
Makaron orkiszowy to popularny produkt spożywczy, który często spotkamy w kuchni osób dbających o zdrowe odżywianie. Jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany z orkiszu, zboża, które może nam zaoferować wiele wartości odżywczych. Tak zdrowego i odżywczego produktu nie mogło zatem zabraknąć w ofercie sklepu internetowego Marketbio. Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy? Jakie zalety wprowadzi do codziennej diety?
Makaron Noodle Orkiszowy Bio 250 g - Alb-Gold
MAKARON ORKISZOWY NOODLE BIO Masa netto: 250 g Składniki: ekologiczna mąka orkiszowa. Jednostka certyfikująca: DE-OKO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: jaja. Sposób użycia: Gotować makaron ok. 5 minut lub zalać makaron wrzątkiem i trzymać pod przykryciem ok. 9 min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1579 kJ / 372 kcal; Tłuszcz: 1,5 g; W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g; Węglowodany: 76 g; W tym cukry: 1,2 g; Błonnik: 3,4 g; Białko: 12 g; Sól: 0,01 g. Producent: ALB-GOLD Teigwaren GmbHD-72818 Trochtelfingen Do sprawdzenia
Makaron Orkiszowy Jajeczny Nitka Bio 250 g Alb Gold
EKOLOGICZNY MAKARON ORKISZOWY JAJECZNY - NITKA Zawartość netto: 250 g Składniki: mąka z pszenicy orkisz* TYP 630, jaja* 10% *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: DE-OKO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo Niemcy Informacja alergiczna: Produkt zawiera alergeny: gluten i jaja. Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu. Sposób przygotowania: Gotować ok. 6 minut Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna: 1577 kJ/372 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g Węglowodany: 73 g - w tym cukry: 0,9 gBłonnik: 3,3 g Białko: 13,0 g Sól: 0,04 g Producent: ALB-GOLD Teigwaren GmbH D-72818 Trochtelfingen/GermanyDo sprawdzenia
Makaron Orkiszowy Jajeczny Wstążki Bio 250 g - Alb-Gold
MAKARON ORKISZOWY JAJECZNY WSTĄŻKI BIO Masa netto: 250 g Składniki: mąka z pszenicy orkisz* typ 630, jaja* (10 %). * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: DE-OKO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo Niemcy Sposób użycia: Gotować ok. 8 minut. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1577 kJ/372 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g Węglowodany: 73 g - w tym cukry: 0,9 g Błonnik: 3,3 g Białko: 13 g Sól: 0,04 g Producent: ALB-GOLD TEIGWAREN GMBH POSTFACH 1138, 72814 TROCHTELFINGEN
Makaron Orkiszowy Spaghetti Bio 500 g - Alb-Gold
MAKARON ORKISZOWY SPAGHETTI BIO Masa netto: 500 g Składniki: mąka z pszenicy orkisz* typ 630. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: DE-OKO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo Niemcy Informacja dla alergików: Produkt może zawierać jaja. Sposób użycia: Gotować ok. 7 minut. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1527 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: 1,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g Węglowodany: 74 g - w tym cukry: 3,1 g Błonnik: 3,3 g Białko: 11 g Sól: <0,01 g Producent: ALB-GOLD Teigwaren GmbH D-72818 Trochtelfingen, Germany
Makaron Orkiszowy Świderki Bio 500 g - Alb-Gold
MAKARON ORKISZOWY ŚWIDERKI BIO Masa netto: 500 g Składniki: mąka z pszenicy orkisz typ 630*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: DE-OKO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo Niemcy Informacja dla alergików: Produkt może zawierać jaja. Sposób przygotowania: Gotować w osolonej wodzie 9 minut. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1527 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: 1,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g Węglowodany: 74 g - w tym cukry: 3,1g Błonnik: 3,3 g Białko: 11 g Sól: <0,01 g Producent: ALB-GOLD Teigwaren GmbH D-72818 Trochtelfingen, Germany
Co warto wiedzieć o makaronie orkiszowym?
Do produkcji tego makaronu wykorzystuje się mąkę orkiszową. Orkisz to odmiana pszenicy, której nie poddaje się procesom uszlachetniającym. Dzięki temu, posiada lepsze właściwości odżywcze, będąc bogatym źródłem węglowodanów, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów. Dlaczego zatem orkisz jest rzadziej stosowany od pszenicy? Przyczyna jest prozaiczna. To dosyć wymagające zboże, które jest trudniejsze, a zarazem droższe w uprawie. Na szczęście, te kwestie nie wpływają szczególnie na ceny produktów. Makarony orkiszowe są nieco droższe od pszennych, ale nie są to znaczące różnice.
Jakie wartości odżywcze posiada makaron orkiszowy?
Makaron orkiszowy jest cennym źródłem węglowodanów. W 100 gramach produktu zawarte jest od 340 do 370 kcal, w zależności od rodzaju mąki. Zawiera także spore ilości białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy. Jako produkt zbożowy, jest bogaty także w błonnik, który usprawnia procesy trawienne oraz perystaltykę jelit. Orkisz zawiera także gluten, ale jest on łatwiej przyswajalny w porównaniu z glutenem zawartym w pszenicy. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także minerałów: cynku, miedzi, potasu oraz żelaza.
Dlaczego warto jeść makaron orkiszowy?
W porównaniu z makaronem pszennym, makaron orkiszowy posiada lepsze wartości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, ponieważ orkisz nie jest poddawany zabiegom uszlachetniającym, które zmieniałyby jego formę. Oto niektóre z zalet oferowanym nam przez makaron orkiszowy:
- Ma korzystny wpływ na trawienie, usprawnia przemianę materii,
- jest bardzo pożywnym produktem przydatnym w zbilansowanej diecie,
- wpływa korzystnie na poziom koncentracji oraz pamięć,
- zawarte w nim substancje odżywcze poprawiają stan cery, włosów oraz paznokci,
- zawarty w nim gluten jest łatwiej przyswajalny w porównaniu z produktami pszennymi.
Dużą zaletą jest również smak makaronu orkiszowego zbliżony do smaku odmian pszennych. Dzięki temu, przejście na ten rodzaj makaronu nie stanowi większego problemu. Trudniej go przegotować, dzięki czemu, zwykle jemy go w formie al dente.
Makaron orkiszowy w sklepie Marketbio
W naszym sklepie internetowym bez trudu zakupisz makaron orkiszowy w formie przystosowanej do podawania Twoich ulubionych dań. W swojej ofercie posiadamy: spaghetti, penne, świderki, nitki, muszelki, noodle, tagliatelle czy łazanki. W sklepie Marketbio zwracamy szczególną uwagę na zdrowy skład oraz renomę producenta. Dzięki temu, masz pewność, że wybrany w naszym sklepie makaron orkiszowy dostarczy Ci wielu korzyści w codziennej diecie.
ALB-GOLD Teigwaren GmbH - Producent Premium Makaronów Ekologicznych
O ALB-GOLD Teigwaren GmbH
ALB-GOLD Teigwaren GmbH to renomowany producent ekologicznych makaronów, który zdobył uznanie dzięki swoim wyjątkowym produktom. Firma koncentruje się na produkcji makaronów ekologicznych, które są nie tylko smaczne, ale także w pełni zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Makaron Ekologiczny dla Każdego
Oferta ALB-GOLD Teigwaren GmbH obejmuje szeroki wybór makaronów ekologicznych, dostosowanych do różnorodnych potrzeb i gustów. Wśród produktów można znaleźć:
- Makaron Semolinowy dla Dzieci: Idealny wybór dla najmłodszych, dostępny w kształtach Safari, Farma oraz Dinozaury.
- Makaron Orkiszowy: Dostępny jako Noodle Orkiszowy Bio, Orkiszowy Jajeczny Nitka oraz Orkiszowy Spaghetti.
- Makaron Kukurydziano-Ryżowy Bezglutenowy: Dla osób poszukujących bezglutenowych opcji, takich jak Spaghetti czy Fusilli.
- Makaron Trójkolorowy Bio: Oryginalne Calici (Tulipan) w różnych kolorach.
- Makaron Penne z Ryżu Brązowego Bio: Alternatywa na bazie ryżu brązowego, idealna dla osób na diecie bezglutenowej.
Zrównoważona Produkcja i Jakość
ALB-GOLD stawia na zrównoważoną produkcję, dbając o najwyższą jakość składników. W produkcji makaronów używane są wyłącznie ekologiczne surowce pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Każdy produkt charakteryzuje się wysoką jakością oraz naturalną kompozycją smaków.
Odkryj Smaki ALB-GOLD
Eksploruj bogaty świat makaronów ekologicznych ALB-GOLD i odkryj wyjątkowe produkty już teraz! Dzięki szerokiej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od preferencji żywieniowych.