale nie sama w sobie, a jedynie jej znaczny nadmiar. Spożywanie zbyt dużej ilości soli powoduje nadciśnienie, zakłóca pracę serca, a do tego podnosi poziom cholesterolu. Czy to jednak oznacza, że musimy zupełnie z niej zrezygnować? Wręcz przeciwnie! Sól jest składnikiem potrzebnym w naszej diecie. Poniżej znajdziesz odpowiedź dlaczego!
Skład soli, a jej wpływ na nasze zdrowie
Sól zawiera w sobie duże ilości sodu, który w niewielkich ilościach jest składnikiem potrzebnym naszemu organizmowi. Sód reguluje gospodarkę wodną w naszym organizmie, pełni cały szereg dodatkowych funkcji. Poza tym, najbardziej niebezpieczne w soli są składniki, które się w niej zawierają i które są składnikami chemicznymi. Mowa tutaj o przeciwzbrylaczach i innych ulepszaczach, które mają wpływać na ulepszenie konsystencji produktu końcowego. Na szczęście, w naszym sklepie znajdziesz sól zupełnie odbiegającą od soli dostępnej w zwykłych sieciówkach. Taka sól może być naprawdę zdrową alternatywą, z której nie warto rezygnować! Warto jednak dołożyć wszelkich starań, by spożywana sól była zawsze najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła i o składzie, który jest prosty i naturalny, przyjazny dla naszego zdrowia i otoczenia.
Sól z dodatkami w sklepie MarketBio
W naszym sklepie dostępne są wyjątkowe rodzaje soli pełne wspaniałych dodatków. Dużą popularnością cieszy się sól z ekosokami, produkowana poprzez nasączanie sokami z owoców i warzyw. W składzie tej soli znajdziesz naturalne soki z jarmużu, buraka, karczocha, arnoii, pomidora czy pokrzywy. Tak przygotowana sól z pewnością nie zaszkodzi twojemu zdrowiu, a dodatkowo wzbogaci smak przygotowywanych z jej udziałem potraw.
Oprócz soli z ekosokami, na uwagę zasługują także sole ziołowe, przepełnione aromatycznym smakiem i zapachem suszonych ziół. Taka sól będzie rewelacyjnym dodatkiem do sałatek czy zup, idealnie podkreśli smak mięsa, wędlin czy każdego innego dania, które przygotowujesz.
W produktach dostępnych w naszym sklepie nie znajdziesz chemicznych ulepszaczy. Nie ma w nich sztucznych przewizbrylaczy, nie znajdziesz w nich również sztucznych aromatów. Każdy produkt tworzony jest z pasją i troską o ekologiczne składniki z najlepszych, sprawdzonych źródeł. Zwykła sól kuchenna nie może równać się swoim smakiem z solą z dodatkami, którą kupisz w naszym sklepie.
Czy warto całkiem zrezygnować z soli?
Jak widać- nie! Niewielka ilość soli w codziennej diecie, o ile jest to sól naturalna i ekologiczna, pozbawiona chemii i konserwantów, z pewnością nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, a przeciwnie, wzbogaci organizm w odpowiednią dawkę sodu, doda smaku przygotowywanym potrawom i sprawi, że ich aromat będzie mocniejszy i bardziej wyrazisty.
Nie ryzykuj! Zamień zwykłą sól kuchenną na sól z dodatkami, której smaku z pewnością nie zapomnisz!