Na co dzień chętnie sięgamy po tradycyjne pieczywo – przywodzi nam na myśl smaki z dzieciństwa. Aromatyczne bagietki, chrupiący pszenny chleb posypany makiem – idealni bohaterowie śniadań i kolacji. Coraz częściej jednak sięgamy po równie pyszne, jak zdrowe produkty żywnościowe, zatem dokonując wyboru pieczywa jesteśmy świadomi i chcemy kupować mądrze. W Marketbio.pl znajdziemy pełnoziarniste, charakterne i ciemne chleby, które wyostrzą nam apetyt i pozytywnie wpłyną na zdrowie.
Dlaczego warto jeść ciemny chleb?
Dobroczynne właściwości pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa powinny być dla nas wystarczającą zachętą do spożywania go w codziennej diecie, ale oprócz cennych składników odżywczych ciemny chleb jest również bogactwem smaku i aromatu. Ma w sobie mnóstwo błonnika, stanowi wyrafinowaną alternatywę dla tradycyjnego pszennego pieczywa i może być serwowany podczas spotkań z przyjaciółmi jako bardziej wyszukana forma imprezowych kanapek. Istnieje kilka rodzajów ciemnego pieczywa. Każdą z nich warto spróbować i ocenić, która najlepiej pasuje do naszych kulinarnych oczekiwań w codziennym jadłospisie.
Ciemne pieczywo w Marketbio.pl
Chleb orkiszowy uprawiano dawniej na Bliskim Wschodzie. Ceniony jest ze względu na bogactwo składników odżywczych i poziom przyswajalności tego zboża przez ludzki organizm. Pieczywo orkiszowe jest bogate w witaminy z grupy B, A, C, E, jak również zawiera cenne w walce ze złym cholesterolem fitosterole oraz żelazo, mangan, wapń, selen i aminokwasy. Chleb żytni charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością składników mineralnych. W pieczywie żytnim znajduje się potas, fosfor, żelazo, magnez, jak również dużo witamin, w tym witaminy z grupy B. Pumpernikiel jest dość twardym pieczywem żytnim o intensywnym smaku i zapachu. Stanowi źródło witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i fosforu. Ma również antyoksydacyjny charakter – oczyszcza więc organizm z tego, co dla niego szkodliwe. Wspomaga perystaltykę jelit i działa sycąco. Wskazany jest również dla osób na diecie eliminującej cukier, ma bowiem niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie ciemnego pieczywa w kuchni
Ze względu na bogactwo smaku ciemne chleby wysuwają się na pierwszy plan – można zatem serwować je jako dodatek do pikantnych sałatek lub przygotowywać z nich na przystawkę kolorowe kanapki z dodatkiem przeróżnych past, zarówno wegańskich, jak rybnych czy twarogowych. Będą doskonałym wykończeniem pod względem smaku, jak aromatu. Ciemne pieczywo to także dobre rozwiązanie dla osób prowadzących intensywny tryb życia, nie mających na co dzień czasu przygotować dla siebie pożywnego posiłku do pracy. Sycące kanapki z ciemnego pieczywa z dodatkiem prostej sałatki warzywnej i dressingiem mogą zastąpić lunch. Ciemne pieczywo można podawać w towarzystwie wędzonych wędlin, serów, ryb, ale również słodkich produktów. Jeśli lubimy mieszać skrajne smaki, świetnie sprawdzą się kanapki słono-słodkie, gdzie zestawimy słone wędliny z konfiturą z żurawiny. Ze względu na ciemną barwę będą także podkreślać estetyczne walory przekąsek, kontrastując z białymi serami i zielonymi dodatkami na talerzu.
Zamów ciemne pieczywo w naszym sklepie online
Chcąc urozmaicić dietę zacznijmy od podstaw. Zmieńmy zatem nawyki dotyczące spożywanych śniadań, kolacji i szybkich przekąsek. Zamiast tradycyjnego pszennego pieczywa wprowadźmy do diety żytnie i orkiszowe chleby, pełne błonnika, minerałów i witamin, dzięki którym nie tylko poprawimy jakość naszego jadłospisu, ale również wyostrzymy apetyt intensywniejszymi smakami. Ciemne pieczywo pobudzi nasz układ pokarmowy do zintensyfikowanej pracy, dając równocześnie poczucie sytości. Chcąc wprowadzić do diety orkiszowe i żytnie chleby wystarczy zamówić je w Marketbio.pl, gdzie znajdziemy produkty wysokiej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych i opatrzone odpowiednimi certyfikatami. Nie wychodząc z domu dokonamy szybkich i wygodnych zakupów inwestując w zdrowie całej rodziny.