
Wartości odżywcze kiełków są znane od wielu lat. Stanowią cenny element codziennej diety i pozwalają dostarczyć organizmowi ważnych mikro- i makroelementów w łatwo przyswajalnej formie. Są dostępne przez cały rok, a co więcej, mogą być łatwo uprawiane w każdej kuchni. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl dostępne są zarówno gotowe kiełki, jak również nasiona przeznaczone do wysiewu.
Kiełkownica Szklana Miseczkowa +Nasiona na Kiełki Rzeżucha 10 g - Semini
KIEŁKOWNICA SZKLANA MISECZKOWA + NASIONA NA KIEŁKI RZEŻUCHA Kiełkownica miseczkowa to higieniczny sposób na kiełki, które możesz zjadać łącznie z korzeniami. Zestaw składa się z: szklanej miski i sitka ze stali nierdzewnej + opakowanie nasion rzeżuchy (10 g) Podstawowe cechy: - zapewnia swobodny dostęp powietrza kiełkującym nasionom - nadaje się do nasion, które wydzielają klej podczas kiełkowania: rzeżucha, rukola, gorczyca i inne - nadaje się do mycia w zmywarce - jest kompaktowa, nie zajmuje dużo miejsca - umożliwia korzystanie z całych kiełków, z korzeniem włącznie, nic się nie marnuje, nic nie trzeba odcinać. - nie marnujesz waty lub innej celulozy – pomyśl o środowisku Kiełkownica szklana w postaci miseczki z metalowym sitkiem (stal nierdzewna) to świetna alternatywa talerza z watą lub innych, niewygodnych sposobów hodowli. Jest to odpowiedź na problemy z kiełkowaniem w zamkniętych kiełkownicach (zarówno trzypiętrowych plastikowych jak i słoikowych) niektórych rodzajów nasion. Zwłaszcza tych, które wydzielają podczas procesu kiełkowania charakterystyczną kleistą substancję. Mowa tu o popularnej w Polsce rzeżusze, rukoli oraz gorczycy. Te ziarna należy kiełkować ze swobodnym dostępem do powietrza, i to umożliwia nasza kiełkownica szklana. Główną przewagą tej kiełkownicy ponad uprawą na wacie/ligninie/bibule jest to, że nie tracimy korzeni, które też mają w sobie substancje odżywcze. Wymiary: Wysokość: 5cm Średnica: 14cm Waga: 200 g Sposób użycia: Wysyp nasiona na sitko. Zalej wodą tak, aby lustro wody było tuż pod sitkiem. Codziennie kilka razy spryskaj nasiona. Gdy zauważysz korzenie, wylej tyle wody, aby korzenie były tuż nad wodą. Gdy rośliny puszczą liście, śmiało częstuj się kiełkami wraz z korzeniami. Nasiona na kiełki - Rzeżucha: Masa netto: 10 g Polecany sposób uprawy: kiełkownica miseczkowa Czas kiełkowania: 4-6 dni
Kiełkownica Słoikowa+ Nasiona na Kiełki Rzodkiewka 8 g - Semini
KIEŁKOWNICA SŁOIKOWA + NASIONA NA KIEŁKI RZODKIEWKA CHINA ROSE Kiełkownica słoikowa składa się z: - szklanego słoika, którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem. Umożliwia to hodowlę w optymalnych warunkach wodno– powietrznych dla roślin. - metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy, co jest niezwykle wygodne. Sposób użycia: Wsyp ok. 10 g nasion, zakręć kiełkownicę i namocz kiełki (1-3 godziny).Przepłukuj kiełki 2-3 razy dziennie pod bieżącą wodą bez zdejmowania nakrętki. Po płukaniu stawiaj kiełkownicę pod kątem, żeby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Po kilku dniach odkręć zakrętkę i ciesz się gotowymi kiełkami. Materiał: szkło, stal nierdzewna Pojemność: 0,4 l Nasiona na kiełki Rzodkiewka China Rose Masa netto: 8 g Polecany sposób kiełkowania: kiełkownica słoikowa. Czas kiełkowania: 4-6 dni Do sprawdzenia
Czym właściwie są kiełki?
Kiełki to nic innego, jak rośliny znajdujące się we wczesnej fazie wzrostu. Są pozyskiwane poprzez zasianie niektórych roślin, np. rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, pora czy pszenicy. W przypadku niektórych roślin, np. słonecznika czy brokuła, mamy do czynienia z siewkami, które są po prostu bardziej dojrzałą formą kiełek. Kiełki znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii, ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych dostępnych w łatwo przyswajalnej formie.
Dlaczego warto stosować kiełki w codziennej diecie?
W kiełkach znajdziemy te same składniki odżywcze, co w dojrzałym warzywie. Tyle tylko, że zawartość mikro i makro-elementów w kiełkach jest większa, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych warzyw. W kiełkach dostępne są również duże ilości białka, tłuszczów oraz witamin. Dzięki temu, kiełki zapracowały sobie na miejsce na liście super żywności. Dokładne wartości odżywcze zależą oczywiście od tego, jakie nasiona zostały wykorzystane do uzyskania kiełków.
Zastosowanie kiełków w kuchni
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kiełki jeść w czystej postaci bez żadnych dodatków. Biorąc jednak pod uwagę walory smakowe, kiełki lepiej sprawdzają się jako dodatek do żywności. Mogą zostać wykorzystane w sałatkach, surówkach czy na kanapkach. Z kiełków można również wytworzyć pastę do smarowania pieczywa. Większość kiełków możemy spożywać w naturalnej formie, choć istnieją wyjątki. Zwłaszcza kiełki z roślin strączkowych zaleca się spożywać na ciepło.
Jak wykorzystać nasiona do kiełkowania?
W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępne są nasiona, które pozwolą Ci samodzielnie przygotować wartościowe kiełki. Do przygotowania kiełków domowym sposobem wystarczy jedynie słoik, gaza oraz gumka recepturka, ale w sieci możemy natrafić na specjalistyczny kiełkownik, w którym można przygotować duże ilości kiełek w ciągu zaledwie kilku dni. Do wyboru mamy nasiona takich warzyw, jak np.: burak, rukola, rzeżucha, lucerna, rzodkiewka, słonecznik czy brokuł.
Kiełki dostępne w ofercie sklepu Marketbio.pl
W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Marketbio.pl możesz kupić zarówno kiełki w formie gotowej do spożycia, jak również nasiona, z pomocą których samodzielnie przygotujesz kiełki w swoim domu. Biorąc pod uwagę, że kiełki zdatne do spożycia można uzyskać już po 5-7 dniach uprawy, wielu miłośników zdrowego stylu życia decyduje się na uprawę kiełków w zaciszu swojego domu. Jak już mówiliśmy, w tym celu można wykorzystać domowy sposób ze słoikiem i gazą lub zaopatrzyć się w kiełkownik, z pomocą którego można uprawiać większe ilości kiełków jednocześnie.