Palmy kokosowe to bardzo stare drzewa. Palmy kokosowe pochodzą z rejonów południowo-wschodniej Azji oraz Północno-Zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej. Nazwa kokos pochodzi z języka portugalskiego. Słowo coco oznaczało głowę albo czaszkę. Stąd angielskie coconut, czyli orzech kokosowy. Chociaż botanicznie owoc ten wcale nie jest orzechem, tylko pestkowcem, a to, co kupujemy w sklepie jako orzech kokosowy, jest właściwie tylko pestką tego owocu. Ludy na terenach których rosły palmy kokosowe miały oczywiście swoje lokalne nazwy tych drzew, używane od tysięcy lat. I tak w indyjskim języku sanskryt drzewo to nazywa się kalpa wryksza, co można przetłumaczyć jako ‘drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia.’ W języku malajskim to pokok seribu guna, czyli drzewo o tysiącu zastosowań. Największym producentem orzechów kokosowych na świecie jest Indonezja, a zaraz za nią plasują się Filipiny oraz Indie.
Żywność z kokosa
Kokos jest w różnych formach składnikiem bardzo wielu potraw i produktów żywnościowych. I co trzeba zauważyć, nie wszystkie one są wytwarzane z owoców. Wykorzystywane są także kwiaty tego drzewa. Z owoców palmy kokosowej wytwarza się wodę kokosową, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz mąkę kokosową. Z kwiatów palmy kokosowej wytwarza się syrop kokosowy oraz cukier kokosowy. Na bazie tych bardzo podstawowych składników powstają tysiące gotowych produktów spożywczych zawierających dodatki pochodzące z palmy kokosowej, zarówno z jej owoców jak i z kwiatów. Ale to jeszcze nie wszystko w wielu krajach jadane są także serca palm. Są to części rdzenia pozyskiwane z młodych palm. Ze względu na cenę potrawa z nich przygotowywana bywa nazywana sałatką milionerów.
Dlaczego kokos jest zdrowy?
Bogaty w błonnik może oferować szereg korzyści, w tym poprawę zdrowia serca, utratę wagi i poprawę trawienia. Jest jednak bogaty w kalorie i tłuszcze nasycone, więc osoby z otyłością, powinny jeść go z umiarem. Miąższ kokosa jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik, witaminy C, E, B1, B3, B5 i B6 oraz minerały, w tym żelazo, selen, sód, wapń, magnez i fosfor. Ogólnie rzecz biorąc, niesłodzony kokos, może stanowić doskonały dodatek do naszej diety, dlatego jeśli lubisz smak kokosa, warto po niego sięgnąć.
Czy kokos może uczulać?
Reakcje alergiczne na jedzenie orzechów kokosowych są stosunkowo rzadkie, podczas gdy kontaktowe alergiczne zapalenie skóry na produkty kokosowe jest częstsze. Odnotowano również uczulenie na pyłek kokosa. Objawy alergii na olej kokosowy są podobne do każdego innego rodzaju reakcji alergicznej i mogą obejmować: mdłości, wymioty, pokrzywkę, wypryski skórne, biegunkę.
Produkty z kokosa w MarketBio
W internetowym sklepie z ekologiczną żywnością MarketBio czeka na Państwa duży wybór produktów z kokosa. Dostępny jest na przykład syrop kokosowy. Stanowi on konkurencję dla podobnych produktów, czyli syropu klonowego czy też coraz częściej spotykanego syropu z agawy. Jest to bardzo ciekawy zamiennik cukru lub miodu. Syrop palmowy wytwarzany jest z kwiatów palm kokosowych i ma znacznie niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dlatego może być stosowany przez diabetyków, oczywiście z umiarem. Masło sklarowane ghee to kolejny ciekawy produkt indyjskiego pochodzenia. Tym razem jednak w polskim wykonaniu. Masło to jest mieszanką w połowie masła z polskiego mleka i masło z tłuszczu kokosowego. Jest to wspaniały przykład łączenia różnych jakże odległych tradycji. Masło ghee jest także znane jako naturalny kosmetyk. W bardzo przyjemny sposób nawilża i odżywia ono skórę. Wiele osób własnoręcznie wykonuje kremy oraz balsamy z wykorzystaniem tego masła. Smacznym dodatkiem do wielu potraw jest krem kokosowy. Dostępny jest on w zarówno już gotowej wersji jak i w postaci, która wymaga jeszcze ubicia przed podaniem lub dodaniem go do rozmaitych potraw. W sprzedaży są również kokosowe sosy stanowiące świetny zamiennik sosu sojowego. Sosy te wytwarzane są z kwiatów palmy kokosowej. Sos ten jest dostępny również w wersji balsamicznej długo dojrzewającej w drewnianych beczkach, co zapewnia mu wyjątkowy smak i zapach.