
Jednym z uwielbianych na całym świecie produktów spożywczych z pewnością są oliwki. To owoce pochodzące z drzew oliwnych, a zarazem bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy roślinnych. Aktualnie istnieje około 300 odmian tej rośliny, przy czym każda z nich wyróżnia się swoim własnym, charakterystycznym smakiem i aromatem. W zależności od dojrzałości oliwek mogą one stopniowo przybierać różne barwy - od zielonej aż po czarną, którą zwykle osiąga w okresie jesienno-zimowym. W obu wariantach świetnie nadają się jako przekąska lub dodatek do dań.
Oliwki Czarne Bez Pestek Bio 280 g (160 g) - Bio Organica Italia
OLIWKI CZARNE BEZ PESTEK BIO Czarne oliwki bez pestek w zalewie Bio. Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych lub dań rybnych. Produkt pasteryzowany. Masa netto: 280 g Masa netto po odsączeniu: 160 g Składniki: Czarne oliwki*, woda, ocet winny*, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. *Składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Pochodzenie składników: Rolnictwo Włochy Uwaga: Produkt może zawierać pestki lub fragmenty pestek. Warunki przechowywania: Po otwarciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 927 kJ/ 225 kcal Tłuszcz: 23,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,64 g Węglowodany: 1,36 g - w tym cukry:
Oliwki Zielone Bez Pestek Słoik Bio 280 g - Biorganica Nuova
ZIELONE OLIWKI BEZ PESTEK W ZALEWIE BIO Zielone oliwki bez pestek w solance. Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych lub dań rybnych. Masa netto: 280 g Masa netto po odsączeniu: 160 g Składniki: Zielone oliwki*, woda, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Pochodzenie składników: Rolnictwo Włochy Warunki przechowywania: Po otwarciu produkt przechowywać w warunkach chłodnych i spożyć w ciągu 10 dni. Uwaga: Produkt może zawierać pestki lub fragmenty pestek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 642 kJ/ 156 kcal Tłuszcz: 14,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g Węglowodany: 3,6 g - w tym cukry: 0,5 g Białko: 1 g Sól: 8,61 g Producent: Bio Oranica Italia srl S.P. 65, snc 71042 Carignola (FG)Do sprawdzenia
Mix Oliwek Bez Pestek w Oleju Bio 280 G BioOrganica
MIX OLIWEK BEZ PESTEK W OLEJU BIO Idealny do jajek na twardo i warzyw lub jako dodatek do pizzy, pierwszego lub drugiego dania. Masa netto: 280 g Składniki: Olej słonecznikowy* (34%), zielone oliwki* (28%), czarne oliwki* (28%), oliwa z oliwek extra virgin* (8,5%), sól, natka pietruszki*, bazylia*, oregano*, tymianek*, rozmaryn* *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Rolnictwo UE Warunki przechowywania: Po otwarciu produkt przechowywać w warunkach chłodnych i spożyć w ciągu 10 dni. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 872 kJ/212 kcalTłuszcz: 21 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,4 gWęglowodany: 2,6 gw tym cukry: 0 gBiałko: 1,5 gSól: 3,8 g Producent: Bio Oranica Italia srl S.P. 65, snc 71042 Carignola (FG)
Wartościowe, a przy tym niskokaloryczne…
Do największych zalet, jakie niesie ze sobą spożywanie oliwek, z pewnością zaliczyć można wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowią cenne źródło korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i innych ważnych składników. Jednocześnie świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej, gdyż spożycie 10 sztuk dostarcza jedynie 37 kcal. W oliwkach występuje także wiele witamin - A, C i E oraz z grupy B oraz cenne minerały, takie jak potas, żelazo, fosfor czy miedź. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu pokarmowego. Dodatkowo oliwki hamują apetyt na słodycze, co sprawia, że świetnie sprawdzą się w procesie odchudzania.
Rodzaje oliwek
Aktualnie na rynku znajdziesz różne rodzaje oliwek. Choć owoce te występują w wielu odmianach, to wcale nie jest to powiązane z ich kolorem. W rzeczywistości na barwę wpływ ma moment zbioru oraz sposób obróbki. Oliwki zielone uzyskiwane są jeszcze zanim dojrzeją, jednak po osiągnięciu odpowiedniej wielkości. Charakteryzują się ostrzejszym smakiem i subtelną goryczką. Można je wykorzystać zarówno jako samodzielną przekąskę lub podawać z wyszukanymi gatunkami serów czy z innymi dodatkami w formie koreczków.
Z kolei oliwki czarne zbierane są na końcu całego procesu dojrzewania. Następnie przez około 3 tygodnie poddana jest oksydacji, czyli procesowi utleniania. W wyniku tego uzyskują ciemny kolor i stają się delikatniejsze w smaku. Czarne oliwki to świetna propozycja do wszelkiego rodzaju dań, szczególnie kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
Wyśmienity dodatek do różnorodnych dań
Do najchętniej wykorzystywanych dodatków do potraw z pewnością zaliczyć można oliwki. Bardzo często pojawiają się w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej w towarzystwie owoców morza. Wiele osób chętnie łączy je też z serami, szczególnie białymi i pleśniowymi i podaje jako przekąski. Poszukując wysokiej klasy produktów, warto postawić na propozycje dostępne w sklepie internetowym MarketBio. Mamy do zaoferowania ekologiczne oliwki greckie i hiszpańskie w wielu wariantach do wyboru. Wśród nich znajdziesz zielone i czarne w wersji z pestką lub drylowane, nadziewane papryką lub migdałami, a także w zalewie, solance czy oleju. Doskonale sprawdzą się do sałatek, pizzy, a także dań makaronowych, mięsnych i warzywnych. Dzięki temu z pewnością znajdziesz odpowiednią propozycję dla siebie. Zachęcamy do sprawdzenia wszystkich dostępnych artykułów!
Bio Organica Italia srl - Producent Zdrowej Żywności Organicznej
O Bio Organica Italia srl
Bio Organica Italia srl to ceniony producent oferujący szeroką gamę produktów ekologicznych, powstających z najwyższej jakości składników. Jako lider w dziedzinie zdrowej żywności, Bio Organica Italia srl gwarantuje, że wszystkie produkty spełniają najwyższe normy ekologiczne oraz jakościowe.Asortyment Produktów Bio Organica Italia srl
Oferta produktowa Bio Organica Italia srl obejmuje wiele zdrowych i ekologicznych propozycji. Klienci mogą cieszyć się produktami takimi jak:- Karczochy grillowane w oleju bio - delikatne i smaczne, idealne jako dodatek do sałatek czy przystawek.
- Pasta z oliwek bio - doskonała do kanapek i przekąsek, wykonana z naturalnych, organicznych oliwek.
- Pasta z ostrej papryki bio - pikantne urozmaicenie każdej potrawy.
- Mix oliwek bez pestek w oleju bio - mieszanka oliwek bez pestek, doskonała jako przekąska lub dodatek do dań.
- Oliwki czarne bez pestek bio - soczyste oliwki, idealne do sałatek i pizzy.
- Pasta z pepperoni bio - aromatyczna pasta, która nada wyjątkowy smak każdemu posiłkowi.
- Kapary marynowane bio - doskonale uzupełniające dania kuchni śródziemnomorskiej.
- Sos wegański Bolognese Demeter bio - znakomita alternatywa dla tradycyjnych sosów, pochodząca z certyfikowanych upraw.
- Pomidory podsuszone w zalewie olejowej bio - bogate w smak dodatki do sałatek i dań głównych.
- Oliwki zielone bez pestek bio - chrupiące oliwki w idealnym wydaniu.
- Pasta z karczochów bio - wyśmienity dodatek do kanapek i dań głównych.
- Pasta z suszonych pomidorów bio - intensywna w smaku, idealna do różnych kulinarnych zastosowań.
- Czosnek marynowany w oleju bio - wyrazisty dodatek do potraw z całego świata.