Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Zrób sam domową frużelinę – bez dodatku cukru i w wersji wege!

 

Spis treści

 

Co to jest frużelina?

Co zrobić z frużeliną?

Jak zrobić domową, smaczną frużelinę?

Jak przechowywać frużelinę?

Jak pasteryzować frużelinę?

 

Zrób sam domową frużelinę – bez dodatku cukru i w wersji wege!

Często pytacie nas czy mamy w ofercie frużelinę. Póki co nie mamy. Szukamy takiej, która zadowoli nas składem i jak na razie na polskim rynku jest z tym ciężko. Ale za to poniżej przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik jak przygotować taką domową frużelinę bez dodatku cukru i w wersji wege.

Co to jest frużelina?

Frużelina to przetworzone kawałki owoców, najczęściej wiśni, malin, truskawek, porzeczek, jagód o konsystencji żelu, czyli po prostu owoce w żelu. Nazwa frużelina jest zastrzeżona dla gotowych produktów marki Prospona. W efekcie pospolicenia posługuje się nią jednak dla określenia tego typu przetworu.  Gęstością, składem i sposobem przygotowania frużelina często przypomina kisiel. Jednak do owoców w żelu nie dodaje się wody, dzięki czemu mają one zdecydowanie bardziej zwartą konsystencję, przypominającą galaretkę. Oprócz owoców w składzie domowej frużeliny znajdziemy jeszcze cukier, skrobię, sok z cytryny lub kwas cytrynowy. Do gotowych, wysoko przetworzonych owoców w żelu często dodawane są m.in.:

- syrop glukozowo-fruktozowy

- skrobia modyfikowana

- sorbinian potasu

- kwas sorbowy

- chlorek wapnia

- sukraloza

I inne dodatki. Dlatego dla użytku domowego i kiedy nie musimy przechowywać frużeliny długo warto przygotować ją samodzielnie ze świeżych, sezonowych lub mrożonych owoców.

 

Co zrobić z frużeliną?

Frużelina często używana jest jako przełożenie tortów, polewa do lodów, gofrów, naleśników, drożdżówek, ciast francuskich i półfrancuskich, serników, panna cotty, pancakes, puddingów i innych deserów.

 

 

Jak zrobić domową, smaczną frużelinę?

Przygotowanie domowej frużeliny jest całkiem proste i nie wymaga specjalnych sprzętów czy dużych nakładów pracy. My oczywiście polecamy przygotowanie takiej wersji owoców w żelu, którą bez skrupułów będzie mogło zjeść dziecko czy osoby unikające w diecie cukru. W naszej opinii nie ma sensu słodzić cukrem dodatkowo owoców, gdyż one same w sobie są słodkie. Jedynie co warto zrobić to dodać odrobinę erytrytolu, ksylitolu lub ekstraktu ze stewii.

Do wykonania domowej frużeliny w wersji bez cukru i dla wegan potrzebne będą:

- rondel

- drewniana łyżka

- ulubione owoce – ilość zależna od tego ile chcecie zrobić frużeliny, przyjmijmy 250 g

- słodzik do smaku (ok. 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu)

- sok z cytryny (ok. 1 łyżki)

- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka rozmieszana w odrobinie zimnej wody)

W wersji niewegańskiej możemy dodać rozpuszczony w odrobienie wody 1 listek żelatyny. Uzyskamy dzięki temu błyszczący efekt.

Owoce wymieszane ze słodzikiem podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż owoce puszczą sok. Doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania i ściągamy z palnika. Jeśli używamy żelatyny dodajemy ją na koniec, mieszamy na małym ogniu z uwagą, aby nie zagotować owoców.

 

 

Jak przechowywać frużelinę?

Po ostudzeniu owoców, przekładamy je do szklanego pojemnika lub słoika i przechowujemy do 3 dni w lodówce.

Jak pasteryzować frużelinę?

Owoce w żelu pasteryzujemy podobnie jak inne dżemy. Gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków mocno zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu. Należy jednak pamiętać, że gdy nie dodajemy do owoców cukru tylko erytrytol lub ksylitol okres trwałości będzie krótszy.

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google