SEZAMKI BEZ DODATKU CUKRU
Słodzone maltitolem i ksylitolem
Masa netto: 48 x 27 g
Składniki: Ziarno sezamu 50%, substancje słodzące: syrop maltitolowy, ksylitol
Informacje dla alergików: Produkt może zawierać orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Warunki przechowania: Temperatura max. 25 st. C. Wilgotność max. do 65%.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 2083 kJ/500 kcal
Tłuszcz 31 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,8 g
Węglowodany 28 g
w tym cukry 0,9 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 24 g
Błonnik 1,6 g
Białko 13 g
Sól 0,06 g
Różnice między sezamem białym, a czarnym
Biały to sezam łuskany, ma w sobie więcej żelaza niż sezam czarny.
Czarny, niełuskany ma za to więcej białka i wartości odżywczych.
Powinniśmy sięgać po sezam niezależnie od rodzaju. Wszystko więc zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli chodzi o smak, to sezam biały jest łagodniejszy, lekko orzechowy. Sezam czarny z kolei bardziej intensywny i słodszy.
Jak przechowywać sezam?
Sezam biały, powinno się trzymać w temperaturze bliskiej zeru, co zapobiega jełczeniu ziaren. Czarny, przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku w zaciemnionym miejscu.
Jak zrobić domowe tahini?
Składniki:
- 1 szklanka sezamu łuskanego
- 3 lub 4 łyżki Oliwy o neutralnym smaku
Sposób przygotowania
- Upraż nasiona sezamu. Sezam wysyp na suchą patelnię. Praż na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W momencie kiedy poczujesz orzechowy aromat, a sezam nabierze lekko złotego koloru przesyp sezam do innego naczynia.
- Kiedy sezam ostygnie zmiksuj go na proszek w robocie kuchennym.
- Do proszku dodaj 3 łyżki oliwy i miksuj dalej, co jakiś czas sprawdź czy na bokach naczynia nie zalega pasta. Należy ją zebrać plastikową, bądź drewnianą łopatką i miksować dalej.
- Dodaj kolejne 1-2 łyżki oliwy, gdy uznasz że pasta jest za gęsta.
Pasta gotowa. Prawda, że prosta? Życzymy smacznego :)
Do czego wykorzystać pastę tahini?
- do zrobienia humusu
- do sosów sałatkowych lub dipów
- do zabielania zup
- do koktajli oraz smoothie
- do ciast i ciasteczek, zamiast masła orzechowego
Bio: | Nie |
Gluten: | bezglutenowe |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: Santini
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033926
Recenzje
Michał
Recenzja niezweryfikowana
|