
Skąd popularność mąki gryczanej? Jest bezglutenowa. Przede wszystkim dedykowana jest zatem osobom na diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Zarówno tym na diecie przymusowej – chociażby z powodu dolegliwości zdrowotnych, jak i tej z własnej inicjatywy. Ma również niski indeks glikemiczny i jest bardzo dobrym źródłem białka, potrzebnego do prawidłowego codziennego funkcjonowania.
Mąka gryczana powstaje poprzez zmielenie ziaren gryki, jest szarobrązowa i dzięki temu produkty z niej przygotowywane – mają ciemniejszy kolor. W naszym sklepie, staramy się wybierać mąki gryczane tylko najwyższej jakości, od sprawdzonych producentów i mamy nadzieję, że każdy znajdzie najodpowiedniejszą dla siebie.
Mąka Gryczana Pełnoziarnista Eko 1 kg - Młyn Niedźwiady
MĄKA GRYCZANA PEŁNOZIARNISTA BIO Doskonała do naleśników, makaronów, wypieku chleba. Typ 2000. Masa netto: 1 kg Składniki: Mąka gryczana 100%* * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-04 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Informacja alergiczna: Produkt zawiera gluten. Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1446 kJ/342 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g Węglowodany: 67 g - w tym cukry: 0,8 g Błonnik: 6,3 g Białko: 10 g Sól: 0,01 g
Mąka Gryczana Typ 2000 1 kg - Młyn Niedźwiady
MĄKA GRYCZANA TYP 2000 Doskonała do naleśników, makaronów, wypieku chleba. Masa netto: 1 kg Informacja alergiczna: Produkt zawiera gluten. Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1446 kJ/342 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g Węglowodany: 67 g - w tym cukry: 0,8 g Błonnik: 6,3 g Białko: 10 g Sól: 0,00 g Producent: Młyn Niedźwiady A. Siewkowski sp.k. Niedźwiady 59a 62-800 Kalisz
Jak powstaje mąka gryczana?
Już sama nazwa sugeruje nam, że mąka gryczana – powstaje z ziaren gryki. Po zmieleniu, ziarna przybierają szarobrązowy kolor. Smak mąki gryczanej, jest bardzo zbliżony do kaszy gryczanej. Z kolei produkty, które powstają z mąki gryczanej – mają widocznie ciemniejszy odcień, na przykład taki makaron czy chleb, znacznie różnią się od pszennych odpowiedników.
Mąkę gryczaną możemy zrobić również w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób! Wystarczy wsypać kaszę do blendera i miksować chwilę na wysokich obrotach. Gdy zauważymy, że kasza zamieniła się już w idealnie gładki pył – mamy gotową mąkę!
Jakie właściwości ma mąka gryczana?
Gryka nazywana jest tzw. pseudozbożem. Dlaczego? Z prostego powodu: nie jest ani trawą, ani ziarnem. Jednak już z natury – jest oczywiście bez glutenu. Zawiera bardzo dużo potasu, magnezu, białka, błonnika i witamin z grupy B. Szereg składników odżywczych, które w sobie skrywa – pozwala regulować poziom cukru we krwi, obniżać poziom „złego cholesterolu”, regulować prawidłowe ciśnienie krwi.
Mąka gryczana pozwala widocznie wzmocnić naczynia krwionośne, usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego, przyspiesza procesy trawienne, zapobiega również zaparciom. Zawiera w sobie też naturalne antyoksydanty (polifenole), które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Czym różni się mąka gryczana – od innych rodzajów mąki?
Gryka, jak wiadomo - ma dość specyficzny, trudny do przeoczenia smak: lekko ziemisty, delikatnie orzechowy, na swój sposób wyrazisty. I tutaj warto zwrócić uwagę na to, czy mamy do czynienia z gryką paloną – czy też nie. Obie smakują nieco inaczej, każda w swój charakterystyczny sposób. Prażona kasza gryczana jest zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku, można nawet powiedzieć że ma smak z charakterem. To jeden z powodów, dla których jest bardziej popularna, często i chętnie wybierana. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że prażenie kaszy gryczanej, obniża jej wartość odżywczą. Nie w jakimś wielkim stopniu, jednak ta różnica rzeczywiście istnieje.
Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Przede wszystkim, należy zaznaczyć: mąka gryczana jest pełnowartościową alternatywą dla mąki pszennej, jednak nie zawsze się sprawdzi. Możemy ją wykorzystywać do wszelkiego rodzaju wypieków i dań, warto jednak bazować na sprawdzonych przepisach. Spontaniczne ingerencje w przepisy lub tworzenie własnych, gdy w grę wchodzi mąka orkiszowa – mogą efektem nieco odbiegać od naszych wstępnych wyobrażeń.
Proponujemy Wam jednak (koniecznie!) spróbować wszelkiego rodzaju bułeczek, ciastek, chleba czy nawet... gryczanego spodu do pizzy. Bardzo polecamy też naleśniki z mąki gryczanej! Potrzebujemy mąkę, mleko, jajka i odrobinę oleju – wystarczy wszystko zmiksować w blenderze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki, podajemy w dowolny sposób, z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Zamów mąkę gryczaną w marketbio.pl
Odpowiednio dobrana mąka gryczana – potrafi odmienić nasz codzienny prosty jadłospis. Często dzieje się tak, że na stałe zajmuje miejsce mąki pszennej. Zwłaszcza w sytuacji, gdy w grę wchodzi dieta bezglutenowa i szukamy najlepszych dla nas rozwiązań, które tej diecie będą odpowiadać w stopniu dla nas idealnym. W marketbio.pl staramy się tak dopasowywać nasz asortyment, żeby każdy znalazł coś dla siebie i mógł kompleksowo zaopatrzyć się w niezbędne produkty, które będą towarzyszyć na co dzień.
Młyn Niedźwiady
Oficjalnie działalność firmy Młyn Niedźwiady rozpoczęła się w 1993 roku. Wcześniej na terenie obecnego przedsiębiorstwa znajdowały się sady jabłoniowe. Firma przez lata sukcesywnie poszerzała swoją ofertę o kasze, mąki i produkty instant, doskonaliła infrastrukturę i jakość produktów. Młyn Niedźwiady prowadzony jest z pokolenia na pokolenie. W 2008 roku uzyskuje certyfikat i wprowadza do oferty produkty ekologiczne, rok później tworzy osobną linię do produkcji produktów bezglutenowych. Dzięki dofinansowaniu unijnemu tworzy nową przestrzeń produkcyjno-magazynową.
Grano
Marka Grano jest produktem bezglutenowym i prozdrowotnym.
Oferta Młyna Niedźwiady
To produkty do piekarnictwa, cukiernictwa, produkcji makaronów. W ofercie znajdują się mąki ekologiczne, bezglutenowe ale także mąki konwencjonalne a także m.in. fasola, groch, kasze, ryż, płatki.