Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Mąka Orkiszowa

Orkiszowa

Mąka orkiszowa jest wytwarzana ze specjalnej odmiany pszenicy, znanej już 3400 lat p.n.e. W dużym uproszczeniu możemy powiedzieć, że orkisz to naturalna i niezmodyfikowana pszenica, dzięki czemu, zawiera on więcej substancji odżywczych w porównaniu z pszenicą zwyczajną. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl znajdziesz mąki orkiszowe w różnych typach. Podobnie jak w przypadku pszenicy, typ mąki orkiszowej decyduje o konkretnym zastosowaniu w kuchni. 

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 Bio 1 kg - Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 Bio 1 kg - Bio Raj

MĄKA ORKISZOWA BIAŁA TYP 700 BIO Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Masa netto: 1 Kg Składniki: mąka orkiszowa typ 700* 100%   *certyfikowany składnik ekologiczny Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE    Informacja dla alergików: Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1460 kJ/344 kcal Tłuszcz: 1,3 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g Węglowodany: 69 g - w tym cukry: 0,8 g Błonnik: 3,7 g Białko: 12 g Sól: 0 g     Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno   

15,99 zł
Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 Bio 500 g - Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 Bio 500 g - Bio Raj

MĄKA ORKISZOWA BIAŁA TYP 700 BIO Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Masa netto: 500 g Składniki: mąka orkiszowa typ 700* 100%   *certyfikowany składnik ekologiczny Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07-07904 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE (Polska)   Informacja dla alergików: Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1503 kJ/ 355 kcal Tłuszcz: 1,3 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3 g Węglowodany: 70 g - w tym cukry: 1 g Białko: 14 g Sól: 0,01 g     Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno   

9,19 zł

Czym właściwie jest mąka orkiszowa?

Mąka z pszenicy orkisz, zwana potocznie szpelcem, jest starożytną odmianą pszenicy uprawianą od blisko 5,500 lat. Orkisz nie był modyfikowany, dzięki czemu, na przestrzeni lat zachował swoje właściwości odżywcze. Duże zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością sprawia, że mąka orkiszowa cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. W sklepie internetowym Marketbio.pl dostępne są ekologiczne i bio odmiany mąki orkiszowej, pochodzące z naturalnych upraw. Mąka z pełnego przemiału ma odcień jasnobrązowy, natomiast razowa mąka orkiszowa jest kremowo biała.

mąka orkiszowa

Jakie właściwości posiada mąka orkiszowa?

Mąka orkiszowa jest dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Na ok. 100 gram takiej mąki przypada ok. 350 kcal, na które składają się głównie węglowodany złożone. W mące orkisz dostępne są także mikro i makroelementy, takie jak chociażby: mangan, magnez, cynk, żelazo, fosfor czy witamina B3. Podobnie jak pszenica tradycyjna, w mące orkiszowej znajduje się gluten. Wiele osób z nietolerancją glutenu nie dostrzega jednak niekorzystnych objawów po spożyciu produktów orkiszowych. Reakcja na orkisz zależy jednak od indywidualnych predyspozycji.

Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni

W zależności od wybranego typu mąki orkiszowej, możemy ją wykorzystać do wypieku pieczywa. Dużym atutem jest charakterystyczny, orzechowy aromat, który nadaje chlebom i bułkom z orkiszu niepowtarzalnego smaku. Z mąki orkiszowej możemy również wypiekać ciasta oraz ciasteczka. Z mąki orkisz powstaje kasza orkiszowa oraz makarony, będące zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Orkisz jest wykorzystywany także w musli, waflach dietetycznych, pełnoziarnistych batonikach oraz innych przekąskach. Z ziaren orkiszu można wytworzyć także pobudzającą kawę.

orkisz

Ekologiczna mąka orkiszowa dostępna w sklepie Marketbio.pl

W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępna jest mąka orkisz w postaci razowej i pełnoziarnistej. Współpracujemy jedynie z zaufanymi producentami, dzięki czemu, dostępne w tym miejscu produkty pochodzą z naturalnych i ekologicznych upraw. Orkisz to niemodyfikowana pszenica, która może pochwalić się lepszymi właściwościami odżywczymi. Posiada szerokie zastosowanie w domowych wypiekach i uchodzi za dużo zdrowszą odmianę pszenicy. Mimo nieco wyższej ceny w porównaniu z tradycyjną mąką pszeniczną, orkisz cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google