
W sklepie MarketBio mamy wszystko, co przydaje się do tworzenia niezwykłych, kulinarnych przysmaków, a więc nie mogło zabraknąć także pektyny. Substancje żelujące często kojarzą się wyłącznie ze słodkimi propozycjami np. galaretkami lub produktami mlecznymi, ale ich potencjał zdecydowanie wychodzi poza te ramy. Niemniej w każdym przypadku środki żelujące mają podobne zadania. Przy ich pomocy można osiągnąć odpowiedni wygląd oraz konsystencję jedzenia, a tym samym zaprezentować danie w pożądany sposób. Tego typu produkty mogą także dodatkowo wzbogacić smak jedzenia.
Pektyna do Wyrobu Domowych Przetworów Bezglutenowa 24 g - Celiko
PEKTYNA DO WYROBU DOMOWYCH PRZETWORÓW BEZGLUTENOWA. Pektyna naturalnie występuje w owocach. Dzięki \właściwościom żelującym i wiążącym w środowisku kwaśnym, bardzo często jest wykorzystywana do produkcji przetworów owocowych i owocowo-warzywnych tj. dżemów, galaretek, konfitur czy marmolad. Masa netto: 24 g Składniki: Pektyny. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać mleko, soję i ich produkty pochodne Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić. 2. Przygotowane i odważone owoce wsypać do garnka. Dodać wodę*, 1 opakowanie Pektyny i sok z cytryny. Wymieszać. Zagotować mieszając. 3. Do gotujących się owoców wsypać cukier. Gotować min. 3 minuty mieszając, aby nie przypalić dżemu. 4. W razie potrzeby zdjąć powstałą pianę i rozlać gorący dżem do wyparzonych słoików. Słoik odwrócić dnem do góry na ok. 10 min. Składniki do przygotowania dżemu: 2 kg owoców, cukier** (w zależności od upodobań 600-1000 g), 150 ml wody, 1 opakowanie pektyny(24 g), 2 łyżki soku z cytryny lub płaska łyżeczka kwasu cytrynowego(1 g). * w przypadku twardszych owoców np. brzoskwiń użyć 200 ml wody ** cukier w połowie można zastąpić ksylitolem. W przypadku użycia mniejszej ilości cukru zaleca się dodatkową pasteryzację ok. 10 min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań Do sprawdzenia
Lista pytań o agar
Zrób sam domową frużelinę – bez dodatku cukru i w wersji wege!
Jak działają środki żelujące?
Środki żelujące np. do przetworów działają na stosunkowo prostej zasadzie. Dodane do potrawy zagęszczają jej konsystencję, dzięki czemu łatwo uzyskać dżem czy marmoladę - doskonale znane z domowych piwnic lub sklepowych półek. Dzieje się tak, ponieważ zagęstniki stanowią złożone związki, które w połączeniu z wodą uzyskują odpowiednią kleistość. W efekcie za sprawą środków żelujących możemy cieszyć się z licznych słodkości czy też uwielbianych przez Polaków sosów. Istnieją dwa rodzaje zagęstników - ekologiczne oraz chemiczne. Na stronie MarketBio znajdziesz wyłącznie te, pochodzenia naturalnego.
Zastosowanie środków żelujących
Środki żelujące powszechnie dodaje się do przetworów ze względu na ich funkcje zagęszczające i żelujące. Mają jednak także inne zastosowania m.in.: stabilizujące oraz glazurujące, przydatne podczas produkcji soków czy też wyrobów czekoladowych. Środki żelujące przybierają różne formy i kształty. W przypadku poszczególnych produktów inny będzie również kolor, dlatego warto zastanowić się nad przeznaczeniem zagęszczaczy, aby wybrać najlepiej dostosowane do potrzeb. Dodajmy, że substancji żelujących, takich jak pektyny, używa się także poza kuchnią. To produkt powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym lub farmaceutycznym.
Środki żelujące dostępne w naszych katalogach
Pektyny mogą przybierać wiele form, a u nas znajdziesz najpopularniejsze z nich. W katalogach posiadamy przydatne w kuchni substancje żelujące np. w listkach, których jedno opakowanie wystarczy na litr płynu. Zamówić można także wersje wytworzone z wodorostów. Nie posiadają koloru, smaku ani zapachu, czyli nie mają żadnego wpływu na potrawę poza zmianą jej konsystencji. Interesujące rozwiązanie stanowią dodatkowo pektyna cytrusowa-jabłkowa, odmiana przeznaczona do przetworów bezglutenowych czy też substancje żelujące w płatkach. Wszystkie wymienione wersje należy przechowywać w suchym, a zarazem chłodnym miejscu.
Środki żelujące z bio składników
W żywności pojawia się coraz więcej sztucznych zamienników oraz niezbyt przyjaznej organizmowi chemii. Wybierając produkty od MarketBio, zyskujesz pewność, że jest ona naturalnego pochodzenia. Dbamy, aby nasze środki żelujące pochodziły wyłącznie od sprawdzonych producentów, posiadały niezbędne certyfikaty i atesty. Ich bio charakter sprawia, że są lepiej przyswajalne przez człowieka. Nasza ekologiczna żywność stanowi bezpieczny wybór dla Ciebie oraz Twoich bliskich. Aby kupić eko substancje żelujące, nie musisz wychodzić z domu. Doradzimy w wyborze, a następnie zamówienie przywieziemy pod wskazany adres.