Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Zrób sam domową frużelinę – bez dodatku cukru i w wersji wege!

12-05-2022

Spis treści

 

Co to jest frużelina?

Co zrobić z frużeliną?

Jak zrobić domową, smaczną frużelinę?

Jak przechowywać frużelinę?

Jak pasteryzować frużelinę?

 

Zrób sam domową frużelinę – bez dodatku cukru i w wersji wege!

Często pytacie nas czy mamy w ofercie frużelinę. Póki co nie mamy. Szukamy takiej, która zadowoli nas składem i jak na razie na polskim rynku jest z tym ciężko. Ale za to poniżej przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik jak przygotować taką domową frużelinę bez dodatku cukru i w wersji wege.

Co to jest frużelina?

Frużelina to przetworzone kawałki owoców, najczęściej wiśni, malin, truskawek, porzeczek, jagód o konsystencji żelu, czyli po prostu owoce w żelu. Nazwa frużelina jest zastrzeżona dla gotowych produktów marki Prospona. W efekcie pospolicenia posługuje się nią jednak dla określenia tego typu przetworu.  Gęstością, składem i sposobem przygotowania frużelina często przypomina kisiel. Jednak do owoców w żelu nie dodaje się wody, dzięki czemu mają one zdecydowanie bardziej zwartą konsystencję, przypominającą galaretkę. Oprócz owoców w składzie domowej frużeliny znajdziemy jeszcze cukier, skrobię, sok z cytryny lub kwas cytrynowy. Do gotowych, wysoko przetworzonych owoców w żelu często dodawane są m.in.:

- syrop glukozowo-fruktozowy

- skrobia modyfikowana

- sorbinian potasu

- kwas sorbowy

- chlorek wapnia

- sukraloza

I inne dodatki. Dlatego dla użytku domowego i kiedy nie musimy przechowywać frużeliny długo warto przygotować ją samodzielnie ze świeżych, sezonowych lub mrożonych owoców.

Co zrobić z frużeliną?

Frużelina często używana jest jako przełożenie tortów, polewa do lodów, gofrów, naleśników, drożdżówek, ciast francuskich i półfrancuskich, serników, panna cotty, pancakes, puddingów i innych deserów.

 

 

Jak zrobić domową, smaczną frużelinę?

Przygotowanie domowej frużeliny jest całkiem proste i nie wymaga specjalnych sprzętów czy dużych nakładów pracy. My oczywiście polecamy przygotowanie takiej wersji owoców w żelu, którą bez skrupułów będzie mogło zjeść dziecko czy osoby unikające w diecie cukru. W naszej opinii nie ma sensu słodzić cukrem dodatkowo owoców, gdyż one same w sobie są słodkie. Jedynie co warto zrobić to dodać odrobinę erytrytolu, ksylitolu lub ekstraktu ze stewii.

Do wykonania domowej frużeliny w wersji bez cukru i dla wegan potrzebne będą:

- rondel

- drewniana łyżka

- ulubione owoce – ilość zależna od tego ile chcecie zrobić frużeliny, przyjmijmy 250 g

- słodzik do smaku (ok. 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu)

- sok z cytryny (ok. 1 łyżki)

- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka rozmieszana w odrobinie zimnej wody)

W wersji niewegańskiej możemy dodać rozpuszczony w odrobienie wody 1 listek żelatyny. Uzyskamy dzięki temu błyszczący efekt.

Owoce wymieszane ze słodzikiem podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż owoce puszczą sok. Doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania i ściągamy z palnika. Jeśli używamy żelatyny dodajemy ją na koniec, mieszamy na małym ogniu z uwagą, aby nie zagotować owoców.

 

BESTSELLER
Sok z Cytryn z Sycylli Bio 250 ml - Ekowital
Dostępność

Sok z Cytryn z Sycylli Bio 250 ml - Ekowital

Data min. trwałości: 2023/01/27
7,99 zł
5,99 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
Sok z Cytryny 250 ml Bio - NaturAvena
Dostępność

Sok z Cytryny 250 ml Bio - NaturAvena

Data min. trwałości: 2023/03/16
7,99 zł
5,89 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
Erytrytol 350 g - Big Nature
Dostępność

Erytrytol 350 g - Big Nature

Data min. trwałości: 2024/10/15
14,49 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
Ksylitol 250 g Finlandia - Intenson
Dostępność

Ksylitol 250 g Finlandia - Intenson

Data min. trwałości: 2024/12/05
16,49 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
Stewia Ekstrakt 95% 100 g - Natvita
Dostępność

Stewia Ekstrakt 95% 100 g - Natvita

Data min. trwałości: 2023/07/01
72,49 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów
 

Jak przechowywać frużelinę?

Po ostudzeniu owoców, przekładamy je do szklanego pojemnika lub słoika i przechowujemy do 3 dni w lodówce.

Jak pasteryzować frużelinę?

Owoce w żelu pasteryzujemy podobnie jak inne dżemy. Gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków mocno zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu. Należy jednak pamiętać, że gdy nie dodajemy do owoców cukru tylko erytrytol lub ksylitol okres trwałości będzie krótszy.

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
opineo
ceneo
trusted-shops
google