
Quinoa biała to inaczej komosa ryżowa. Pojęcie dość znane, prawda? Co się za nim kryje? Komosa ryżowa nie jest zbożem, jednak ze względu na obecność skrobi w składzie – zaliczana jest do tzw. pseudozbóż. Komosa ryżowy – czy też quinoa biała – nazywana jest w bardzo różnorodny sposób, m.in. „święte zboże Inków”, ryż peruwiański, proso boliwijskie, czy „matka zbóż”.
Komosa ryżowa, zaliczana również do grupy super foods – cieszy się coraz większym powodzeniem i zyskuje na popularności, już od jakiegoś czasu. Dlatego znalazła się w naszej szerokiej ofercie marketbio.pl, gdzie możecie ją zamówić i cieszyć się możliwościami, jakie daje
Quinoa Komosa Ryżowa Biała 1000 g Vivio
QUINOA KOMOS RYZOWA BIAŁA Quinoa z powodzeniem zastępuje ryż czy kasze, ale może być wykorzystywana na wielorakie inne sposoby np. do gulaszu, sałatek, w mieszance z owocami jako pełnowartościowe śniadanie lub do produkcji ciasteczek. Masa netto: 1 kg Składniki: Quinoa- komosa ryżowa 100% Informacje dla alergików: produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzechy arachidowe i inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Kraj pochodzenia: Hiszpania Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym ciemnym miejscu Sposób przygotowania: Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1521 kJ/361 kcal Tłuszcz: 7,1 g - w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g Węglowodany: 52,1 g - w tym cukry: 3,3 g Błonnik: 11,7 g Białko: 16,4 g Sól: 0,01 g Do sprawdzenia
Jak powstaje quinoa biała?
Quinoa biała, czyli komosa ryżowa – nazywana jest pseudozbożem. Dlaczego? Nie jest zbożem, zawiera jednak skrobię i z tego powodu, zaliczana jest właśnie do pseudozbóż. Jedna z nazw, czyli „święte zboże Inków” - również nie jest przypadkowa. To właśnie Inkowie uważali komosę ryżową za roślinę świętą. Uważano, że quinoa w połączeniu z tłuszczem roślinnym – jest w stanie dostarczać organizmowi tak dużej ilości energii, że przygotuje człowieka na każde trudne warunki.
Obecnie, praktycznie całość światowej ilości komosy ryżowej – uprawiana jest w Boliwii, Peru, Chile i Ekwadorze. Jest rośliną jednoroczną. Zbiory komosy mają miejsce na przełomie sierpnia i września. Pomiędzy zbiorem a jakąkolwiek obróbką – wymaga jednak czasy by wyschnąć. Komosa nie zawiera glutenu, co z całą pewnością dodatkowo wpływa na jej popularność. Co ciekawsze: do spożycia nadają się nie tylko ziarna komosy, również liście! Mogą być wykorzystywane podobnie do liści szpinaku.
Jakie właściwości ma quinoa biała?
Quinoa biała jest przede wszystkim źródłem bardzo wielu witamin, składników mineralnych, białka i kwasów tłuszczowych. Udowodniono jej już działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Dlaczego komosa ryżowa jest tak wartościowa – na tle innych zbóż? Zawiera flawonoidy, których nie znajdziemy w innych zbożach. Co dają flawonoidy? Mają właściwości antyoksydacyjne, co nie pozostaje bez znaczenia dla właściwości komosy ryżowej i jej wpływu na nasz organizm.
Czym różni się quinoa biała – od innych zbóż?
Quinoa biała – czy też komosa ryżowa – posiada flawonoidy, których nie znajdziemy w żadnym innym zbożu. Dzięki temu, przypisuje się jej właściwości antyoksydacyjne. Kolejny wyróżnik? Białko zawarte w quinoi – zawiera aminokwasy egzogenne. Co to oznacza? Tego typu aminokwasy nie są syntetyzowane w organizmie. Muszą zostać dostarczone, chociażby w takiej komosie. Nie znajdziemy takiej ilości tych aminokwasów – w jakimkolwiek innym zbożu.
Zastosowanie qiunoi białej
Jak używać quinoę białą w kuchni? Jakie znalazła w niej zastosowanie? Nie bez znaczenia – jest tutaj jej smak, lekko słodkawy. Między innymi dlatego, używa się jej również do wypieku ciasteczek, czy w połączeniu z jogurtem naturalnym. Z powodzeniem, komosa ryżowa zastępuje ziemniaki, ryż, kaszę czy inne, podobne elementy dań głównych. Doskonale sprawdzi się również jako składnik zup, sałatek, przekąsek, zapiekanek, czy nawet gulaszu.
Przed przygotowaniem posiłku – ziarna komosy należy opłukać pod bieżącą letnią wodą. Później gotujemy ją w wodzie, około 10-15 minut, zazwyczaj nie dłużej. Standardowa, najczęstsza proporcja to 2 szklanki wody na 1 szklankę komosy.
Kup quinoę białą w marketbio.pl
Komosa ryżowa, czy też quinoa biała – a może ryż peruwiańki – zaliczana jest do superfoods, dzięki czemu jest szeroko doceniana i różnorodnie wykorzystywana. Każdego dnia staramy się, żeby asortyment naszego sklepu – był różnorodny i na najwyższym poziomie, gdy mowa o jakości i czystości składu. Nie mogło więc zabraknąć tutaj komosy ryżowej, która zawiera bardzo wiele dobroczynnych składników odżywczych i wykazuje bardzo różnorodne, pozytywne skutki prozdrowotne. Wystarczy wybrać swojego faworyta, w prosty sposób zamówić i za kilka dni – cieszyć się przesyłką od nas, ze zdrową i pyszną zawartością!
Vivio – Twój Partner w Zdrowym Odżywianiu
O Vivio
Vivio to renomowany producent specjalizujący się w dostarczaniu najwyższej jakości **zdrowej żywności** oraz **suplementów diety**. Oferujemy szeroki asortyment produktów, które umożliwiają zrównoważone i pełnowartościowe odżywianie każdego dnia.Nasza Oferta Produktowa
Vivio posiada bogaty wybór produktów, które wspierają zdrowy styl życia. W naszej ofercie znajdziesz:- Superfoods, takie jak **komosa ryżowa quinoa**, **proszek chlorelli**, **nasiona chia** oraz **proszek z młodego jęczmienia**.
- Naturalne **oleje**, w tym **olej kokosowy rafinowany**, **bio olej kokosowy nierafinowany** oraz **olejek z mięty pieprzowej**.
- Zdrowe przekąski, takie jak **orzechy macadamia**, **całe migdały**, **orzechy laskowe** i **suszone figi**.
- Produkty kosmetyczne, na przykład **nierafinowane masło shea** oraz **olejek z eukaliptusa cytrynowego**.
- Naturalne mąki, takie jak **mąka migdałowa**, **mąka gryczana** i **mąka z amarantusa**.
- Znane przyprawy i dodatki do potraw, takie jak **drobnoziarnista, mielona sól himalajska** oraz **shoarma**.
- **Suplementy diety**, takie jak **piperyna 120 tabletek**, **biotyna**, **witamina D3 2000 IU + K2 MK7** oraz **tabletki stewia**.