Coraz krótsze dni, chłodniejsze noce i poranki dają znać o nadchodzącej jesieni. Sezon jesienny sprzyja infekcjom, zwłaszcza w czasie panującej pandemii. Teraz bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy zadbać o to, żeby wykształcić naturalną odporność organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Zdrowa dieta i odpowiednia suplementacja, to czynniki kluczowe podczas tego procesu. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą zminimalizować ryzyko przeziębienia.
Często po lecie nasz organizm jest wychłodzony, ponieważ spożywamy bardzo dużo surowych warzyw i owoców, pijemy soki, zimną wodę, jemy lody. Warto zaczerpnąć porad z medycyny chińskiej, która dzieli produkty na pięć poziomów termicznych: gorące i ciepłe, zimne i chłodne, neutralne. Wraz ze zmieniającą się porą roku powinniśmy zmodyfikować sposób odżywiania. Od września należy postawić na cieplejsze posiłki, głównie gotowane, zupy z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, chili, kurkuma, cynamon. Przyprawy korzenne mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wspomagające odporność. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia od rozgrzewającej owsianki z kurkumą lub od kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem.
Kwas L-askorbinowy znany wszystkim jako witamina C, ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Szczególnie zasobne w tę witaminę są owoce: czarna porzeczka, cytryna, agrest, kiwi, malina, truskawka, głóg, granat. Bardzo dużo mają jej warzywa, takie jak: natka pietruszki, papryka, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor. W okresie wzmożonej zachorowalności na COViD-19 czy grypę, warto zadbać również o dodatkową dawkę witaminy C. Suplementy dostępne w naszym sklepie mają czysty skład oraz odznaczają się wysoką przyswajalnością. Znajdziesz je zarówno w formie tabletek, jaki i rozpuszczalnego w wodzie proszku.
Powszechnie wiadomo, iż witaminy D i K2 odpowiadają za zdrowe i mocne kości, zapobiegają krzywicy i osteoporozie. Ale czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że wspomagają również produkcję białek odpornościowych, inaczej przeciwciał?
Witamina D wspiera podziały komórkowe i różnicowanie komórek układu odpornościowego, a także obniża poziom cząsteczek prozapalnych.
Aż 80 % witaminy D3 wytwarzane jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Z tego względu zaleca się suplementowanie witaminy D w okresie od września do kwietnia, kiedy to zmniejsza się czas ekspozycji skóry na słońce.
Należy pamiętać, że witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego powinniśmy przyjmować ją podczas posiłku.
Produkcja witaminy K2 odbywa się w jelitach przy udziale obecnych tam bakterii. Deficyt powstaje zwykle przez niewłaściwą dietę. Produkty przetworzone i używki wpływają negatywnie na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej.
Niedobór witaminy D3 powoduje nieskuteczne działanie witaminy K2. Z tego względu dobrze je ze sobą łączyć.
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Bierze udział w procesie podziału komórek. Wzmacnia układ odpornościowy, a także może skrócić czas trwania przeziębienia. Naturalnymi źródłami cynku są na przykład: jajka, pestki dyni, słonecznik, sezam, kakao, kasza gryczana, olej lniany.
O niedoborze tego mikroelementu mogą świadczyć między innymi: wypadające włosy, łamliwe paznokcie, trudno gojące się rany, pękająca skóra w kącikach ust, ból stawów, spadek libido, zmęczenie, senność i oczywiście nawracające infekcje.
W przypadku zaobserwowania objawów niedoboru cynku dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, a następnie sięgnąć po odpowiednią suplementację. Polecamy Ci nasze hity sprzedażowe:
Główną rolą selenu w organizmie jest właśnie wzmacnianie układu odpornościowego, ale też wspomaganie funkcjonowania tarczycy, pomoc w zachowaniu zdrowych włosów i paznokci. Prawidłowy poziom selenu zapobiega mutowaniu oraz namnażaniu się wirusów w komórkach. Dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie. Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen. Jeśli wraz z dietą nie dostarczasz odpowiednich dawek tego pierwiastka warto wspomóc się suplementami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
O oleju z czarnuszki i o jego nieocenionych właściwościach pisaliśmy już na naszym blogu. W kontekście zbliżającego się sezonu przeziębień warto przypomnieć czym charakteryzuje się to cudowne panaceum.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu, zmniejsza ryzyko nowotworów, miażdżycy i powstawania zakrzepów, wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła i migdałków.
Smak oleju jest specyficzny i nie każdemu odpowiada, dlatego polecamy spożywać go z miodem np. wrzosowym.
Probiotyki czyli „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza[1]”. Bakterie probiotyczne znajdziemy głównie w fermentowanych napojach mlecznych oraz kiszonkach. Fermentowana żywność jest korzysta dla jelit między innymi ze względu na dużą ilość i wysokie stężenie różnych mikroorganizmów. Im więcej mikroorganizmów, tym bogatsza flora bateryjna. Wniosek z tego taki, że probiotyki odbudowują florę bakteryjną jelit i przywracają równowagę organizmowi w przypadku zażywania antybiotyków.
Probiotyki można również kupić w formie kapsułek i tabletek:
Udowodniono, że cukier obniża zdolność białych krwinek (leukocytów) do niszczenia wirusów, grzybów i bakterii. Ponadto powoduje szybsze namnażanie się patogenów w zainfekowanym organizmie. Jakby tego było mało, nadmiar cukru może hamować przyswajanie witaminy C. Czy zatem warto go spożywać? Naszym zdaniem nie, choć zdajemy sobie sprawę z faktu, że odzwyczajenie się od słodkiego smaku bywa trudne. Jeśli rezygnacja ze słodyczy wydaje Ci się niemożliwa, sięgnij po dużo zdrowszą alternatywę, jaką są suszone owoce lub słodycze z erytrytolem czy ksylitolem.
Pogoda w najbliższych dniach nie pozostawia złudzeń, jesień nadchodzi wielkimi krokami. Już teraz zadbaj o to, by odpowiednio przygotować się na ten sezon. Wszystko czego potrzebujesz do wzmocnienia odporności znajdziesz właśnie u nas, na marketbio.pl. Zapraszamy!
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.
[1] https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf