Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Czekolada gorzka – czy to najzdrowszy rodzaj czekolady?

22-12-2020

PURE&good to najlepszy wybór 

    Ideą powstania marki PURE&good jest stworzenie serii wysokiej jakości produktów, które poprzez eliminację składników powodujących nietolerancje lub alergie pomagają uniknąć niepożądanych reakcji na pokarm.

Wśród składników, które w naszych produktach zostały wyeliminowane, wymienić można m.in.: cukier, olej palmowy, sztuczne barwniki i aromaty, laktozę, gluten, soję, jajka i wiele innych.

 

Jakie rodzaje czekolad są w ofercie ? 

     Wśród produktów PURE&good na które warto szczególnie zwrócić uwagę jest czekolada gorzka ze stewią. Czekolada zazwyczaj kojarzona jest ze smaczną, lecz niezbyt zdrową przekąską. Łatwy sposób na szybką poprawę humoru, ale obarczony konsekwencjami w dłuższej perspektywie czasu.

 

Jedna nazwa, ale czy skład ten sam ? 

    Jednak dokładniej zgłębiając temat okazuje się, że czekolada czekoladzie nierówna i pod tą samą nazwą może kryć się zarówno produkt pełen niezdrowych substancji o skąpych właściwościach odżywczych, jak i wartościowa przekąska bogata w zdrowe składniki, witaminy i mikroelementy, wykazująca pozytywny wpływ na nasz organizm. Co wyróżnia czekoladę gorzką od innych czekolad? Jej podstawowym składnikiem jest kakao w postaci miazgi kakaowej, w odróżnieniu od czekolad mlecznych i deserowych nie zawiera mleka lub pochodnych mleka. Zgodnie z nazwą charakteryzuje się również obniżonym poziomem cukru dodanego, lub całkowitym wyeliminowaniem cukru i zastąpieniem go inną substancją słodzącą.

 

Koniecznie zwróć uwagę! 

 

 

    Jeżeli chodzi o skład czekolady gorzkiej pod kątem składników odżywczych, należy zwrócić uwagę na obecność następujących związków:

  • węglowodany i tłuszcze: dwa podstawowe makroskładniki energetyczne. Sprawiają, że czekolada świetnie sprawdza się jako zastrzyk lub uzupełnienie energii zwłaszcza w formie przekąski około treningowej dla osób uprawiających sport, zwłaszcza, że wykazano pozytywny wpływ czekolady gorzkiej na zmniejszenie tzw. stresu oksydacyjnego po treningu, a co za tym idzie przyspieszenie regeneracji organizmu. Z tych względów również doskonale sprawdza się na wypadzie rowerowym, wycieczce w góry i innych tego typu przedsięwzięciach,
  • mikroelementy (magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor,) mają zasadniczy wpływ na sprawna pracę układu mięśniowego. Ich obecność jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Pozytywnie wpływają również na pracę mózgu,
  • flawonoidy: oddziaływanie związków flawonoidowych na organizm jest przedmiotem coraz większej ilości badań. Dotychczas wykazano ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a w rezultacie pozytywny wpływ na spowolnienie starzenia organizmu, redukcję ryzyka wystąpienia nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Wyjątkowo wysoka zawartość flawonoidów w kakao, sprawia, że czekolady również są ich bogatym źródłem,
  • niacyna (witamina B3), teobromina, fenylotylamina - związki działające stymulująco na układ nerwowy, pobudzają i pomagają w koncentracji.

 

Jedz czekoladę, ale zachowaj umiar

     Jak widać na podstawie powyższego wykazu, regularne spożywanie niewielkich ilości czekolady gorzkiej wykazuje wiele korzystnych oddziaływań dla organizmu, zwłaszcza jeżeli wybór produktu nie będzie przypadkowy, lecz dokonany z uwzględnieniem kilku czynników. Nasza propozycja to czekolada gorzka ze stewią PURE&good. O jej wartości świadczą wyróżniające ją cechy:

  • zawartość kakao minimum 60% stanowi źródło żelaza, magnezu, wapnia, cynku, fosforu i potasu,
  • bez cukru – czekolada gorzka PURE&good nie zawiera w ogóle cukru, a doskonały smak osiągnięty jest dzięki zastosowaniu naturalnych bezcukrowych substancji słodzących: stewii i erytrytolu,
  • produkt bezglutenowy – bezpieczny dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu,
  • nie zawiera oleju palmowego i sztucznych aromatów. Czekolady PURE&good produkowane są bez tych składników, mogących mieć negatywny wpływ na zdrowie.

 

Ochota na słodkie ? Wybierz mądrze !

    Czekolada jest produktem wysokoenergetycznym i należy zachować umiar w jej spożyciu, lecz wymienione powyżej pozytywne działanie wykazują już niewielkie ilości gorzkiej czekolady ( 10-12 gram dziennie). To kilka kostek o zawartości ok. 50 kcal, co nie powinno stanowić problemu nawet przy bardzo restrykcyjnej diecie. Z pewnością więc warto zastąpić gorzką czekoladą inne słodycze, gdyż ciężko znaleźć w tej grupie pokarmów równie wartościowy produkt.