ERYTROL
Słodzik stołowy
Niskokaloryczny słodzik o delikatnym, słodkim smaku.
1,5 łyżeczki erytrytolu odpowiada w smaku 1 łyżeczce cukru stołowego.
Stosowany m.in. w gumach do żucia, lodach, kremach, galaretkach i innych deserach. W kuchni znajdzie zastosowanie do przyrządzania deserów, ciast i potraw.
Masa netto: 1 kg
Składniki: 4 x Erytrol
Kraj pochodzenia: Chiny
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Sposób spożycia: Zaleca się spożywanie max. 20 g (ok. 4 łyżeczki) erytrytolu dziennie.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Środki ostrożności: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Producent:
RADZIOWI sp. z o.o.
ul. Chopina 8a
36-200 Brzozów
Czym jest erytrytol?
Erytrytol, inaczej zwany erytrytolem, jest coraz bardziej popularnym słodzikiem na rynku. Z powodzeniem zastępuje cukier, można nim słodzić dosłownie wszystko. Z racji tego, że jego indeks glikemiczny wynosi 0, chętnie wybierany jest przez diabetyków. Erytrytol nie powoduje próchnicy, co ważne, niweluje jej rozwój w jamie ustnej. Erytrytol jest polecany wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę, są na diecie, borykają się z chorobom lub wszystkim tym, którzy po prostu zdrowo się odżywiają i świadomie dobierają składniki swojej diety.
Przepis na ciasto migdałowe z gruszkami lub innymi, sezonowymi owocami (wedle uznania ;))
Potrzebne będą:
- 170 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 100 g mąki migdałowej jeśli nie mamy mąki migdałowej, możemy zmielić w malakserze łuskane migdały na proszek)
- 3/4 mąki pszennej
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 150-200 g ulubionej odmiany gruszek
Przygotowanie:
Do miski włożyć miękkie, pokrojone na kawałeczki masło, dodać erytrytol i ubijać mikserem do momentu powstania puszystej, jasnej masy. Do ubitej masy stopniowo dodawać po 1 jajku, cały czas ubijając. W osobnej misce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do mokrych składników stopniowo wsypywać mąki i miksować na bardzo wolnych obrotach. Foremkę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wlać ciasto i wyrównać. Na górę ciasta ułożyć pokrojone w dowolny kształt gruszki (mogą być to połówki, cienkie plasterki, a nawet kosteczka). Ciasto piec w temperaturze 1810 st. C przez ok. 60 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
SMACZNEGO !
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Radziowi Sp. z o.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033953
Recenzje
Stasiek
Recenzja niezweryfikowana
|