
Mąka migdałowa jest znakomitym zamiennikiem dla mąki pszennej. Charakteryzuje się znikomą zawartością węglowodanów, a także jest obfita w składniki odżywcze. Ma przyjemny, słodkawy smak. Mąka migdałowa dzięki zawartości wielu składników odżywczych, korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Mąka Migdałowa 1 kg - Natur Planet
MĄKA MIGDAŁOWA Charakteryzuje się naturalnym, delikatnie słodkim smakiem, który jednak nie jest zbyt intensywny. Doskonale nadaje się jako dodatek do wypieków, np. ciast, naleśników czy omletów. Masa netto: 1 kg Składniki: Migdał 100%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy. Kraj pochodzenia: USA Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2519 kJ/ 600 kcal Tłuszcz: 50 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g Węglowodany: 10,7 g - w tym cukry: 3,6 g Błonnik: 10,7 g Białko: 21,4 g Sól: 0 g Producent: INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3 40-115 Katowice
Mąka Migdałowa 500 g - Natur Planet
MĄKA MIGDAŁOWA Charakteryzuje się naturalnym, delikatnie słodkim smakiem, który jednak nie jest zbyt intensywny. Doskonale nadaje się jako dodatek do wypieków, np. ciast, naleśników czy omletów. Masa netto: 500 g Składniki: Migdał 100%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy. Kraj pochodzenia: USA Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2519 kJ/ 600 kcal Tłuszcz: 50 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g Węglowodany: 10,7 g - w tym cukry: 3,6 g Błonnik: 10,7 g Białko: 21,4 g Sól: 0 g Producent: INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3 40-115 Katowice
Mąka migdałowa – do czego zastosować i jakie ma właściwości?
Lista pytań o mąkę migdałową
Najczęściej zadawane pytania o mąkę migdałową
Czym jest mąka migdałowa?
Mąka migdałowa produkowane jest ze zmielonych, blanszowanych migdałów. Są one poddawane obróbce we wrzącej wodzie. Podczas tego procesu migdały pozbawiane są skórki, która ma gorzkawy smak. Następnie migdały się mieli na drobną mąkę. Warto zauważyć, że mąka migdałowa nie jest tożsama z mączką migdałową, choć często nazwy te używane są naprzemiennie. Mączka migdałowa jest uzyskiwana przez mielenie migdałów wraz ze skórką. W efekcie powstała mąka jest grubsza.
Składniki odżywcze mąki migdałowej
Mąka migdałowa posiada duże ilości cennych substancji mineralnych i witamin. Zawiera sporą ilość witaminy A oraz substancje rozpuszczalne w tłuszczach, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. Substancje te zapobiegają niekorzystnemu działaniu wolnych rodników, które m.in. przyspieszają starzenie się i natężają ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Badania pokazały, że duże spożycie witaminy A, wiąże się z niższym indeksem chorób serca i choroby Alzheimera. Mąka migdałowa jest też bogactwem magnezu, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem w naszym ciele. Jest on szczególnie istotny, do zachowania zdrowia układu krwionośnego, w tym serca. Reguluje ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Pozostałe składniki odżywcze w mące migdałowej to: m.in.: białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany, witamina E, mangan, miedź, fosfor.
Mąka migdałowa ma niski poziom glikemiczny
Mąka migdałowa ma wyższy poziom błonnika niż mąka pszenna, dzięki temu ma mały indeks glikemiczny, który jest niezwykle istotny dla osób z cukrzycą. Niski indeks glikemiczny oznacza, że cukier jest uwalniany wolno do krwiobiegu, a przy tym zapewnia stały dopływ energii. Dzięki dużej zawartości magnezu mąka migdałowa kontroluje poziom cukru we krwi.
Mąka migdałowa jest bezglutenowa
Mąka pszenna zawiera dość sporo glutenu, dzięki temu jest bardziej elastyczna i sprężysta, a także wspomaga wyrastanie podczas pieczenia. Osoby uczulone na gluten, zamiast mąki pszennej, mogą używać mąki migdałowej. Nie zawiera ona także pszenicy, co czyni ją świetną alternatywą do pieczenia dla tych, którzy mają nietolerancję na pszenicę oraz gluten.
Wspomaga regulację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
Wysokie ciśnienie krwi i zły poziom cholesterolu LDL znacząco przyczyniają się do wystąpienia chorób serca. Składniki zawarte w mące migdałowej wspomagają redukcję złego cholesterolu, a tym samym wspomagają regulację ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do zawału, czy udaru, zagrażając życiu. Osoby z nadciśnieniem i problemami kardiologicznymi powinny używać mąki migdałowej zamiast mąki pszennej.
Do czego można używać mąki migdałowej?
Mąkę migdałową można stosować do przygotowania potraw bezglutenowych, jako substytut mąki pszennej. Mąka migdałowa może sprawić, że wypieki staną się gęstsze. Dzieje się tak dlatego, że gluten zawarty w mące pszennej pomaga zatrzymać powietrze w cieście, przez co jest bardziej puszyste i wspomaga jego wzrost. Mąka migdałowa sprawdza się dobrze podczas robienia bezglutenowych ciastek, makaronu oraz deserów. Mąki migdałowej możemy także użyć do wypieków. Nadaje im to lekko orzechowy smak. Jest doskonała do pieczenia bułeczek, ciasteczek oraz naleśników. Mąka migdałowa jest także idealna do zagęszczania zup praz sosów. Nie każdy wie, ale mąka migdałowa jest doskonała również jako zamiennik bułki tartej, do otaczania mięsa przed smażeniem. Tworzy delikatną panierkę. Aby otrzymać bardziej chrupiącą skórkę, można do mąki dodać starte migdały lub migdały w płatkach.
Mąka migdałowa w MarketBio
W naszym sklepie kupicie państwo mąkę migdałową w różnej wielkości opakowań — 100g, 250g, 400g, 500g, 1kg. Mąkę migdałową dostaniecie również w wersji ekologicznej bio.
Info-Farm - Twój Dostawca Zdrowej Żywności i Naturalnych Kosmetyków
Naturalne Oleje od Info-Farm
Info-Farm oferuje szeroki wybór olejów naturalnych, w tym olej marula, olej jojoba, olej kokosowy oraz olej ze słodkich migdałów. Produkty dostępne są zarówno w wersji rafinowanej, jak i nierafinowanej, aby sprostać różnym wymaganiom klientów.
- Olej marula 30 ml
- Olej jojoba 100 ml
- Olej kokosowy nierafinowany 900 ml
- Olej ze słodkich migdałów rafinowany 1 l
Wszechstronne Masła do Pielęgnacji
W ofercie Info-Farm znajdują się masła do pielęgnacji, takie jak masło shea w różnych odmianach, które można dostosować do indywidualnych potrzeb skóry.
- Masło shea nierafinowane 200 ml
- Masło shea soft miękkie delikatne rafinowane 100 ml
Sól i Minerały od Natur Planet
Dzięki soli kłodawskiej oraz różnorodnym minerałom, takim jak siarczan magnezu i chlorek magnezu, produkty Info-Farm są doskonałym wyborem do relaksujących kąpieli i pielęgnacji ciała.
- Sól kłodawska drobna niejodowana 500 g
- Siarczan magnezu siedmiowodny 5 kg
Kosmetyki Naturalne z Francuskimi Glinkami
Info-Farm oferuje także kosmetyki z wykorzystaniem francuskiej glinki kosmetycznej, dostępnej w kolorach niebieskim, zielonym i różowym, aby spełnić różnorodne potrzeby pielęgnacyjne.
- Francuska glinka kosmetyczna niebieska 100 g
- Francuska glinka kosmetyczna zielona 100 g
Produkcja i Wizja Info-Farm
Info-Farm stawia na najwyższą jakość oferowanych produktów oraz rozwój zrównoważonych metod produkcji, dbając o ochronę środowiska i zdrowie klientów. Połączenie tradycji z nowoczesnymi technologiami zapewnia wyjątkowe produkty dla najbardziej wymagających użytkowników.