Soczewica jest znanym i lubianym warzywem strączkowym, pełnym cennych wartości odżywczych. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, ciągle przegrywa popularnością z grochem czy fasolą, a szkoda! Czy wiesz że soczewica występuje w kilku odmianach, które możesz kupić w naszym sklepie?
Wartości odżywcze soczewicy
Soczewica jest warzywem o bogatych właściwościach odżywczych. Jest bardzo niskokaloryczna, dzięki czemu jest zalecana osobom dbającym o sylwetkę. Ma także niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nadaje się także do spożycia przez diabetyków. Soczewica, choć niepozorna, skrywa w sobie całe mnóstwo żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Ma także wiele witamin z grupy B. Jeżeli unikasz warzyw strączkowych z obawy przed wzdęciami, w przypadku soczewicy nie musisz się martwić! Jest to warzywa wyjątkowo lekkostrawne, nie powodujące wzdęć ani zaparć.
Soczewica dla dobrego zdrowia
Dzięki temu, że soczewica zawiera niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, doskonale wpływa na piękny wygląd sylwetki. Wspomaga odchudzanie, gasząc uczucie głodu i stabilizując poziom cukru we krwi. Soczewica zawiera w sobie sporo kwasu foliowego, który jest wyjątkowo polecany kobietom w ciąży. Ma w sobie także dużo żelaza, co z kolei wpływa korzystnie na anemików. Dzięki temu, że żelazo tworzy we krwi czerwone krwinki, soczewica skutecznie podnosi poziom hemoglobiny. Wysoka zawartość błonnika z kolei wpływa na wspomaganie układu trawiennego. Soczewica poprawia wygląd i kondycję skóry, sprawia, że wyglądamy po prostu lepiej.
Jak stosować soczewicę?
Soczewica jest unikalnym warzywem strączkowym, gdyż jako jedyna z tej rodziny nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Co więcej, gotowanie nie sprawia, że traci ona swoje właściwości, a wręcz przeciwnie. Podczas gotowania, ziarna wchłaniają wodę, a wszystkie minerały i witaminy pozostają w garnku. Soczewica jest doskonałym składnikiem wszelkich zup i dań, zarówno tych, do których stanowi jedynie dodatek, jak i tych, w których jest głównym składnikiem. Z powodzeniem możesz wykorzystać soczewicę do bazy bezmięsnych kotletów, ale także jako przyprawę, zwłaszcza w połączeniu z oliwą i przyprawami. Pasta z soczewicy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich kanapek. Kolejnym pomysłem na zastosowanie soczewicy w kuchni jest przygotowanie wegetariańskiego pasztetu. Jeśli natomiast lubisz klasyczne rozwiązania, postaw na sałatkę z soczewicą, pełną wartości odżywczych.
Soczewicę najlepiej jest ugotować samodzielnie, w domu zamiast kupować już ugotowaną, w puszcze. Gotowanie jest niewiarygodnie proste. Wystarczy tylko wrzucić ziarna do wrzątku i gotować przez 15 minut. Po tym czasie soczewica będzie już miękka. Jeśli nie wiesz, ile wody wlać d garnka, przyjmij zasadę, że ilość wody powinna być dwukrotnie większa od ilości ziaren.
Soczewica czerwona, żółta, a może brązowa?
W naszym sklepie możesz kupić różne odmiany soczewicy, pochodzącej z ekologicznych upraw i sprawdzonych źródeł. Soczewica czerwona i żółta to odmiany, które najszybciej się gotują. Doskonale nadają się do przyrządzania pysznych past, puree czy farszów i pasztetów. Jeśli postawisz na soczewicę zieloną, z powodzeniem możesz nią zastąpić mięso w codziennej diecie. W naszym sklepie dostępna jest także soczewica brązowa, bardzo aromatyczna i smaczna, wymagająca dość długiego gotowania. Dużą popularnością cieszy się również soczewica odmiany czarnej beluga, która ma ciekawy wygląd i nietuzinkowy smak.
Jeżeli lubisz kuchenne eksperymenty, a zdrowa dieta nie jest dla Ciebie bez znaczenia, postaw na soczewicę z naszego sklepu MarketBio. Gwarantujemy Ci najwyższą jakość produktów, korzystne ceny i zawsze świeżą dostawę. Zadbaj o swoje zdrowie i zapoznaj się z naszą ofertą już dziś!