
Jak myślisz, czy cukier może być zdrowy?
Okazuje się, że tak!
Mowa jednak nie o zwykłym białym cukrze nazywanym powszechnie „białą śmiercią”, a o naturalnym cukrze kokosowym. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa, pozwalająca na korzystanie z uroków słodyczy życia bez wyrzutów sumienia! Czym jest cukier kokosowy i jakie właściwości w sobie skrywa? Jak go stosować i czy warto zastąpić nim biały cukier, stosowany przecież codziennie? Na te pytania odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Cukier Kokosowy (Palmowy) Bio 300 g - Bio Planet
CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów. Masa netto: 300 g Składniki: cukier kokosowy (palmowy)* 100% *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE (Indonezja) Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1602 kJ/ 377 kcal Tłuszcz: 0,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g Węglowodany: 93 g - w tym cukry: 90 g Białko: 0 g Sól: 0,9 g Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno Do sprawdzenia
Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Obfituje ona w antyoksydanty, kwas octowy, a także cenne enzymy, które mają zbawienny wpływ na optymalny poziom cukru we krwi. Proces powstawania naturalnego cukru kokosowego jest dość skomplikowany. Kwiaty kokosu, pozyskane z palmy kokosowej nazywanej „kalpa vriksha”, czyli drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby, są rozcinane. Ścieka z nich gęsty sok, który jest następnie zbierany i odstawiany. Po pewnym czasie sok ten gęstnieje w wyniku odparowania z niego wody. Po przefiltrowaniu poddawany jest gotowaniu aż do skrystalizowania masy. Następnie masa poddana jest schłodzeniu i granulacji, której efektem końcowym jest cukier kokosowy.
Jaki smak ma cukier kokosowy?
Cukier kokosowy wcale nie smakuje kokosem. Wiele osób twierdzi wręcz, że wyczuwa w nim smak karmelu. Jest bardzo subtelny i delikatny, szybko się rozpuszcza. Najczęściej stosujemy go jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Równie dobrze jednak może stanowić składnik napojów i koktajli. Cukier kokosowy ma orientalny smak, dlatego nadaje się również do dań inspirowanych kuchnią Orientu. Najciekawszymi pomysłami jest doprawianie cukrem kokosowym dań z ryb z mięsa. Nawet, jeśli ten pomysł wydaje Ci się nieco szalony, z pewnością warto spróbować! Cukier kokosowy daje naprawdę mnóstwo wspaniałych możliwości, a jego smak wzbogaci smak wielu różnych potraw.
Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
Okazuje się, że tak! Cukier z kokosa zawiera w sobie mnóstwo składników mineralnych, a wśród nich najcenniejsze jest żelazo oraz cynk, wapń czy potas. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie wzrasta zbyt gwałtownie. Cukier kokosowy zawiera w sobie również insulinę, która znacząco spowalnia proces wchłaniania się glukozy. Z tego względu zaleca się zastąpienie białego cukru cukrem kokosowym, który jest o wiele zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.
Cukier kokosowy w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz ekologiczny cukier kokosowy pochodzący jedynie ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Nie zawiera w sobie chemicznych ulepszaczy ani konserwantów, jest w pełni ekologiczny i naturalny, dzięki czemu zachowuje w sobie pełnię swoich właściwości. Na uwagę zasługuje fakt jego delikatnego smaku i szerokiego zastosowania. Nie ulega wątpliwości, że popularność cukru kokosowego w ostatnich latach znacząco wzrosła. To sprawia, że zainteresowania ekologiczną formą tej słodkiej przyjemności także jest coraz większe. Nie czekaj, tylko już dziś zastąp biały cukier zdrowszą, kokosową alternatywą i ciesz się dobrym zdrowiem i pysznymi deserami bez wyrzutów sumienia. Już teraz zapraszamy do naszego sklepu i skorzystania z naszej oferty!
Bio Planet S.A.
Bio Planet - Lider w Produkcji Ekologicznej Żywności
Wyjątkowość Bio Planet
Bio Planet to renomowany producent ekologicznej żywności, którego misją jest dostarczanie najwyższej jakości produktów organicznych. W naszej ofercie znajdują się produkty spełniające najbardziej rygorystyczne standardy ekologiczne, co potwierdza ich certyfikat BIO.
Szeroka Oferta Produktowa
- Siemię lniane brązowe Bio
- Len złoty Bio
- Białko grochu w proszku Bio
- Płatki kukurydziane Bio
- Mąka kokosowa Bio
- Soczewica zielona Bio
- Ryż dziki Bio
- Fasola pinto Bio
- Kakao ziarna kruszone surowe Bio
- Kuskus razowy Bio
- Orzechy włoskie Bio
- Pestki dyni ciemnozielone Bio
Ekologiczne Płatki i Ziarna
Bio Planet oferuje szeroki wybór płatków owsianych bezglutenowych, płatków quinoa oraz płatków gryczanych. Nasze produkty pochodzą z bezpiecznych i kontrolowanych upraw ekologicznych.
Owoce Suszone i Orzechy
- Morele suszone bezglutenowe Bio
- Śliwki kalifornijskie bez pestek Bio
- Żurawina słodzona sokiem jabłkowym Bio
- Orzechy nerkowca Bio
- Rodzynki sułtanki Bio
Bezglutenowe i Organiczne Mąki
Nasz asortyment obejmuje różne rodzaje mąki, w tym mąkę pszenną razową Typ 2000 Bio, mąkę kokosową Bio oraz mąkę orkiszową razową Typ 2000 Bio, które idealnie nadają się do wypieków oraz codziennego gotowania.
Ekskluzywne Produkty Bio
Wypróbuj również nasze wyselekcjonowane produkty, takie jak sól czarna Kala Namak czy syrop klonowy typ A Bio. Wszystkie pozycje w ofercie charakteryzują się wysoką zawartością wartości odżywczych.
Dlaczego warto wybrać Bio Planet?
Bio Planet to synonim jakości i zrównoważonego rolnictwa, dostarczając produkty, które są nie tylko smaczne, lecz także proekologiczne. Wybierając nasze produkty, wspierasz zrównoważony rozwój i ekologię.
Odwiedź nasz sklep i poznaj pełnię oferty Bio Planet, od zdrowych płatków śniadaniowych po pełnowartościowe białka roślinne. Każdy znajdzie coś dla siebie!