
Nie każdy musi wiedzieć, co to jest tahini i skąd się wzięło, ale zdecydowanie warto tę nazwę zapamiętać. Mianem tahini określa się masło i pastę sezamową, doskonale znane na Bliskim oraz Dalekim Wschodzie, choć regionalne dania z ich dodatkiem można spotkać w wielu miejscach globu np. Japonii, Grecji lub w kuchni syczuańskiej. Większość osób, w tym Polaków, miało już doświadczenie z tym niezwykłym produktem. Można go odnaleźć chociażby w recepturze hummusu. Tahini powstaje na różne sposoby, co wpływa na jego zastosowanie. Pasta może być zrobiona np. z lekko podprażanych ziaren lub niełuskanych nasion.
Tahina Pasta Sezamowa Bio 190 g Biofood
TAHINI PASTA SEZAMOWA BIO Produkt niepasteryzowany, wegański, bez glutenu, cukru i soli Masa netto: 180 g Składniki: miazga ziaren sezamowych* 100% * składniki ekologiczne Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie składników: rolnictwo spoza UE Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. 4 st. C nie dłużej niż 48 godzin. Wartość odżywcza 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2493 kJ/604 kcal Tłuszcz: 51 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 8,9 g Węglowodany: 2,7 g - w tym cukry: 0,9 g Białko: 25 g Sól: 0,00 g Do sprawdzenia
Daj się zaskoczyć smakowi oraz właściwościom tahini
Skoro wiadomo już, co to tahini, warto poznać także jego właściwości. Tahini należy do produktów spożywczych przyjaznych dla ludzkiego organizmu, na co wpływa już sam sezam, stanowiący o smaku i walorach pasty. W maśle znajduje się wiele istotnych dla człowieka składników odżywczych m.in. kwasów tłuszczowych, aminokwasów i witamin. Wymieniając właściwości tahini, nie sposób pominąć faktu, że to cenne źródło białka. Jedząc potrawy z pastą sezamową, możemy liczyć też na dostawę konkretnej porcji żelaza, magnezu oraz wapnia. Dzięki temu wszystkiemu tahini pozostaje bardzo smacznym, a zarazem zdrowym składnikiem w codziennym jadłospisie.
Sekretny składnik domowej kuchni - zamów tahini od MarketBio
W Polsce tahini należy do produktów o rosnącej popularności, trudno powiedzieć jednak, aby był to podstawowy produkt w domowej kuchni. Warto to zmienić, ponieważ pasta sezamowa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Tahini zastosowanie znalazło np. w roli dodatku do kanapek. To zdrowy oraz smaczny składnik pasujący do różnego rodzaju pieczywa. Dobrym pomysłem będzie ponadto dodanie masła do sałatek lub makaronów. Tahini komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi smakami, dlatego tak często wybiera się je jako element dipów. Pastę w formie sosu można także dodać do warzyw, aby w ten sposób zaskoczyć bliskim nowym aromatem.
Tahini warto jeść systematycznie
Szybkie tempo życia oraz przypadkowo skonstruowany jadłospis mocno obciążają ludzki organizm. Długotrwałe zaniedbania na tym polu mogą prowadzić do wielu niepożądanych objawów. W pewnym stopniu można im przeciwdziałać, decydując się na odpowiednią dietę, której częścią będzie tahini. Pasta sezamowa pomaga walczyć z cholesterolem. Często mówi się o jej pozytywnym wpływie na układ krążenia. Niemniej popularne są właściwości w zakresie wsparcia układu pokarmowego. Aby skorzystać z tych wszystkich atutów, należy jednak dbać o to, aby tahini systematycznie gościło w menu, bo regularność spożywania produktu ma spore znaczenie.
W MarketBio zamówisz ekologiczne tahini
Na sklepowych półkach jedzenie jedzeniu nierówne, nawet gdy mowa o tym samym produkcie. Wszystko przez sztuczne dodatki oraz genetyczne modyfikacje, które w wielu przypadkach zacierają naturalne właściwości pokarmów. To kolejny powód, dla którego warto zamawiać jedzenie w sklepie MarketBio. Towar w naszych katalogach produkowany jest według rygorystycznych norm ekologicznych. Dzięki temu tahini ma bio charakter oraz pozostaje wolne od szkodliwej chemii, a tym samym jest dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Po pastę sięgnąć mogą również weganie oraz wegetarianie bez obaw o negatywny wpływ na zdrowie.
Producent Bio Food – Twoje Źródło Zdrowej Żywności Ekologicznej
Dlaczego warto wybrać Bio Food?
Bio Food to renomowany producent, który kieruje swoje produkty do osób ceniących zdrową, naturalną i ekologiczną żywność. Dzięki starannemu doborowi składników oraz dbałości o każdy etap produkcji, Bio Food dostarcza wysokiej jakości produkty, takie jak kiszonki, soki, dżemy, oleje kokosowe oraz octy jabłkowe.Oferta firmy Bio Food
- Kiszonki Bio: W ofercie znajdują się takie produkty jak Brokuł Kiszony NFC Bio, Kapusta Kiszona Bio oraz Sok Wielowarzywny Kiszony.
- Soki Kwaszone: Oferujemy soki, takie jak Sok z Pietruszki Kwaszony, Sok z Selerów Kwaszonych oraz Sok z Buraków Kiszonych Bio.
- Niskosłodzone Dżemy Bio: Smakosze owocowych przetworów mogą wybierać spośród Dżemu Malinowego, Dżemu Wiśniowego oraz Dżemu z Czarnej Porzeczki.
- Olej Kokosowy Bio: Oleje kokosowe idealne do smażenia i pieczenia, dostępne zarówno w wersji nierafinowanej, jak i Virgin Bio.
- Octy Jabłkowe: Dostępne w formie niefiltrowanej i organicznej, idealne do zdrowego menu.