
Nie każdy musi wiedzieć, co to jest tahini i skąd się wzięło, ale zdecydowanie warto tę nazwę zapamiętać. Mianem tahini określa się masło i pastę sezamową, doskonale znane na Bliskim oraz Dalekim Wschodzie, choć regionalne dania z ich dodatkiem można spotkać w wielu miejscach globu np. Japonii, Grecji lub w kuchni syczuańskiej. Większość osób, w tym Polaków, miało już doświadczenie z tym niezwykłym produktem. Można go odnaleźć chociażby w recepturze hummusu. Tahini powstaje na różne sposoby, co wpływa na jego zastosowanie. Pasta może być zrobiona np. z lekko podprażanych ziaren lub niełuskanych nasion.
Tahina (Pasta Sezamowa) Bio 500 g - Terrasana
TAHINA (PASTA SEZAMOWA) BIO Masa netto: 500 g Składniki: Ekologiczne prażone ziarna sezamu. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: orzeszki ziemne, inne orzechy. Sposób użycia: Przed spożyciem dobrze wymieszać. Warstwa oleju na wierzchu nie świadczy o złej jakości produktu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2590 kJ/627 kcal Tłuszcz: 55,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,6 g Węglowodany: 4,7 g - w tym cukry: 0,2 g Błonnik: 12,1 g Białko: 21,4 g Sól: 0 g Producent: TerraSana P.O. Box 70 2450 AB Leimuiden NL Do sprawdzenia
Tahina Biała (Pasta Sezamowa) Bio 250 g - Terrasana
TAHINA BIAŁA (PASTA SEZAMOWA) BIO Masa netto: 250 g Składniki: Ekologiczne, prażone ziarna sezamu łuskanego. Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: orzeszki ziemne i inne orzechy. Dodatkowe informacje: Warstwa oleju na wierzchu nie świadczy o złej jakości produktu. Przed spożyciem dobrze wymieszać. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 2603 kJ / 629 kcal Tłuszcz - 55 g -w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 7,70 g Węglowodany - 6 g -w tym cukry - 0 g Białko - 26 g Sól - 0 g Producent: TerraSana P.O. Box 70 2450 AB Leimuiden NL Do sprawdzenia
Tahina (Pasta Sezamowa) Bio 250 g - Terrasana
TAHINA (PASTA SEZAMOWA) Tahina BIO to idealny składnik do potraw na słodko i słono. Odpowiedni dla wegan Masa netto: 250 g Składniki: prażone, niełuskane ziarna sezamu* * składnik ekologiczny Jednostka certyfikująca: NL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja alergiczna: Produkt zawiera alergen: sezam. Produkt może zawierać orzechy ziemne i inne orzechy. Warstwa oleju na wierzchu nie świadczy o złej jakości produktu. Przed spożyciem krem należy dobrze wymieszać. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 2590 kJ/627 kcal Tłuszcz: 55,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 8,6 g Węglowodany: 4,7 g - w tym cukry: 0,2 g Błonnik: 12,1 g Białko: 21,4 g Sól: 0 g Do sprawdzenia
Daj się zaskoczyć smakowi oraz właściwościom tahini
Skoro wiadomo już, co to tahini, warto poznać także jego właściwości. Tahini należy do produktów spożywczych przyjaznych dla ludzkiego organizmu, na co wpływa już sam sezam, stanowiący o smaku i walorach pasty. W maśle znajduje się wiele istotnych dla człowieka składników odżywczych m.in. kwasów tłuszczowych, aminokwasów i witamin. Wymieniając właściwości tahini, nie sposób pominąć faktu, że to cenne źródło białka. Jedząc potrawy z pastą sezamową, możemy liczyć też na dostawę konkretnej porcji żelaza, magnezu oraz wapnia. Dzięki temu wszystkiemu tahini pozostaje bardzo smacznym, a zarazem zdrowym składnikiem w codziennym jadłospisie.
Sekretny składnik domowej kuchni - zamów tahini od MarketBio
W Polsce tahini należy do produktów o rosnącej popularności, trudno powiedzieć jednak, aby był to podstawowy produkt w domowej kuchni. Warto to zmienić, ponieważ pasta sezamowa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Tahini zastosowanie znalazło np. w roli dodatku do kanapek. To zdrowy oraz smaczny składnik pasujący do różnego rodzaju pieczywa. Dobrym pomysłem będzie ponadto dodanie masła do sałatek lub makaronów. Tahini komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi smakami, dlatego tak często wybiera się je jako element dipów. Pastę w formie sosu można także dodać do warzyw, aby w ten sposób zaskoczyć bliskim nowym aromatem.
Tahini warto jeść systematycznie
Szybkie tempo życia oraz przypadkowo skonstruowany jadłospis mocno obciążają ludzki organizm. Długotrwałe zaniedbania na tym polu mogą prowadzić do wielu niepożądanych objawów. W pewnym stopniu można im przeciwdziałać, decydując się na odpowiednią dietę, której częścią będzie tahini. Pasta sezamowa pomaga walczyć z cholesterolem. Często mówi się o jej pozytywnym wpływie na układ krążenia. Niemniej popularne są właściwości w zakresie wsparcia układu pokarmowego. Aby skorzystać z tych wszystkich atutów, należy jednak dbać o to, aby tahini systematycznie gościło w menu, bo regularność spożywania produktu ma spore znaczenie.
W MarketBio zamówisz ekologiczne tahini
Na sklepowych półkach jedzenie jedzeniu nierówne, nawet gdy mowa o tym samym produkcie. Wszystko przez sztuczne dodatki oraz genetyczne modyfikacje, które w wielu przypadkach zacierają naturalne właściwości pokarmów. To kolejny powód, dla którego warto zamawiać jedzenie w sklepie MarketBio. Towar w naszych katalogach produkowany jest według rygorystycznych norm ekologicznych. Dzięki temu tahini ma bio charakter oraz pozostaje wolne od szkodliwej chemii, a tym samym jest dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Po pastę sięgnąć mogą również weganie oraz wegetarianie bez obaw o negatywny wpływ na zdrowie.
Terrasana - Producent Wysokiej Jakości Zdrowej Żywności
Naturalne i ekologiczne produkty od Terrasana
Terrasana to renomowany producent, który specjalizuje się w dostarczaniu ekologicznych i naturalnych produktów spożywczych. Z misją promowania zdrowego trybu życia oferuje szeroką gamę produktów, które można włączyć do codziennych posiłków.Oferta produktowa Terrasana
W asortymencie Terrasana znajdziesz różnorodne produkty, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów:- Kremy orzechowe - w tym Krem z Migdałów Blanszowanych oraz Krem z Orzechów Laskowych. Doskonała alternatywa jako zdrowa przekąska.
- Makaron - od Makaronu Soba, przez Makaron z Ryżu Czarnego, po Makaron Ramen Noodle z Ryżu Brązowego, będący podstawą wielu ekologicznych dań.
- Produkty z kokosa - takie jak Napój Kokosowy Coconut Milk oraz Mleko Kokosowe o różnej zawartości tłuszczu.
- Sosy i pasty - m.in. Miso Genmai oraz Sos Sojowy Tamari, które wzbogacają smak potraw.
- Syropy - szczególnie popularne są Syrop Klonowy A oraz Syrop Imbirowy, dodające wyjątkowego aromatu.