Olej kokosowy, masło kokosowe lub po prostu tłuszcz kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Palma kokosowa była znana i ceniona już w starożytności. W języku hinduskim jej nazwa - kalpa vriksha, oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Z kolei w języku malajskim nazywa się ją pokok seribu guna, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań”.
Olej kokosowy to w tej chwili podstawowy tłuszcz do użytku domowego. Świetnie sprawdza się także w celach pielęgnacyjnych. Kokosy używane są nawet do produkcji środków czystości. Jednak ze względu na swój oryginalny smak, najczęściej stosowany jest w celach kulinarnych. Kokos pod grubą skorupą skrywa biały, cenny miąższ, obfitujący w składniki odżywcze. Tłuszcz kokosowy składa się przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego świetnie nadaje się do obróbki termicznej. W dużej mierze jest to kwas laurynowy, mający właściwości antyseptyczne. Kokos to również jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, który działa korzystnie na układ pokarmowy.
Olej Kokosowy Nierafinowany Virgin Bio 400 ml - Bio Planete
Olej Kokosowy Nierafinowany Virgin Bio 260 ml - Bio Food
Olej Kokosowy Bezzapachowy Rafinowany 900 ml - Natur Planet
Olej Kokosowy Extra Virgin Nierafinowany Surowy Zapachowy 900 ml - Targroch
Olej Kokosowy Virgin Bio 1 l - Cocomi
Olej Kokosowy Extra Virgin Nierafinowany Zimnotłoczony Bio 900 ml - Big Nature
Olej Kokosowy Virgin Bio 670 ml - Bio Food
Olej Kokosowy MCT 250 ml - Big Nature