Już w tą sobotę 7.08.2021 będziemy obchodzić Światowy Dzień Musztardy!
Wydarzenie to obchodzimy już po raz 30, zapoczątkowane bowiem zostało w 1991 roku w stanie Wisconsin w USA, a jego pomysłodawcą był kustosz Muzeum Musztardy. Jest to święto ruchome - obchodzimy je zawsze w 1. sobotę sierpnia.
Musztarda jako dodatek do dań towarzyszy nam już od starożytności. W owych czasach ziarna gorczycy, z których jest wytwarzana, uchodziły za afrodyzjak.
W polskim języku powstał nawet związek frazeologiczny "musztarda po obiedzie" oznaczający, że coś wydarzyło się za późno. Legenda głosi, że pochodzi on od samego Napoleona, który zdziwiony tym, że Polacy jadają musztardę na deser (początkowo nie wiedzieli, że należy ją spożywać jako dodatek do posiłków, a że miała słodki smak jadali ją po obiedzie) miał wykrzyczeć, że "to jest musztarda po obiedzie".
Dlaczego warto kupić musztardę ekologiczną?
Pominąwszy istotny fakt, że produkowana jest ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego, ja wybieram ją także dlatego, że w jej składzie ocet spirytusowy często zastąpiony został łagodniejszą wersją octu (np. jabłkowym, cedrowym, brandy) a zwykły cukier zastępuje przeważnie cukier trzcinowy. Jest zatem dobrym wyborem zwłaszcza dla dzieci, które lubią jej smak i dla osób z delikatnym żołądkiem.
Prognozy pogody na najbliższą sobotę są bardzo obiecujące, dlatego zachęcamy do celebrowania tego święta przy grillu. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę naszych TOP grillowych produktów, których nie może zabraknąć podczas tego świętowania. Znajdziecie ją tutaj -> https://marketbio.pl/.../517eb703134468286985b8d3025f765e
Grilluj w zdrowej wersji BIO i dbaj o siebie i swoich najbliższych! Smacznego!