Miód Manuka Health New Zealand wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu Leptospermum scoparium J. R. Forst. et G. Forst. Krzew ten osiąga zwykle wysokość od 2 do 5 m (rodzina Myrtaceae-Mirtowate). Charakteryzuje się wąskimi, ostro zakończonymi i szorstkimi liśćmi. Kwiaty krzewu manuka są białe, miejscami zaróżowione, stosunkowo duże (8-15 mm), z pięcioma płatkami i licznymi pręcikami. Kształtem przypominają gwiazdę. Polska nazwa rośliny brzmi: Leptospermum miotlaste. Krzew manuka zakwita raz do roku w porze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia. Okres kwitnienia wynosi zwykle około 4 tygodni. W tym czasie pszczoły z gatunku Apis mellifera, przywiezione przez osadników z Europy w połowie XIX w., zbierają nektar wydzielany przez kwiaty, wytwarzając z niego następnie miód o nazwie manuka. Tylko nektar pochodzący z tej rośliny, mimo wielu innych gatunków Leptospermum (m.in. L. ericoides i L. polygalifolium), pozwala na wytwarzanie przez pszczoły miodu o tej nazwie.
Krzew manuka występuje na terenie całej Nowej Zelandii, najliczniej na suchych terenach Północnej i Południowej części wybrzeża obu wysp. Ponadto porasta wybrzeża południowej Australii i Tasmanii. Roślina ta swoją nazwę zawdzięcza rdzennym Maorysom. Przez kapitana Cooka została nazwana także drzewem herbacianym, ponieważ jej liście służyły marynarzom do zaparzania napoju zabezpieczającego przed szkorbutem.
Miód Manuka MGO™ zaliczany jest do miodów surowych tzn. zachowujących maksymalną ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe dzięki szczególnej dbałości producenta o to, by temperatura w ciągu całego procesu przetwarzania miodu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37 – 40 °C. Taka praktyka pozwala na utrzymanie ilości bioaktywnych składników zamykanych w pojedynczym słoiku na takim samym poziomie jak tuż po wyjęciu miodu z ula. Miody Manuka MGO™ są w 100% produktami naturalnymi, nie zawierającymi dodatkowych składników.
Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO).
Jednym z czołowych badaczy właściwości miodów Manuka jest prof. Thomas Henle - autorytet w dziedzinie analizy żywności w Unii Europejskiej. Wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie (Niemcy) odkrył, że methylglyoxal występuje w miodzie Manuka w niespotykanych nigdzie indziej ilościach. Wyniki badań profesora Henle zostały opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research Journal w styczniu 2008 roku.
Methylglyoxal to dwukarbonylowy związek chemiczny. Chociaż nazwa może kojarzyć się z czymś syntetycznym, jest to całkowicie naturalny związek organiczny. Jego niewielkie ilości powstają na drodze glikolizy w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.
Ilościową zawartość methylglyoxalu w produktach spożywczych ilustruje poniższa tabela.
PRODUKT SPOŻYWCZY |
ZAWARTOŚĆ MGO |
Miód Manuka |
38-829 mg/kg |
Inne rodzaje miodów |
0-135 mg/kg |
Sos sojowy |
8,7 mg/l |
Chleb |
0,79 mg/kg |
Napoje alkoholowe |
0-26 1,5 mg/l |
Czarna kawa parzona |
7 mg/l |
Oliwa z oliwek |
0,61 mg/l |
Napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym |
23,5-267 mg/l |
Ser cheddar |
10,89 mg/kg |
Ser mozzarella |
4,06 mg/kg |
Piwo |
0,072 mg/l |
Wino |
0,65 – 2,88 mg/l |
Warto pamiętać, że Miody Manuka MGO™ podlegają częstym, niezapowiedzianym kontrolom, a każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Dzięki temu mamy pewność, że otrzymany produkt jest wysokiej jakości i w 100% oryginalny. Najważniejszym organem strzegącym oryginalności nowozelandzkich miodów jest Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii (MPI), oficjalny regulator przemysłu pszczelarskiego. Ich rozporządzenie obejmuje niezależne kontrole nowozelandzkiego miodu i zakładów produkcji, a także certyfikacje eksportowanych miodów, dokumentujące, że miód pochodzi z zaufanego źródła, spełnia standardy jakości i nie został zafałszowany.
Co więcej, każda partia miodu Manuka Health New Zealand przed opuszczeniem fabryki otrzymuje certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami. Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie w pozycji: "Batch Number". Certyfikat można sprawdzić na stronie internetowej: miodymanuka.pl/sprawdz-certyfikat-mgo.