Spis treści
Co zawierają orzechy nerkowca?
Jak przechowywać orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca popularnie nazywane nerkowcami to inaczej nasiona nanercza zachodniego – drzewa porastającego obszary tropikalne w takich krajach jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Indie, Wietnam, Filipiny, Tanzania. Gatunek tego drzewa pochodzi z Ameryki Południowej z terenów Brazylii i Wenezueli, ale aktualnie żaden z krajów południowoamerykańskich nie jest wiodącym producentem tych orzechów. Z rośliny tej, osiągającej niekiedy aż 14 metrów wysokości, wykorzystuje się także owoce, które kształtem przypominają gruszki, kolorem jabłka a w smaku podobne są do mango. W Polsce niestety nigdzie nie można kupić świeżych owoców nanercza zachodniego.
Jeśli tylko nie mamy alergii na orzechy nerkowca, zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety ze względu na bogactwo składników mineralnych jakie w nich znajdziemy.
Bowiem w 100 g tych tropikalnych orzechów znajduje się m.in.:
Nerkowce możemy spożywać na surowo, wymoczone lub uprażone (upieczone). Stanowią pożywną i zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzą się do chrupania zamiast słonych chipsów, do lunchboxa do pracy lub szkoły, jako dodatek do sałatek, deserów, zup czy dań z owoców morza. Z surowych orzechów nerkowca z powodzeniem zrobimy roślinny napój, sosy czy masła.
Namaczanie orzechów to popularna metoda pozbycia się z nich kwaskowatości i gorzkiego posmaku. Dzięki temu zabiegowi nasiona stają się także łatwiejsze do strawienia i gładko poddają się obróbce np. miksowaniu. Orzechy nerkowca przed namaczaniem należy wypłukać, a następnie zalać przefiltrowaną wodą i zostawić do namoczenia na ok. 2 godziny.
Dla niektórych surowe orzechy nerkowca mają nieco mdły smak, dlatego popularne stało się poddawanie ich procesowi podprażania, dzięki, któremu smak staje się nieco głębszy a orzeszki bardziej chrupiące. Uprażyć orzechy można na patelni, na średnim ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Po podprażeniu przesypujemy orzeszki do pojemnika i posypujemy np. solą morską, himalajską lub sezamem. Drugim sposobem jest podpiekanie ich w piekarniku. Wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i podpiekać orzechy ok. 15 minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego naczynia i gotowe.
Nerkowce, podobnie ja większość orzechów, podatne są na proces utleniania, dlatego należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej jeśli zapakowane są w oryginalne opakowanie lub w szczelne naczynie. Aby w orzechach nie zalęgły się mole, warto wrzucić do opakowania 1 listek laurowy.
W naszej ofercie znajdziesz orzechy nerkowca w całości, połówki, w wersji konwencjonalnej i ekologicznej. Wszystkie świeże, smaczne i chrupiące.
*RWS – dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.