Chorujesz na cukrzycę, jesteś na diecie wykluczającej gluten, niskowęglowodanowej, ketogenicznej i powinieneś zrezygnować z dotychczasowych nawyków żywieniowych?
Jeśli do tej pory nie słyszałeś o mące migdałowej to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Zastąpienie zwykłej mąki pszennej mąką migdałową, sprawi, że przestrzeganie diety stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze, a także zniweluje uczucie dyskomfortu po spożytym posiłku wśród osób z nietolerancją pokarmową.
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Nasiona te różnią się często krajem pochodzenia. Do produkcji mąki migdałowej najczęściej wykorzystuje się migdały z rejonów USA, Izraela, Hiszpanii czy Włoch. Mąka migdałowa ma postać jasnego proszku o gładkiej strukturze. Na pierwszy rzut oka, spośród innych mąk dostępnych na rynku, wyróżnia ją lekko kremowa barwa.
Ponieważ mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów, jest tak samo jak one bogata w cenne witaminy i minerały. Zawiera błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B9, E. Przyjrzyjmy się bliżej jej wartościom odżywczym w 100g produktu. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) jest to:
Zwykła mąka pszenna ma 7 razy więcej węglowodanów niż mąka migdałowa. Jeżeli chodzi natomiast o zawartość tłuszczu na 100g to mąka migdałowa ma ich aż 53g. Dla porównania mąka ryżowa 3,2g /100g, mąka kukurydziana 5g/100g, mąka tortowa typ 480 to tylko 0,9g tłuszczu na 100g.
Zawarty w mące błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, co usprawnia proces trawienia. Białko, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Wapń odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, funkcjonowanie enzymów trawiennych, utrzymanie zdrowych kości i zębów. Żelazo bierze udział przy produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, przez co pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Odgrywa również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Potas dba o układ nerwowy, właściwe ciśnienie krwi, stan mięśni[2].
Jeśli nie musisz liczyć kalorii, a Twoim priorytetem jest dieta uboga w węglowodany a bogata w tłuszcze, wybierz mąkę migdałową.
Ze względu na właściwości, o których pisaliśmy powyżej, mąka migdałowa polecana jest szczególnie osobom na diecie:
Uwaga! Osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać produktów z ich udziałem, w tym mąki migdałowej.
Mąka migdałowa jest w stanie zastąpić zwykłą mąkę pszenną w stosunku 1:1. Należy jednak pamiętać, że wypieki z jej udziałem będą mniej pulchne.
Mąkę migdałową można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Przygotujesz z niej:
Bez konieczności poddawania jej obróbce termicznej wzbogaci Twoje:
Według nas mąka migdałowa jest jednym z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych zamienników mąki pszennej. Jeśli chorujesz na cukrzycę, jesteś na diecie ketogenicznej, diecie bez glutenu lub po prostu chcesz wzbogacić swój jadłospis o dodatkowe witaminy i minerały, koniecznie wprowadzić do menu dania z jej dodatkiem. Najlepsza mąka migdałowa to ta, w której składzie znajdziesz wyłącznie migdały.
Oczywiście jak zawsze, najwyższą jakość w najniższej cenie oferuje Ci marketbio.pl.
[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012R0432
[2] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients