Orkisz to odmiana pszenicy i jedno z najstarszych zbóż uprawnych na świecie. Wiarygodne źródła historyczne wskazują na to, że pierwsze uprawy orkiszu były prowadzone już osiem tysięcy lat przed naszą erą. W czasach współczesnych orkisz chwilowo stracił na popularności, ze względu na nieco większe wymagania uprawne w porównaniu z innymi odmianami pszenicy. Teraz ponownie cieszy się jednak bardzo dużą popularnością, a wszystko za sprawą cennych właściwości odżywczych. W sklepie Marketbio.pl znajdą Państwo ekologiczny orkisz w ziarnach.
Dlaczego orkisz jest tak popularnym i cenionym zbożem?
Orkisz, jako jedno z najstarszych zbóż uprawnych nie podlegał modyfikacjom, dzięki czemu, zachował pierwotne właściwości odżywcze. Był uprawiany już 8 tys. lat przed naszą erą. W czasach nowożytnych jego popularność była jednak nieco mniejsza, a wszystko za sprawą wyższych wymagań uprawnych w porównaniu z innymi odmianami pszenicy. Teraz jednak coraz większy nacisk stawiamy na zdrowe i ekologiczne jedzenie, a trend ten jest dostrzegany przez rolników. Dzięki temu, orkisz ponownie wraca do łask i jest uprawiany w wielu krajach na świecie, w tym również w Polsce. Zboże to jest w stanie zaoferować wiele cennych właściwości odżywczych.
Jakie właściwości odżywcze posiadają ziarna orkiszu?
Lecznicze właściwości orkiszu są znane od wielu lat i nie może dziwić fakt, że był on powszechnie stosowany w naturalnej medycynie ludowej. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, wśród których znajdziemy: łatwo przyswajalne białko, błonnik, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (B1, B2, B3, kwas pantotenowy, B6, foliany, E, K), a także pierwiastki (fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen). Tak długa lista substancji obecnych w ziarnach orkiszu stanowi najlepszy argument przemawiający za tym, aby znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla tego wyjątkowo wartościowego zboża.
W jaki sposób można wykorzystać orkisz w ziarnach?
Z ziarna orkiszu przyrządza się mąkę, z której można wyprodukować makaron, a także kaszę. Z mąki orkiszowej wypiekane jest także pieczywo. Zazwyczaj orkisz stosuje się jako dodatek do dania głównego. W tym celu należy go uprzednio namoczyć, a następnie gotować w osolonej wodzie przez 90 minut. Z orkiszu można wykonać także prozdrowotną herbatę. Długi czas gotowania to najprawdopodobniej największa wada ziaren orkiszu. Biorąc jednak pod uwagę, jak wiele cennych właściwości ma on do zaoferowania, jest to niewielka niegodność.
Ekologiczny orkisz w ziarnach dostępny w sklepie Marketbio.pl
W sklepie internetowym Marketbio.pl ze zdrową żywnością znajdą Państwo jakościowe ziarna orkiszu pochodzące z ekologicznych i certyfikowanych upraw. Nasz sklep współpracuje jedynie ze sprawdzonymi i zweryfikowanymi producentami, aby zaoferować Państwu wyłącznie najlepsze i najzdrowsze produkty. Każdy produkt posiada szczegółowy opis, ponieważ zależy nam na tym, aby zapewnić Państwu możliwość podjęcia świadomego wyboru. Kupując orkisz w ziarnach w sklepie Marketbio.pl mogą Państwo liczyć na udane zakupy w korzystnych cenach.