Cynk to pierwiastek śladowy, który występuje w naszym ciele. Organizm nie może sam wytwarzać cynku, więc musi go pozyskiwać z pożywieni. Znajdziemy go m.in. w czerwonym mięsie, rybach i drobiu. Cynk magazynowany jest głównie w mięśniach oraz kościach. Jest niezbędnym minerałem dla wielu funkcji i układów organizmu, w tym m.in. układu odpornościowego, gojenia ran, krzepnięcia krwi. Cynk wspomaga również prawidłowy wzrost i rozwój w okresie ciąży, dzieciństwa i dojrzewania.
Jaką funkcję spełnia cynk w organizmie?
Cynk jest ważny dla wielu funkcji organizmu, dlatego musimy dbać o jego odpowiedni poziom. Jak już wspomniano, wpływa na wiele układów i wspomaga ich działanie. Pełni funkcję odpornościową — niski poziom cynku może zwiększać ryzyko infekcji, dlatego o jego prawidłowy poziom powinniśmy zadbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wspomaga leczenie biegunki — może skracać czas trwania biegunki. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u dzieci. Przyspiesza gojenie ran — cynk odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry. Osoby z długotrwałymi ranami, owrzodzeniami często mają niski poziom tego pierwiastka. Wspomaga dobre widzenie — cynk zapobiega uszkodzeniom komórek siatkówki i może opóźniać proces zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Wspomaga płodność — badania wykazały, że osoby borykające się z bezpłodnością lub problemami w zapłodnieniu, mają niski poziom cynku. Cynk jest niezbędny dla zdrowia seksualnego, szczególnie mężczyzn. Wysusza i łagodzi trądzik — pasta cynkowa jest popularnym środkiem wysuszającym wszelkie ropne krosty i zmiany trądzikowe. Wzmacnia kości — dzięki temu odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu osteoporozy. Poprawia pracę mózgu i pamięć — badania wykazały, że osoby otrzymujące suplementy diety z cynkiem, lepiej radziły sobie z zapamiętywaniem i myśleniem.
Cynk w diecie
Szeroka gama produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cynk. Są to głównie mięso, ryby, drób, zboża i produkty mleczne. Ilość cynku, którą organizm może wchłonąć, zależy od ilości białka w diecie, dlatego wegetarianie oraz weganie, a także osoby, które są długi czas na restrykcyjnej diecie, częściej doświadczają niedoboru cynku. Niski poziom cynku mają również osoby z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia).
Pokarmy bogate w cynku organiczny:
- owoce morza (ostrygi, homary);
- szpinak;
- fasola;
- migdały;
- kakao;
- nasiona chia;
- wołowina;
- jagnięcina;
- wieprzowina;
- drób;
- płatki śniadaniowe;
- produkty mleczne;
- warzywa strączkowe;
- ryby — flądra, sardynki, łosoś, sola;
- jaja;
- produkty pełnoziarniste.
Jakie dawki cynku powinniśmy przyjmować na co dzień?
Dzienne zapotrzebowanie na cynk zależy od wieku, a także płci. Wartości te wynoszą odpowiednio (wartości dobowe):
Dzieci
Niemowlęta — 2-3 mg
1-3 lat — 3 mg
4-8 lat — 5 mg
9-13 lat — 8 mg
Młodzież i dorośli
Mężczyźni 14 -19 lat — 11 mg
Kobiety 14-19 lat — 9 mg
Kobiety powyżej 20 roku życia — 8 mg
Kobiety w ciąży oraz karmiące — 11-13 mg
Oznaki niedoboru
Niedobór cynku jest rzadki, jednak może wystąpić u wegetarian, czy osób ciężko chorych, a także alkoholików. Do objawów niedoboru cynku zaliczamy na przykład:
- częste biegunki;
- zaburzenia nastroju;
- zmniejszony apetyt;
- zmniejszoną odporność;
- suchą skórę;
- problemy z płodnością;
- utrudnione gojenie ran;
- wypadanie włosów;
- problemy ze wzrokiem;
- problemy skórne.
Suplementy diety
Cynk jest dostępny w suplementach diety w postaci kapsułek, tabletek, maści, kremów oraz postaci płynnej. Suplementy diety zawierają kilka form cynku, w tym na przykład glukonian cynku, cytynian cynku, octan cynku. W MarketBio kupisz suplementy z cynkiem dobrej jakości. W ofercie mamy tabletki, kapsułki, tabletki do ssania, krople oraz płyn. Dobrym rozwiązaniem jest zakup cynku wraz z innym składnikiem (np. selen lub magnez).
Należy zwrócić uwagę również na to, że przyjmowanie zbyt dużej ilości cynku może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki, skurczów brzucha, bólu głowy oraz braku apetytu. Może również wpływać na przyswajalność magnezu czy żelaza. Dlatego należy trzymać się ilości podanych na opakowaniu przez producenta.
Prosto Dla Zdrowia
Już od ponad 10 lat tworzymy dla Ciebie suplementy diety prosto dla zdrowia. Chcemy Cię wspierać na każdym etapie życia, dostarczając Ci niezbędne dla zdrowia witaminy, minerały i ekstrakty roślinne.
Prosty skład, bez zbędnych dodatków
Tworząc suplementy diety, kierujemy się ideą Clean Label. Wierzymy, że im prostszy i naturalniejszy skład, tym lepiej. W naszych witaminach w kroplach i w kapsułkach nie znajdziesz sztucznych barwników i konserwantów. Aby zapewnić pełną trwałość produktu, stosujemy naturalne przeciwutleniacze: ekstrakt z rozmarynu i naturalną witaminę E ze słonecznika. Dbamy o wysoką przyswajalność witamin, dlatego tworzymy je na bazie oliwy z oliwek i oleju MCT z kokosa.
Jakość i bezpieczeństwo
W trosce o Twoje bezpieczeństwo, regularnie badamy nasze produkty w akredytowanym laboratorium J. S. Hamilton.
Stosujemy markowe surowce: witaminy Quali®-A, Quali®-C, Quali®-D, Quali®-E holenderskiej firmy DSM Nutritional Products oraz witaminę K2 MenaQ7® amerykańskiej firmy Nattopharma.
Robimy wszystko, aby dostarczyć Ci bezpieczne, wysoko przyswajalne produkty prosto dla zdrowia.