Dlaczego warto jeść nerkowce?

Spis treści
Co zawierają orzechy nerkowca?
Jak przechowywać orzechy nerkowca?
Gdzie rosną nerkowce?
Orzechy nerkowca popularnie nazywane nerkowcami to inaczej nasiona nanercza zachodniego – drzewa porastającego obszary tropikalne w takich krajach jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Indie, Wietnam, Filipiny, Tanzania. Gatunek tego drzewa pochodzi z Ameryki Południowej z terenów Brazylii i Wenezueli, ale aktualnie żaden z krajów południowoamerykańskich nie jest wiodącym producentem tych orzechów. Z rośliny tej, osiągającej niekiedy aż 14 metrów wysokości, wykorzystuje się także owoce, które kształtem przypominają gruszki, kolorem jabłka a w smaku podobne są do mango. W Polsce niestety nigdzie nie można kupić świeżych owoców nanercza zachodniego.
Co zawierają orzechy nerkowca?
Jeśli tylko nie mamy alergii na orzechy nerkowca, zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety ze względu na bogactwo składników mineralnych jakie w nich znajdziemy.
Bowiem w 100 g tych tropikalnych orzechów znajduje się m.in.:
- 593 mg fosforu, co stanowi 85% RWS*, a fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów;
- 292 mg magnezu, co stanowi 78% RWS, a magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
- 5,78 mg cynku, co stanowi 58% RWS, a cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych;
- 6,68 mg żelaza, co stanowi 48% RWS, a żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny;
- 19,9 µg selenu, co stanowi 36% RWS, a selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie
Jak jeść nerkowce?
Nerkowce możemy spożywać na surowo, wymoczone lub uprażone (upieczone). Stanowią pożywną i zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzą się do chrupania zamiast słonych chipsów, do lunchboxa do pracy lub szkoły, jako dodatek do sałatek, deserów, zup czy dań z owoców morza. Z surowych orzechów nerkowca z powodzeniem zrobimy roślinny napój, sosy czy masła.

Krem z Prażonych Orzechów Nerkowca Bio 250 g -Terrasana

Pasta z Orzechów Nerkowca 300 g - Targroch
Jak moczyć orzechy nerkowca?
Namaczanie orzechów to popularna metoda pozbycia się z nich kwaskowatości i gorzkiego posmaku. Dzięki temu zabiegowi nasiona stają się także łatwiejsze do strawienia i gładko poddają się obróbce np. miksowaniu. Orzechy nerkowca przed namaczaniem należy wypłukać, a następnie zalać przefiltrowaną wodą i zostawić do namoczenia na ok. 2 godziny.
Jak uprażyć nasiona nerkowca?
Dla niektórych surowe orzechy nerkowca mają nieco mdły smak, dlatego popularne stało się poddawanie ich procesowi podprażania, dzięki, któremu smak staje się nieco głębszy a orzeszki bardziej chrupiące. Uprażyć orzechy można na patelni, na średnim ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Po podprażeniu przesypujemy orzeszki do pojemnika i posypujemy np. solą morską, himalajską lub sezamem. Drugim sposobem jest podpiekanie ich w piekarniku. Wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i podpiekać orzechy ok. 15 minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego naczynia i gotowe.
Jak przechowywać orzechy nerkowca?
Nerkowce, podobnie ja większość orzechów, podatne są na proces utleniania, dlatego należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej jeśli zapakowane są w oryginalne opakowanie lub w szczelne naczynie. Aby w orzechach nie zalęgły się mole, warto wrzucić do opakowania 1 listek laurowy.
W naszej ofercie znajdziesz orzechy nerkowca w całości, połówki, w wersji konwencjonalnej i ekologicznej. Wszystkie świeże, smaczne i chrupiące.

Orzechy Nerkowca Bio 100 g - Bio Planet

Orzechy Nerkowca Bio 1 kg - Bio Planet - Nerkowce Całe

Orzechy Nerkowca 1 kg - Targroch

Orzechy Nerkowca Połówki 1 kg - Bakalland
*RWS – dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.
Bibliografia
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170162/nutrients (dostęp 28.06)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cashew (dostęp 28.06)