ZGRZEWKA 6 x Ocet Jabłkowy Niefiltrowany Demeter BIO 750 ml Voelkel
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 80,46 zł
-
EKOLOGICZNY OCET JABŁKOWY BIO DEMETER VOELKEL NIEFILTROWANY NIEPASTERYZOWANY 750 ML x 6 SZTUK
Produkt naturalny, wyłącznie z ekologicznych jabłek. Ocet jabłkowy jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek lub jako napój chłodzący (dodatek do wody mineralnej, słodzonej miodem z cytryną). Polecamy również do naturalnej pielęgnacji skóry. Może zawierać naturalny osad, który nie ma żadnego wpływu na jakość produktu.
Naturalnie mętny, niepasteryzowany. Ocet nie jest filtrowany, dlatego może zawierać naturalny osad, który jednak nie ma żadnego wpływu na jakość produktu.
Niefiltrowany i niepasteryzowany
Zawartość netto: 6 x 750 ml
Składniki: Naturalny ocet jabłkowy z tłoczonego soku jabłkowego*, niefiltrowany
* produkt z upraw ekologicznych
Jednostka certyfikująca: DE-EKO-007
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE/spoza UE
Sposób użycia: Przed użyciem należy lekko wstrząsnąć.
Polecany do: sałatek, jako napój rozcieńczony wodą mineralną i słodzony miodem, do naturalnej pielęgnacji ciała (po rozcieńczeniu z wodą).
Producent:
Voelkel GmbH
Fahrstrasse 1
D-29478 Hohbeck
OCET Z JABŁEK - JAK SIĘ GO WYTWARZA?
"Nasz ocet jabłkowy jest nadal wytwarzany według tradycyjnej receptury Karla i Margaret Voelkel’ów. Przeprowadzamy fermentację drożdżową soku ze świeżo wyciskanych jabłek pochodzących z biodynamicznego sadu. Następnie pozwalamy na fermentację octową. Gotowy niefiltrowany i niepasteryzowany ocet przelewamy do butelek. Jest mętny, ponieważ zawiera wszystkie naturalnie powstające podczas procesu składniki."
Kiedy powstała firma Voelkel, jakie były początki?
Historia naszej firmy wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani. W poszukiwaniu miejsca jak najbliżej natury, osiedlili się w Höhbeck. Jest to region północnych Niemiec, do dzisiaj pozostający z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel – naturalnej produkcji soków, przestrzeganej do dzisiaj. Na początku Margaret i Karl mieli taką mobilną prasę do soków - Mostmax, z którą mogli się przemieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie, oferując świeże soki wyciskane na miejscu. Ich syn Harm w 1940 roku przekształcił firmę z lokalnej w krajową. Oprócz jabłek, gruszek i owoców miękkich, zaczął przetwarzać w naturalne, smaczne soki, również warzywa. Stefan Voelkel, wnuk pary założycielskiej, od początku lat 80. XX wieku wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych. Dzisiaj jego synowie: Boris, Jacob, David i Jurek są czwartym pokoleniem pracującym w firmie Voelkel i zachowują tę samą pasję do uczciwego, zrównoważonego rolnictwa.
Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?
Margaret i Karl Voelkel od początku traktowali swoją pracę jako przyczynienie się do ogólnego dobra – natury i zdrowia człowieka. W związku z tym niestosowali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Zaczęli od uprawy owoców jagodowych, kilku rodzajów warzyw, sadów z jabłoniami i brzoskwiniami. To co wytworzyli dostarczali własnymi środkami transportu. Byli bardzo zaangażowani w biodynamiczne podejście do upraw więc naprawdę stanowili wzorzec ekologicznego gospodarowania.
Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?
Naszym pierwszym wyborem są dostawcy krajowych owoców z regionu Dolnej Saksonii. Niektóre z naszych surowców pochodzą od sąsiedzkich partnerów uprawowych, na przykład rabarbar z Güstritz , a marchew z Gartow. Owoce egzotyczne, takie jak mango czy cytryny, kupujemy od rolników z regionu Morza Śródziemnego, Indii I Ameryki Północnej. Owoce uprawione są w optymalnych dla nich warunkach klimatycznych i oczywiście w jakości ekologicznej i/ lub biodynamicznej.
Jaka jest różnica między uprawami ekologicznymi a biodynamicznymi?
Wytyczne dla upraw i gospodarstw Demeter są bardzo szczegółowe i mają bardzo wiele aspektów. Na potrzeby wywiadu chcielibyśmy wymienić kilka podstawowych. Gospodarstwa biodynamiczne muszą funkcjonować w obiegu zamkniętym, istnieć jako samodzielny byt na własnym utrzymaniu. Dotyczy to zawsze hodowli zwierząt. Liczba zwierząt musi być dostosowana do wielkości gospodarstwa i traktowana zgodnie z wymogami natury, nie tylko gatunku. Przynajmniej 2/3 paszy musi być jakości Demeter, a reszta ekologiczna. Jeśli to tylko możliwe,najlepiej żeby cała pasza pochodziła z danego gospodarstwa zgodnie z zasadą obiegu zamkniętego. Demeter koncentruje się na optymalnym rozwoju roślin zamiast ochrony roślin z zewnątrz – zwalczania chorób i szkodników. Nie są używane w ogóle syntetyczne środki zagrażające pszczołom. Aby użyźnić glebę przygotowuje się biodynamiczne preparaty z ziół, minerałów i nawozu krowiego. Nawozi się tylko kompostem, nie bezpośrednio obornikiem. W ten sposób w długoterminowej perspektywie powstaje wiążąca dwutlenek węgla próchnica w opozycji do degradacji gleby w rolnictwie konwencjonalnym. Gospodarstwa Demeter w dużej mierze uprawiają własne odmiany roślin wykorzystując własne nasiona. Powstałe w ten sposób rośliny w sposób naturalny przystosowują się do warunków. Odmiany hybrydowe w uprawie zbóż ani hodowle hybryd nie są dozwolone. To tworzy różnorodność.
Bio: | Tak |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: VOELKEL
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000022926
Recenzje
Recenzja niezweryfikowana
|