
Szacuje się, że przynajmniej 3 miliony osób w Polsce cierpi na cukrzycę. Są to jednak optymistyczne dane, biorąc pod uwagę, jak wielu młodych ludzi bagatelizuje pierwsze sygnały. Zdecydowana większość przypadków to cukrzyca typu 2 wynikająca ze złego trybu życia – częstego sięgania po cukry, braku aktywności fizycznej, otyłości. Diabetycy mogą zachować wysoką jakość życia pod warunkiem wdrożenia odpowiedniej diety. W tym miejscu oferujemy Państwu szeroki wybór produktów starannie wyselekcjonowanych pod kątem potrzeb diabetyków.
Erytrytol Słodzik Stołowy 500 g Francja Santini
ERYTRYTOL SŁODZIK STOŁOWY Bez GMO i glutenu Naturalna substancja słodząca stosowana jako alternatywa dla tradycyjnego cukru. Erytrytol wygląda i smakuje jak tradycyjny biały cukier, nie pozostawiając w ustach nieprzyjemnego posmaku. Erytrytol ma zerową wartość kaloryczną, charakteryzuje się wysoką słodkością (60%-80% sacharozy). Erytrytol ma zerowy Indeks Glikemiczny oraz bardzo niski indeks insulinowy I=2 Składniki: 100% Erytrytol Masa netto: 500 g Kraj pochodzenia: Francja Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze 25 st. C. Sposób użycia: Może być stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia, pieczenia, gotowania oraz przyrządzania deserów. Ze względu na poziom słodkości należy użyć trochę więcej erytrytolu niż sacharozy. Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal Tłuszcz: 0,0 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,0 g Węglowodany: 4,99 g - w tym cukry: 0 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 4,99 g Białko: 0 g Sól: 0 g Do sprawdzenia
Ksylitol Saszetki Tuba 200 g (40x 5 g) - Santini
KSYLITOL CUKIER BRZOZOWY Słodzik stołowy. Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC. W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia nr 805 (2003). Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedyne 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Masa netto: 200 g (40 saszetek) Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca) Kraj pochodzenia: Finlandia Zastosowanie i sposób użycia: - jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce białego cukru, - do słodzenia potraw, deserów, napojów, - do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży, jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 ºC. Środki ostrożności: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Do sprawdzenia
Ksylitol C Krystaliczny 1 kg - Torebka - Santini Fiński Cukier Brzozowy Oryginal...
KSYLITOL Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g) Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Masa netto: 1000 g Składniki: ksylitol 100% (substancja słodząca) Kraj pochodzenia: Finlandia Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni C. Dodatkowe informacje producenta: spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Wartość odżywcza w 100 g Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g - w tym cukry: 0,2 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g Białko: 0 g Sól: 0,01 g Informujemy, iż oferowany przez nas cukier brzozowy pochodzi z Finlandii. Produkt ten wytwarzany jest przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej. Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich Certyfikat pochodzenia ksylitolu oraz certyfikat analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej. Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805). Ksylitol został również dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku. Do sprawdzenia
Ksylitol Krystaliczny Fiński 1 kg - Santini
KSYLITOL KRYSTALICZNY FIŃSKI Ksylitol inaczej cukier brzozowy to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia wykorzystywana do produkcji jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Masa netto: 1 kg Składniki: 100% ksylitol (substancja słodząca). Kraj pochodzenia: Finlandia. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25 ºC. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g - w tym cukry: 0,2 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g Białko: 0 g Sól: 0,01 g Producent: Santini Justyna Zjawińska ul. Chlebowa 4/8 61-003 Poznań Do sprawdzenia
Ksylitol C Krystialiczny Fiński 500 g - Santini
KSYLITOL KRYSTALICZNY FIŃSKI Ksylitol inaczej cukier brzozowy to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia wykorzystywana do produkcji jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC. W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki społecznej nr 805 (2003). Masa netto: 500 g Składniki: 100% ksylitol (substancja słodząca). Kraj pochodzenia: Finlandia. Zastosowanie i sposób użycia: Można stosować jako słodzik stołowy (1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego); do słodzenia potraw deserów, napojów; do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 ºC. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g - w tym cukry: 0,2 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g Białko: 0 g Sól: 0,01 g Do sprawdzenia
Przyczyny i objawy cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2, określana również cukrzycą insulinoniezależną to jedna z chorób cywilizacyjnych, która już teraz dotyka setki milionów ludzi na świecie. Bardzo często ma ona związek z nieprawidłowym stylem życia – złą dietą, otyłością i nadwagą, stresem, urbanizacją, a także brakiem aktywności fizycznej. Niestety, szkodliwy tryb życia w młodym wieku często skutkuje właśnie cukrzycą typu 2 w wieku dorosłym. Szacuje się jednak, że wpływ ma również genetyka. Do typowych objawów cukrzycy tego typu należą: wzmożone i częste uczucie pragnienia, częsty głód, częstsze oddawanie większej ilości moczu, nieuzasadnione zmęczenie i apatia, problemy skórne, wahania nastroju, skurcze nóg, a także skłonność do przybierania na wadze. Z cukrzycą typu 2 można cieszyć się wysoką jakością życia, ale potrzebna jest diametralna zmiana trybu życia.
Jak wygląda dieta diabetyka?
Dla każdego diabetyka kluczem jest indeks glikemiczny (IG) oraz ładunek glikemiczny (ŁG). Pierwszy wskaźnik informuje o wpływie produktu na stężenie glukozy po spożyciu, a drugi o zawartości węglowodanów. Diabetycy powinni sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym i sporadycznie o średnim indeksie. Jeśli chodzi o ładunek glikemiczny, również należy bazować przede wszystkim na ładunku niskim i średnim, ale czasami dopuszcza się ładunek wysoki. Jakie produkty dla diabetyka są bezpieczne? Oto popularne przykłady:
- Warzywa: brukselka, cebula, fasola, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, bakłażan, papryka, rzodkiew.
- Owoce: maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie, gruszki, mandarynki, jabłka, borówki.
- Ryby, zwłaszcza ryby morskie o korzystnych proporcjach kwasów omega-3 i omega-6,
- Nabiał niezawierający w swoim składzie cukrów,
- Mięso chude, przede wszystkim cielęcina, wołowina, drób (bez skóry).
Diabetyk powinien przede wszystkim unikać cukru, a co za tym idzie: słodyczy. Produkty pełnoziarniste okażą się lepszym wyborem, aniżeli produkty z jednego zboża. Z kolei cukier do celów słodzenia (np. herbaty) można zastąpić np. erytrytolem, czyli słodzikiem o niskim IG.
Jakie produkty dla diabetyków są dostępne w naszym sklepie?
W tym miejscu oferujemy bogaty wybór produktów dla diabetyków. Są to różnorodne zestawy, płatki, soki, słodycze bez cukru, przekąski, warzywa liofilizowane, sosy oraz wiele innych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym. Tworząc takie kategorie staramy się pomóc wszystkim naszym Klientom w zrealizowaniu satysfakcjonujących i udanych zakupów. Produkty dla diabetyków zostały szczegółowo opisane, tak, aby każdy Klient mógł łatwo dobrać artykuł pod kątem swoich potrzeb. Współpracujemy wyłącznie z renomowanymi producentami.
Ekologiczne produkty dla diabetyków w sklepie Marketbio.pl
W tej kategorii dostępne są ekologiczne i zdrowe produkty dla diabetyków odznaczające się zerową lub bardzo niską zawartością cukrów, niskim indeksem glikemicznym oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Wybór jest bardzo szeroki, począwszy od produktów spożywczych, poprzez słodycze i przekąski bez cukru, aż po suplementy diety, które wspierają prawidłową pracę organizmu diabetyka. Decydując się na zakupy w sklepie Marketbio.pl mogą Państwo liczyć na bogaty wybór szczegółowo opisanych produktów w korzystnych cenach, wygodne metody płatności i dostawy, a także krótki czas realizacji zamówienia.
Santini - producent zdrowej żywności
Innowacyjne produkty słodzone ksylitolem i maltitolem
Santini specjalizuje się w tworzeniu unikalnych produktów, które zaspokajają potrzeby osób poszukujących zdrowych alternatyw. W ofercie znajdują się m.in. czekolady ciemne i czekolady mleczne słodzone ksylitolem, takie jak:
- Czekolada Ciemna Truskawka Brzoskwinia 80 g
- Czekolada Mleczna z Truskawkami i Kokosem 80 g
- Świąteczna Czekolada Ciemna z Migdałami 80 g
- Czekolada Ciemna z Orzechami Laskowymi 80 g
Zdrowe słodkości bez dodatku cukru
W ofercie Santini znajdują się również lizaki i drażetki bez dodatku cukru. Lizaki Santinek dostępne są w wielu smakach, takich jak jabłko, truskawka czy cola. Dodatkowo, drażetki z ksylitolem to wyjątkowy sposób na orzeźwienie.
- Lizak Santinek o smaku JABŁKO 10 g
- Lizak Santinek o smaku TRUSKAWKA 10 g
- Santinki Drażetki z Ksylitolem Mięta i Spirulina 13 g
Zestawy i limitowane edycje idealne na każdą okazję
Idealne na prezent, a także do codziennego użytku - zestawy produktów Santini pozwalają cieszyć się zdrowymi przekąskami w większych ilościach. Oferta obejmuje sezamki z ksylitolem i maltitolem, a także zestawy czekolad oraz słodzików, takich jak erytrytol i ksylitol.
- Zestaw 24 x Sezamki z Ksylitolem i Maltitolem 27 g
- Zestaw 3 x Ksylitol C Krystaliczny 1 kg
- Zestaw 2 x Erytrytol Słodzik Stołowy 500 g
Wyjątkowe czekolady na święta
Santini oferuje również wyjątkowe produkty na specjalne okazje, takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Czekolady z limitowanych edycji są nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne, ozdobione w kształcie choinek, gwiazdek i innych świątecznych motywów.
- Choinka - Czekolada Ciemna z Truskawkami i Czarną Porzeczką 80 g
- Piernik Ozdobny Gwiazdka z Ksylitolem 20 g - 40 g
- Świąteczna Czekolada Mleczna z Migdałami, Śliwką i Kardamonem 80 g
Wysokiej jakości słodziki: Erytrytol i Ksylitol
Santini to także szeroki asortyment słodzików, takich jak erytrytol oraz ksylitol, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Produkty dostępne są w różnych formach i opakowaniach, co pozwala na łatwe dopasowanie ich do indywidualnych potrzeb.
- Ksylitol C Krystaliczny 1 kg - Torebka
- Erytrytol Słodzik Stołowy 500 g z Francji
- Ksylitol Waniliowy Bourbon 16 g