W ostatnim czasie sklepowe półki zdominowały rożne produkty znane jako „superfoods”- czyli naturalna, nieprzetworzona żywność bogata w składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Znajdziemy wśród nich dużo produktów z dalekich stron świata: nasiona chia, jagody goji, macę, babkę płesznik, spirulinę i wiele innych. To dobre produkty, ale warto również pamiętać, że w naszym rejonie także rośnie dużo ciekawych i smacznych roślin, które z powodzeniem mogą zyskać miano „superfoods”. Należy do nich między innymi mak niebieski, inaczej zwany europejskim, o którym z reguły przypominamy sobie dopiero w okresie Świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocnych. A szkoda, bo warto, żeby gościł na naszych stołach przez cały rok.
Mak niebieski pochodzi z Azji, jednak z powodzeniem jego uprawa przyjęła się w Europie. Największym europejskim producentem maku niebieskiego są nasi południowi sąsiedzi – Czesi i trzeba im przyznać, że sztukę uprawy tej rośliny opanowali do perfekcji. Mak niebieski pochodzący z Czech uchodzi za najlepszy i najsmaczniejszy, warto zatem zawsze przed zakupem sprawdzić na opakowaniu, skąd pochodzą niebieskie ziarenka.
Kupując mak w opakowaniu zawsze warto kupować produkt ekologiczny, czyli taki, który posiada zielony euroliść. W przypadku maku niebieskiego warto zwrócić także uwagę na kraj pochodzenia. Tak jak pisaliśmy wcześniej, najsmaczniejszy mak niebieski pochodzi z Czech. Mak powinien być sypki, ziarenka powinny mieć kolor czarno-niebieski, a ziarenko po rozgryzieniu powinno mieć słodki posmak. Dobrej jakości mak niebieski powinien pachnieć makiem, a nie zjełczałym tłuszczem.
W 100 g nasion maku znajdziemy m.in.:
23,7 g białka
20,5 g błonnika pokarmowego
963 mg potasu (co stanowi 48% RWS)
1266 mg wapnia (co stanowi 158% RWS)
458 g magnezu (co stanowi 122% RWS)
8,1 mg żelaza (co stanowi 57% RWS)
3,34 mg cynku (co stanowi 33% RWS)
0,42 mg miedzi (co stanowi 42% RWS)
1,8 mg witaminy E (co stanowi 15% RWS)
0,44 mg witaminy B6 (co stanowi 31% RWS)
58 µg kwasu foliowego (co stanowi 29% RWS)
W maku niebieskim występuje także tryptofan (276 mg tryptofanu na 100 g maku) – aminokwas odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie za jakość naszego snu i samopoczucie.
Ze względu na to, że mak jest ciężkostrawny, powinny unikać go osoby borykające się z problemami gastrycznymi oraz dzieci do 2. roku życia.
W większości naszych domów, najwięcej maku niebieskiego używamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych, bowiem stanowi on podstawowy dodatek do takich świątecznych deserów jak:
Gotowe, wysoko przetworzone masy makowe, które często dodawane są do powyższych smakołyków, mogą zawierać niepożądane przez świadomych konsumentów dodatki. Dlatego zawsze lepiej jest przygotować masę makową samemu w domu, z wysokiej jakości maku i innych składników.
Mak niebieski jest kaloryczny, zawiera bowiem 539 kcal na 100 g. Dodany do słodkich deserów w połączeniu z miodem i innymi wysokokalorycznymi bakaliami, choć pyszny, nie stanowi jednak zbyt dietetycznego dania. Dlatego poniżej podrzucamy kilka pomysłów jak wykorzystać ten europejski „superfood” w zdrowych daniach, które z powodzeniem możecie codziennie włączać do swoich posiłków:
Mak doskonale sprawdzi się jako dodatek do:
Mak jest niezwykle popularnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, gdzie często zastępuje sezam. Jeśli ktoś cierpi na alergię na sezam, mak niebieski będzie zatem doskonałym zamiennikiem.
Wszystko zależy od tego do czego chcemy użyć maku. Jeśli nie będziemy poddawać go obróbce termicznej, to warto zawsze podprażyć mak na patelni – dzięki temu pozbędziemy się goryczki i uzyskamy chrupkość. Natomiast mak, z którego chcemy przygotować masę makową dobrze jest najpierw przepłukać zimną wodą, a następnie moczyć w ciepłym mleku, lub sparzyć gorącą wodą a następnie moczyć. Jeśli samodzielnie mielimy mak warto dodać do niego odrobiny miodu i śmietany, co też pozwoli pozbyć się gorzkiego posmaku.
Ponieważ mak niebieski jest rośliną oleistą, istnieje ryzyko, że przy nieodpowiednim przechowywaniu jego ziarenka mogą zjełczeć. Warto zatem pamiętać, żeby przechowywać go w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, w woreczku foliowym lub płóciennym, lub w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mak niebieski doskonale nadaje się do mrożenia, można go zatem również zamrozić, podobnie jak zrobioną z niego masę makową.
Może i „baba” nie wiedziała jak „siać mak”, ale za to my już dzisiaj wiemy, że warto ubogacić nim swoje codziennie posiłki. Głównie ze względu na jego łatwą dostępność, regionalne pochodzenie, ale przede wszystkim z powodu bogactwa składników odżywczych, mineralnych i witamin jakie oferują nam te czarno-niebieskie ziarenka.
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.