Zestaw 4 x Ocet Jabłkowy Niepasteryzowany Niefiltrowany Bio DEMETER 750 ml - Voelkel
-
Dostępność taka jak poniższych składników
- 59,80 zł
-
Informacja dla osób zamawiających większe ilości: w kartonie zbiorczym mieści się 6 sztuk zatem dla ułatwienia transportu rekomendujemy zamawiać wielokrotność liczby 6.
OCET JABŁKOWY NIEPASTERYZOWANY NIEFILTROWANY BIO DEMETER
Niepasteryzowany, dlatego zachowane są cenne żywe kultury bakterii octowych.
Z octem zarodowym.
Naturalnie mętny.
Kwasowość 5%.
Aromatyczne jabłka z uprawy biodynamicznej stanowią podstawę tego niefiltrowanego i niepasteryzowanego octu jabłkowego. Za pomocą tradycyjnych procedur są one w firmowej fabryce moszczu poddawane oszczędnemu prasowaniu i fermentacji, aż do uzyskania delikatnie przyprawionego octu.
Ceniony produkt naturalny zapewniające różnorodne smakowe przyjemności.
Idealny do doprawiania sałatek oraz jako orzeźwiający napój z dodatkiem wody mineralnej i odrobiną miodu.
Zawartość netto: 4 x 750 ml
Jednostka certyfikująca: DE-OKO-007
Pochodzenie składników: Rolnictwo Niemcy
Sposób użycia: Przed użyciem należy lekko wstrząsnąć.
Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu.
Producent:
Voelkel GmbH
Fahrstrasse 1
D-29478 Hohbeck
Ocet Jabłkowy Niepasteryzowany Niefiltrowany Bio DEMETER – 4 x 750 ml
Ocet Jabłkowy Bio DEMETER to produkt, który łączy w sobie tradycję z najwyższą jakością. Produkowany z aromatycznych jabłek pochodzenia biodynamicznego, ten ocet zachowuje wszystkie swoje wyrafinowane cechy dzięki niepasteryzowanemu i niefiltrowanemu procesowi produkcji.
Dlaczego warto wybrać Ocet Jabłkowy Bio DEMETER?
- Naturalna mętność: Dzięki niefiltrowanemu procesowi produkcji ocet zachowuje swoją naturalną mętność oraz cenne żywe kultury bakterii octowych.
- Z octem zarodowym: Bogactwo smaku i aromatu dzięki temu tradycyjnemu składnikowi.
- Kwasowość 5%: Doskonała równowaga smakowa, idealna do wielu zastosowań kulinarnych.
- Certyfikacja DEMETER: Produkt z certyfikatem DE-OKO-007, pochodzący z biodynamicznego rolnictwa w Niemczech.
Zastosowanie w kuchni
Ocet jabłkowy to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu kulinarnych przepisach:
- Do sałatek: Idealny jako baza do sosów vinaigrette, nadaje świeżości i głębi smaku każdej sałatce.
- Orzeźwiający napój: Wystarczy dodać wodę mineralną i odrobinę miodu, aby stworzyć orzeźwiający napój.
- Konserwacja żywności: Niezbędny składnik do konserwowania warzyw i owoców.
Instrukcje przechowywania i użycia
Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu, aby maksymalnie zachować jego właściwości smakowe i aromatyczne.
Sposób użycia: Przed każdym użyciem delikatnie wstrząsnąć, aby wymieszać zawartość.
Najczęstsze pytania
1. Czy ocet jest odpowiedni dla wegan?
Tak, ocet jabłkowy Bio DEMETER jest w pełni odpowiedni dla wegan.
2. Czy produkt zawiera gluten?
Nie, produkt nie zawiera glutenu.
3. Jakie są korzyści z używania niepasteryzowanego octu?
Niepasteryzowany proces pozwala zachować wartościowe kultury bakterii octowych, które przyczyniają się do wyjątkowego smaku i aromatu.
4. Skąd pochodzą jabłka używane do produkcji octu?
Jabłka pochodzą z biodynamicznego rolnictwa w Niemczech, co gwarantuje ich najwyższą jakość i naturalność.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Wbrew pozorom nie jest to trudne, ale wymaga trochę czasu.
Najważniejszy jest wybór odpowiedniego surowca. Do wykonania prawdziwego, wysokiej jakości, smacznego octu nie należy wykorzystywać resztek z jabłek (skórki, gniazda nasienne). Jabłka muszą być dobrej jakości i pochodzić ze sprawdzonego źródła (bez chemii). Muszą być odpowiednio słodkie i muszą zawierać naturalne drożdże.
Do przygotowania domowego octu jabłkowego będą potrzebne:
- jabłka – najwyższej jakości, bez chemii, nie woskowane. Najlepiej wybrać kilka odmian (im więcej, tym lepszy będzie smak octu),
- ostry nóż, blender lub maszynka do mielenia mięsa,
- tkanina do wyciskania soku (na przykład tetra).
Sposób przygotowania:
Bardzo dokładnie umyj wszystkie narzędzia oraz blat roboczy. Ma to duży wpływ na żywotność octu. Do mycia lepiej nie używać detergentów ponieważ ich pozostałości mogą zanieczyścić produkt. Najlepiej użyć roztworu wody z octem spirytusowym.
Jabłka dobrze umyj, wysusz, usuń niedoskonałości. Możesz usunąć z nich gniazda nasienne.
Pokrój jabłka drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, a następnie przecedź przez tetrę. Otrzymany w ten sposób sok przelej do słoika i przykryj szmatką.
Pozostaw w ciemnym miejscu na minimum 4 tygodnie. Optymalna temperatura dla przebiegu fermentacji to od 7 do 15 ºC.
W tym czasie zachodzić będzie fermentacja alkoholowa – na powierzchni soku będą pojawiać się bąbelki i wyczuwalny będzie zapach alkoholu.
Po ustaniu fermentacji alkoholowej należy sok ponownie przecedzić przez tetrę, wlać do czystego słoika, przykryć szmatką i ponownie odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Ten etap trwa około 4 do 6 tygodni. Próbuj ocet w międzyczasie. Gdy będzie mieć odpowiedni smak, przelej go do czystej i wyparzonej butelki i zakręć.
Bio: | Tak |
Gluten: | bez glutenu |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: VOELKEL .
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033932
Recenzje
Justyna
Recenzja niezweryfikowana
|