ERYTROL
Słodzik stołowy
Niskokaloryczny słodzik o delikatnym, słodkim smaku.
1,5 łyżeczki erytrytolu odpowiada w smaku 1 łyżeczce cukru stołowego.
Stosowany m.in. w gumach do żucia, lodach, kremach, galaretkach i innych deserach. W kuchni znajdzie zastosowanie do przyrządzania deserów, ciast i potraw.
Masa netto: 1 kg
Składniki: 4 x Erytrol
Kraj pochodzenia: Chiny
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Sposób spożycia: Zaleca się spożywanie max. 20 g (ok. 4 łyżeczki) erytrytolu dziennie.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Środki ostrożności: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Producent:
RADZIOWI sp. z o.o.
ul. Chopina 8a
36-200 Brzozów
Erytrytol Delifood - Naturalny Słodzik 4 x 1 kg
Erytrytol Delifood to nowoczesny słodzik stołowy, który jest idealnym zamiennikiem dla cukru. Jest niskokaloryczny i charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. W kuchni można go używać do wszystkiego, co wymaga osłodzenia - od deserów po codzienne potrawy.
Dlaczego warto wybrać Erytrytol?
Erytrytol ma zero indeks glikemiczny, co czyni go doskonałym wyborem dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi. Nie powoduje próchnicy, co sprawia, że jest zdrowym wyborem dla zębów. Ponadto osoby dbające o sylwetkę mogą śmiało sięgać po erytrytol, ciesząc się słodkim smakiem bez zbędnych kalorii.
Zastosowanie w kuchni
Erytrytol jest idealny do słodzenia:
- deserów, takich jak lody, kremy czy galaretki
- domowych wypieków, w tym ciast i ciasteczek
- codziennych potraw, które wymagają odrobiny słodyczy
Wystarczy 1,5 łyżeczki erytrytolu, aby uzyskać smak odpowiadający 1 łyżeczce tradycyjnego cukru. Można go używać w parze z innymi mąkami i dodatkami do pieczenia.
Bezpieczeństwo i przechowywanie
Erytrytol jest naturalnym słodzikiem pochodzącym z Chin, a producent Delifood dba o wysoką jakość swoich produktów. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków arachidowych, innych orzechów oraz nasion sezamu, co jest ważną informacją dla alergików. Zaleca się spożywanie do 20 g erytrytolu dziennie, aby uniknąć efektu przeczyszczającego.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, aby zachować jakość produktu.
Najczęściej zadawane pytania
- Czy erytrytol jest odpowiedni dla diabetyków? Tak, ponieważ nie wpływa na poziom cukru we krwi.
- Jakie jest zalecane dzienne spożycie erytrytolu? Zaleca się nie przekraczać 20 g dziennie.
- Czy erytrytol można używać do pieczenia? Oczywiście, jest idealny do pieczenia oraz innych deserów.
Czym jest erytrytol?
Erytrytol, inaczej zwany erytrytolem, jest coraz bardziej popularnym słodzikiem na rynku. Z powodzeniem zastępuje cukier, można nim słodzić dosłownie wszystko. Z racji tego, że jego indeks glikemiczny wynosi 0, chętnie wybierany jest przez diabetyków. Erytrytol nie powoduje próchnicy, co ważne, niweluje jej rozwój w jamie ustnej. Erytrytol jest polecany wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę, są na diecie, borykają się z chorobom lub wszystkim tym, którzy po prostu zdrowo się odżywiają i świadomie dobierają składniki swojej diety.
Przepis na ciasto migdałowe z gruszkami lub innymi, sezonowymi owocami (wedle uznania ;))
Potrzebne będą:
- 170 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 100 g mąki migdałowej jeśli nie mamy mąki migdałowej, możemy zmielić w malakserze łuskane migdały na proszek)
- 3/4 mąki pszennej
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 150-200 g ulubionej odmiany gruszek
Przygotowanie:
Do miski włożyć miękkie, pokrojone na kawałeczki masło, dodać erytrytol i ubijać mikserem do momentu powstania puszystej, jasnej masy. Do ubitej masy stopniowo dodawać po 1 jajku, cały czas ubijając. W osobnej misce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do mokrych składników stopniowo wsypywać mąki i miksować na bardzo wolnych obrotach. Foremkę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wlać ciasto i wyrównać. Na górę ciasta ułożyć pokrojone w dowolny kształt gruszki (mogą być to połówki, cienkie plasterki, a nawet kosteczka). Ciasto piec w temperaturze 1810 st. C przez ok. 60 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
SMACZNEGO !
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Radziowi Sp. z o.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033953
Recenzje
Stasiek
Recenzja niezweryfikowana
|