Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Co jeść i suplementować, żeby nie chorować?

27-08-2021

Coraz krótsze dni, chłodniejsze noce i poranki dają znać o nadchodzącej jesieni. Sezon jesienny sprzyja infekcjom, zwłaszcza w czasie panującej pandemii. Teraz bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy zadbać o to, żeby wykształcić naturalną odporność organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Zdrowa dieta i odpowiednia suplementacja, to czynniki kluczowe podczas tego procesu. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą zminimalizować ryzyko przeziębienia.

Postaw na produkty rozgrzewające

Często po lecie nasz organizm jest wychłodzony, ponieważ spożywamy bardzo dużo surowych warzyw i owoców, pijemy soki, zimną wodę, jemy lody. Warto zaczerpnąć porad z medycyny chińskiej, która dzieli produkty na pięć poziomów termicznych: gorące i ciepłe, zimne i chłodne, neutralne. Wraz ze zmieniającą się porą roku powinniśmy zmodyfikować sposób odżywiania. Od września należy postawić na cieplejsze posiłki, głównie gotowane, zupy z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, chili, kurkuma, cynamon. Przyprawy korzenne mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wspomagające odporność. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia od rozgrzewającej owsianki z kurkumą lub od kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem.

Cynamon Laska 40 g - Dary Natury
Dostępność

Cynamon Laska 40 g - Dary Natury

Data min. trwałości: 2026/10/01
11,39 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
Kurkuma Eko 50 g - Dary Natury
Dostępność

Kurkuma Eko 50 g - Dary Natury

Data min. trwałości: 2026/10/03
9,29 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów

Dostarczaj witaminę C

Kwas L-askorbinowy znany wszystkim jako witamina C, ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Szczególnie zasobne w tę witaminę są owoce: czarna porzeczka, cytryna, agrest, kiwi, malina, truskawka, głóg, granat. Bardzo dużo mają jej warzywa, takie jak: natka pietruszki, papryka, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor. W okresie wzmożonej zachorowalności na COViD-19 czy grypę, warto zadbać również o dodatkową dawkę witaminy C. Suplementy dostępne w naszym sklepie mają czysty skład oraz odznaczają się wysoką przyswajalnością. Znajdziesz je zarówno w formie tabletek, jaki i rozpuszczalnego w wodzie proszku.

Suplementuj witaminę D3+K2

Powszechnie wiadomo, iż witaminy D i K2 odpowiadają za zdrowe i mocne kości, zapobiegają krzywicy i osteoporozie. Ale czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że wspomagają również produkcję białek odpornościowych, inaczej przeciwciał?

Witamina D wspiera podziały komórkowe i różnicowanie komórek układu odpornościowego, a także obniża poziom cząsteczek prozapalnych.

Aż 80 % witaminy D3 wytwarzane jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Z tego względu zaleca się suplementowanie witaminy D w okresie od września do kwietnia, kiedy to zmniejsza się czas ekspozycji skóry na słońce.

Należy pamiętać, że witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego powinniśmy przyjmować ją podczas posiłku.

Produkcja witaminy K2 odbywa się w jelitach przy udziale obecnych tam bakterii. Deficyt powstaje zwykle przez niewłaściwą dietę. Produkty przetworzone i używki wpływają negatywnie na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej.

Niedobór witaminy D3 powoduje nieskuteczne działanie witaminy K2. Z tego względu dobrze je ze sobą łączyć.

 

Dostarczaj cynk

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Bierze udział w procesie podziału komórek. Wzmacnia układ odpornościowy, a także może skrócić czas trwania przeziębienia. Naturalnymi źródłami cynku są na przykład: jajka, pestki dyni, słonecznik, sezam, kakao, kasza gryczana, olej lniany.

O niedoborze tego mikroelementu mogą świadczyć między innymi: wypadające włosy, łamliwe paznokcie, trudno gojące się rany, pękająca skóra w kącikach ust, ból stawów, spadek libido, zmęczenie, senność i oczywiście nawracające infekcje.

W przypadku zaobserwowania objawów niedoboru cynku dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, a następnie sięgnąć po odpowiednią suplementację. Polecamy Ci nasze hity sprzedażowe:

Sięgnij po selen

Główną rolą selenu w organizmie jest właśnie wzmacnianie układu odpornościowego, ale też wspomaganie funkcjonowania tarczycy, pomoc w zachowaniu zdrowych włosów i paznokci. Prawidłowy poziom selenu zapobiega mutowaniu oraz namnażaniu się wirusów w komórkach. Dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie. Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen. Jeśli wraz z dietą nie dostarczasz odpowiednich dawek tego pierwiastka warto wspomóc się suplementami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Skrop potrawy olejem z czarnuszki

O oleju z czarnuszki i o jego nieocenionych właściwościach pisaliśmy już na naszym blogu. W kontekście zbliżającego się sezonu przeziębień warto przypomnieć czym charakteryzuje się to cudowne panaceum.

Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu, zmniejsza ryzyko nowotworów, miażdżycy i powstawania zakrzepów, wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła i migdałków.

Smak oleju jest specyficzny i nie każdemu odpowiada, dlatego polecamy spożywać go z miodem np. wrzosowym.

Nie zapomnij o probiotykach

Probiotyki czyli „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza[1]”. Bakterie probiotyczne znajdziemy głównie w fermentowanych napojach mlecznych oraz kiszonkach. Fermentowana żywność jest korzysta dla jelit między innymi ze względu na dużą ilość i wysokie stężenie różnych mikroorganizmów. Im więcej mikroorganizmów, tym bogatsza flora bateryjna. Wniosek z tego taki, że probiotyki odbudowują florę bakteryjną jelit i przywracają równowagę organizmowi w przypadku zażywania antybiotyków.

Probiotyki można również kupić w formie kapsułek i tabletek:

Ogranicz lub całkowicie wyklucz biały cukier

Udowodniono, że cukier obniża zdolność białych krwinek (leukocytów) do niszczenia wirusów, grzybów i bakterii. Ponadto powoduje szybsze namnażanie się patogenów w zainfekowanym organizmie. Jakby tego było mało, nadmiar cukru może hamować przyswajanie witaminy C. Czy zatem warto go spożywać? Naszym zdaniem nie, choć zdajemy sobie sprawę z faktu, że odzwyczajenie się od słodkiego smaku bywa trudne. Jeśli rezygnacja ze słodyczy wydaje Ci się niemożliwa, sięgnij po dużo zdrowszą alternatywę, jaką są suszone owoce lub słodycze z erytrytolem czy ksylitolem.

 

Pogoda w najbliższych dniach nie pozostawia złudzeń, jesień nadchodzi wielkimi krokami. Już teraz zadbaj o to, by odpowiednio przygotować się na ten sezon. Wszystko czego potrzebujesz do wzmocnienia odporności znajdziesz właśnie u nas, na marketbio.pl. Zapraszamy!

 

Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.

[1] https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf

 

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google