Bohaterka obiadów, przekąsek, sałatek i uwielbianego przez wielu z nas aromatycznego hummusu. W Marketbio.pl znajdziemy niezwykle zdrową, pożywną i zalecaną w codziennej diecie ciecierzycę, zwaną także cieciorką i grochem włoskim. Ta roślina strączkowa jest jedną z najstarszych roślin konsumpcyjnych na świecie. Rosnącą obecnie popularność warzywo zawdzięcza walorom kulinarnym i imponującym właściwościom zdrowotnym. Różnorodne przepisy na smaczne dania z cieciorki zachęcają do jej zakupu.
Ciecierzyca – uprawa
Ciecierzyca pospolita to roślina wciąż mało znana w naszym kraju, lecz systematycznie zyskuje coraz większe uznanie. Uprawa tego warzywa prowadzona jest między innymi w Chinach i Indiach, a także w Ameryce Środkowej i Północnych rejonach Afryki. W chłodniejszych rejonach klimatycznych, również w Polsce, ciecierzyca uprawiana jest głównie pod foliowymi osłonami.
Ciecierzyca – wartości odżywcze
Ciecierzyca jest nie tylko smacznym i sycącym, lecz także niezwykle zdrowym warzywem. Zawiera 25% białka o składzie aminokwasowym, które pozwala na zastąpienie nią mięsa w naszej diecie. Stanowi również wspaniałe źródło składników mineralnych. Ma w sobie spore ilości fosforu, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Ponadto bogata jest w większość witamin z grupy B oraz witaminę A, C, E, K. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników. Badania wykazują, że jadłospis bogaty w antyoksydanty może być wsparciem dla osób mających problemy z sercem oraz stanowi zdrowy składnik menu osób z problemami onkogennymi. Cieciorka dostarcza także steroli roślinnych i dużej ilości błonnika pokarmowego, który zmniejsza zaparcia i działa prozdrowotnie na funkcjonowanie jelita grubego.
Dlaczego warto spożywać cieciorkę
Charakteryzuje się stosunkowo niewielką kalorycznością. Polecana jako składnik diety wegetariańskiej, dla diabetyków, osób na diecie bezglutenowej oraz osób odchudzających się. Dzięki sporej zawartości białka i błonnika cieciorka jest niezmiernie sycąca co powoduje zmniejszenie apetytu i w konsekwencji prowadzi do redukcji spożycia kalorii z innych źródeł. Dlatego po cieciorkę można sięgać bez obaw o przytycie. Dodana więc do jadłospisu może przynieść korzyść w odchudzaniu. Regularne spożywanie cieciorki wspiera w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu we krwi, a także ciśnienia krwi. Zawarty w niej potas przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu, a to może z kolei sprzyjać obniżeniu ciśnienia. Cieciorka polecana jest również osobom zmagającym się z anemią i kobietom w czasie miesiączki. Ponadto podnosi odporność organizmu, ma także bardzo dobry wpływ na stan skóry i włosów. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jak afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.
Zastosowanie ciecierzycy w kuchni
W naszej kuchni wśród zapasów warto mieć cieciorkę w puszce lub suszoną wymagającą wcześniejszego ugotowania. Cieciorka stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zup i ciepłych dań. Można ją miksować z dodatkiem oliwy i niewielkiej ilości soku z cytryny przyrządzając humus. Z rozdrobnionej cieciorki z dodatkiem ziół i przypraw można formować i smażyć kotleciki. Świetnie nadaje się również do wyrobu pasztetów. Cieciorka sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. W niektórych krajach bardzo popularne są nasiona ciecierzycy obtoczone w cukrze lub przyprawach, stanowią one rodzaj przekąski podobnie jak orzeszki ziemne. Mąka z cieciorki znalazła zastosowanie do produkcji makaronu i chleba.
Wiele osób obawia się spożywania roślin strączkowych. Ma to związek z ich ciężkostrawnością i nieprzyjemnymi objawami ze strony przewody pokarmowego w postaci wzdęć.
Warto zatem zapoznać się ze sposobem zmniejszenia ich ciężkostrawności:
- odpowiednio długie moczenie cieciorki,
- wymiana wody po moczeniu – nie należy gotować cieciorki w tej samej wodzie, w której była moczona,
- gotowanie przez pierwsze 20 minut na dużym ogniu,
- dodanie do gotowania liści laurowych lub kminku,
- solenie pod koniec gotowania.
Zamów ciecierzycę w naszym sklepie online
Niezależnie od tego, czy preferujemy dietę mięsną czy wegetariańską, warto urozmaicać codzienny jadłospis produktami zdrowymi, wysokobiałkowymi, które nie tylko dobrze smakują, ale są też niezwykle cenne dla naszego organizmu i mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Taka właśnie jest ciecierzyca dostępna w Marketbio.pl.