Stewia Ekstrakt w Proszku 97% 20 g - Natusweet
STEWIA EKSTRAKT 97% Słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych. Najczystszy ekstrakt. Ma 0 kalorii, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Odpowiedni dla diabetyków. Masa netto: 20 g Składniki: Glikozydy stewiolowe 97%. Wilgotność 6%. Sposób użycia: Idealny do gotowania, pieczenia i słodzenia napojów. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól:
Stewia w Tabletkach 18 g 300 Tabletek Słodzik - Natusweet
STEWIA W TABLETKACH Słodzik stołowy na bazie izomaltu i glikozydów stewiolowych. Masa netto: 18 g (300 sztuk) Składniki: Substancje słodzące: izomalt, glikozydy stewiolowe, regulator kwasowości: wodorowęglan sodu, kwas winowy, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Sposób użycia: 1 tabletka odpowiada słodyczy 1 łyżeczki cukru. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Stosowanie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 610 kJ/ 45 kcal Tłuszcz: 0,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 40 g - w tym cukry: 0 g Błonnik: 0,5 g Białko: 0 g Sól: 13,5 g Do sprawdzenia
Stevia w Płynie 100 ml - Natusweet
STEVIA W PŁYNIE Słodzik zawierający glikozydy stewiolowe. Zawartość netto: 100 ml Składniki: Woda, gliceryna, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe. Sposób użycia: Słodycz 3-4 kropli odpowiada 1 kostce cukru. Wstrząsnąć przed użyciem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed ciepłem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 736,1 kJ/ 176,7 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g - w tym poliole: 73,6 g Błonnik: 1,2 g Białko: 0 g Sól: 0 g Do sprawdzenia
Ksylitol, Erytrol czy Maltitol. Jakiego cukru używać?
Coraz więcej osób odchodzi od tradycyjnego cukru, produkowanego w Polsce z buraków cukrowych. Powoduje otyłość, cukrzycę, a także inne choroby. Można znaleźć go w bardzo wielu produktach, napojach, jogurtach, a nawet sosach do makaronów. Wiele osób szuka alternatywnych produktów do słodzenia.
Doskonałym substytutem cukru są: ksylitol, erytrol i maltitol. Możecie znaleźć je w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, między innymi na MarkeBbio.pl Nie znacie jeszcze tych produktów? Nic nie szkodzi, napiszemy Wam kilka zdań na temat każdego z nich.
Ksylitol, czyli „cukier brzozowy”
Jest słodki jak sacharoza, ale ma o 40 procent kalorii mniej. Jak podkreśla producent - wartość kaloryczna to jedynie 240 kalorii na 100 gram, czyli 12 kalorii na łyżeczkę pięciogramową. Ma działania antybakteryjne i antygrzybiczne, zmniejsza też ryzyko próchnicy. Może być stosowany przez cukrzyków z powodu niskiego indeksu glikemicznego, bliskiego ośmiu. To oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Ten słodzik pozyskiwany jest z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Jak wygląda? Są to białe kryształy o słodkim smaku. Może być stosowany do wypieków, potraw gotowanych i mrożonych.
Producent – fińska firma Danisco Sweeneteners – duże znaczenie przywiązuje do ekologii. Dlatego ksylitol pozyskuje z drzew o wysokiej jakości ekologicznej. Uważajcie natomiast na produkty o tej nazwie z Chin, gdzie wytwarza się ten słodzik z kolb kukurydzy, która w większości jest modyfikowana genetycznie (nie dotyczy to ksylitolu bio, produkowane z kukurydzy ekologicznej)!
Erytrol: produkt bezkaloryczny
Ma delikatny słodki smak. Może być wykorzystywany do pieczenia i gotowania potraw, ale oczywiście także do słodzenia. Jet świetnym zamiennikiem cukru, który go przypomina, chociaż nie jest taki słodki jak on. Osiąga około 75 procent słodyczy cukru. Nie ma, co ważne, nieprzyjemnego posmaku, na który narzekają w przypadku niektórych słodzików, konsumenci. Jest niskokaloryczny. W części krajów Unii Europejskiej został zaliczony, co ciekawe, do produktów bezkalorycznych. Używanie erytrolu zamiast cukru pomaga w obniżaniu masy ciała. Nie powoduje żadnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Dzięki niskiemu, bliskiemu zera, indeksowi glikemicznemu może być stosowany przez diabetyków i osoby na diecie ketogenicznej. Działanie erytrolu wspiera też profilaktykę jamy ustnej. Został uznany przez Światową Organizację Zdrowia, jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Potwierdziły to badania toksykologiczne i kliniczne. Jest stosowany w gumach do żucia, lodach, galaretkach, dżemach i wyrobach cukierniczych.
Maltitol: połowa kalorii mniej niż cukier
To kolejny znakomity zamiennik tradycyjnego cukru o niskiej kaloryczności. Pozyskiwany jest z ziaren zbóż. Smakiem i słodkością jest zbliżony do cukru trzcinowego. Ma za to o połowę mniej kalorii, nie powoduje próchnicy i może być stosowany przez osoby z celiakią i nietolerancją laktozy. Przyjazny dla odchudzających się, cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny) i osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera żadnych nienaturalnych dodatków. Nie zmienia właściwości pod wpływem wysokich temperatur, jak niektóre inne słodziki. Jest dodawany do gum do życia, do czekolad i słodyczy o obniżonej zawartości tłuszczu. Może być też stosowany do wyrobu wypieków cukierniczych, a także gotowania i pieczenia.
Hurtownia zdrowej żywności
Stewiarnia jest małą hurtownią zdrowej żywności, importerem oraz dystrybutorem. Motywacją do stworzenia firmy, była nietoleracja pokarmowa dzieci właścicielki Pani Beaty Straszewskiej.
W ofercie Stewiarni znajdziemy produkty bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ale również produkty interesujące, ciekawie zapakowane, mające swój indywidualny charakter. Pani Beata jest przekonana, że im mniej produkt przetworzony tym zdrowszy. W swojej ofercie mają również produkty BIO, które są bogatsze w wartości odżywcze.
Dostawcy
Firma poszukuje produktów przede wszystkim w Polsce, w szczególności u lokalnych dostawców, mamy w Polsce coraz lepszy skład produktów, unikatowe receptury, dopracowane marketingowo, które chętnie są wspierane poprzez aktywną dystrybucję. Właścicielka Stewiarnii bywa na zagranicznych targach, z których chętnie sprowadza do Polski produkty, które ją urzekną