Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Produkty Eko z certyfikatym ekologicznym

Tylko BIO

Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo  dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.

Praliny Czekoladowe Jajka Wielkanocne Mix BIO 160 g - OXFAM

Praliny Czekoladowe Jajka Wielkanocne Mix BIO 160 g - OXFAM

PRALINY CZEKOLADOWE JAJKA WIELKANOCNE MIX BIO Praliny w czekoladzie białej, mlecznej i deserowej z nadzieniem orzechowym. Masa netto: 160 g Składniki: cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, miazga kakaowa*, mleko pełne w proszku*, orzechy laskowe*, wanilia w proszku* Czekolada biała: masa kakaowa min. 34,5 %, masa mleczna min. 23 %.Czekolada mleczna: masa kakaowa min. 37 %, masa mleczna min. 21 %.Czekolada deserowa: masa kakaowa min. 72 %. Składniki z certyfikatem Fairtrade pochodzące od producentów Fairtrade: cukier trzcinowy, kakao, wanilia. Ogółem 72,4 %.   * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: BE-BIO-02 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE   Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję, inne orzechy.  Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 12 - 18ºC.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2406 kJ/ 577 kcal Tłuszcz: 41 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g Węglowodany: 43 g - w tym cukry: 41 g Białko: 7,9 g Sól: 0,13 g     Producent: OXFAM Fair Trade Ververijstraat 15, 9000 Gent Belgium

39,49 zł
Herbata Czarna Sri Lanka Bio 180 g (100x 1,8 G) - Oxfam

Herbata Czarna Sri Lanka Bio 180 g (100x 1,8 G) - Oxfam

HERBATA CZARNA SRI LANKA BIO Produkt pakowany lokalnie. Zawartość netto: 180 g (100 x 1,8 g) Składniki: Ekologiczna herbata czarna Pekoe* (Sri Lanka)   *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: LK-BIO-149 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE   Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu. Sposób przygotowania: Zaparzać 2-3 min w 90-95 st. C      

48,99 zł
Kawa Ziarnista Arabica Bio 1 kg - Oxfam Fair Trade

Kawa Ziarnista Arabica Bio 1 kg - Oxfam Fair Trade

KAWA ZIARNISTA ARABICA BIO Masa netto: 1 kg Składniki: Mieszanka ziaren ekologicznej kawy (Boliwia, Peru, Ekwador, Nikaragua)   Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE   Wyprodukowano w Belgii Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu       Producent: OXFAM FAIR TRADE Ververijstraat 15, 9000 Gent, Belgia

95,45 zł
Kawa Mielona Wysokogórska Fair Trade Bio 250 g - Oxfam

Kawa Mielona Wysokogórska Fair Trade Bio 250 g - Oxfam

KAWA MIELONA WYSOKOGÓRSKA FAIR TRADE BIO Dobrze zbilansowana mieszanka ziaren z delikatną nutą owocową.  Moc: 2/5 (Mild) Roast: 2/3 (Medium) Masa netto: 250 g Składniki: ekologiczne ziarna kawy arabica i robusta (min. 90% ziaren kawy arabica).   Jednostka certyfikująca: BE-BIO-02 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE    Kraj pochodzenia składników: Uganda, Honduras, Peru, Kongo. Sposób przygotowania: Kawę można zaparzać tradycyjnie w filiżance zalewając wrzątkiem lub przy użyciu filtra. Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać szczelnie zamknięte w zaciemnionym miejscu.

26,55 zł
Kawa Ziarnista Wysokogórska Bio 250 g - Oxfam

Kawa Ziarnista Wysokogórska Bio 250 g - Oxfam

KAWA ZIARNISTA WYSOKOGÓRSKA BIO Pakowano w atmosferze ochronnej. Masa netto: 250 g Składniki: Ekologiczne ziarna kawy fair trade 100%.   Jednostka certyfikująca: BE-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Kraj pochodzenia ziaren kawy: Tanzania, Honduras, Peru, Kongo.   Wyprodukowano w Belgii. Sposób przygotowania: Kawę można zaparzać tradycyjnie w filiżance zalewając wrzątkiem lub przy użyciu ekspresu ciśnieniowego, filtra lub french press (zaparzacz tłokowy). Warunki przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu z zacienionym miejscu.   Producent: OXFAM FAIR TRADE Ververijstraat 15 9000 Gent Belgia    

37,99 zł

Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian. 

Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.

Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.

 

                                                                                 Logo euro-liścia

Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.

Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.  

Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:

a w Niemczech Bio Siegel:

 

Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu. 

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?

Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji. 

Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?

Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru. 

Od jak dawna istnieje marka Oxfam i kto ją stworzył i dlaczego?

Pierwotnie Oxfam został założony w Wielkiej Brytanii wkrótce po drugiej wojnie światowej. Grupa ludzi chciała pomóc dotkniętej głodem ludności Grecji. Organizacja rozrosła się stamtąd w dużą międzynarodową organizację charytatywną, do której przyłączyli się ludzie z innych krajów. W 1972 roku w Belgii grupa ludzi założyła Oxfam World Shops (Oxfam Wereldwinkels). Chcieli skupić się na nieuczciwych praktykach handlowych tamtych czasów: rolnicy z globalnego południa nie dostali uczciwej ceny za swoje produkty. Ich celem było zapoznanie ludzi z zasadami Sprawiedliwego Handlu. Sprawiedliwy handel wykorzystuje handel jako dźwignię rozwoju i eliminacji nierówności. Jego główną cechą jest uczciwa cena płacona producentom, która pozwala im mieć wiarygodne dochody i dostęp do podstawowych usług społecznych (edukacja, zdrowie...) - krótko mówiąc, lepsze życie i lepsze warunki pracy, zwłaszcza w krajach rozwijających się.

Ponadto sprawiedliwy handel stosuje coraz bardziej rygorystyczne kryteria środowiskowe, takie jak zakaz GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie) oraz stosowanie niebezpiecznych chemikaliów.

Na początku 2000 roku Oxfam Fair Trade został założony jako etyczny hurtownik i dostawca produktów spożywczych ze sprawiedliwego handlu do światowych sklepów Oxfam w Belgii. Od tego momentu Oxfam Fair Trade stał się dystrybutorem własnej marki produktów spożywczych dla detalistów, cateringu, sklepów ekologicznych itp. Dość wcześnie Oxfam Fair Trade zaczął eksportować produkty również poza Belgię.

Co charakteryzuje produkty marki Oxfam? Co wyróżnia produkty z gamy marki Oxfam spośród innych dostępnych na rynku?

Cechą charakterystyczną produktów Oxfam Fair Trade jest to, że są one kupowane, produkowane i dystrybuowane zgodnie z własnymi, bardzo rygorystycznymi kryteriami sprawiedliwego handlu Oxfam. Na przykład, aby móc kwalifikować się jako produkt sprawiedliwego handlu Oxfam, musi on zawierać co najmniej 51% składników sprawiedliwego handlu, zawsze dążąc do maksimum 100%.

Kupując produkty Fair Trade od Oxfam Fair Trade, możesz mieć pewność: konsumujesz w sposób etyczny od początku do końca. Za każdy produkt producenci otrzymują uczciwą cenę i mogą liczyć na długofalową współpracę. Daje im to coraz silniejszą pozycję w handlu międzynarodowym.

Sprawiedliwy handel Oxfam:

  •  współpracuje tylko z organizacjami drobnych producentów, od których kupujemy możliwie bezpośrednio,
  •  wchodzi w długoterminowe relacje i kupuje co roku. Daje to rolnikom gwarantowany dochód,
  •  płaci uczciwą cenę: cena minimalna sprawiedliwego handlu + premia sprawiedliwego handlu + często premia ekologiczna i premia za jakość,
  • aktywnie prowadzi zrównoważoną uprawę,
  • płaci naszym producentom z góry, jeśli tego potrzebują.

Co wpływa na cenę produktów Oxfam?

Niezależne organizacje certyfikujące ustalają minimalną cenę sprawiedliwego handlu dla każdego produktu. Uwzględnia to charakter pracy, wymagany wysiłek i siłę nabywczą producenta. Ceny minimalne sprawiedliwego handlu również różnią się w zależności od kraju, regionu i jakości.

Ta cena minimalna jest ceną zalecaną. W praktyce organizacje sprawiedliwego handlu, takie jak Oxfam, negocjują z grupą producentów cenę za każdy produkt. Nigdy nie płacimy mniej niż cena minimalna, ale czasami płacimy więcej. Kiedy cena rynkowa jest wyższa niż minimalna cena sprawiedliwego handlu, płacimy oczywiście wyższą z tych dwóch.

Oxfam Fair Trade płaci swoim partnerom premię za uczciwy handel oprócz uczciwej ceny. Ma to stymulować rozwój społeczno-gospodarczy całej społeczności. Grupa producentów demokratycznie decyduje, jak wykorzystać tę premię. Często jest ona inwestowana w szkoły, ośrodki zdrowia, drogi itp. Niekiedy premia jest wykorzystywana również na edukację członków i ich rodzin.

Oxfam oferuje producentom możliwość uzyskania godnego dochodu: rekompensaty pokrywającej koszty produkcji, a także wystarczającej ilości żywności, odzieży, mieszkania, edukacji i kosztów leczenia rodziny. Na ostateczną cenę wpływ mają również podatki importowe do UE, koszty transportu i koszty produkcji.

Jak wygląda dostępność produktów Oxfam w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?

Dostępność produktu zależy od zbiorów różnych produktów rolnych. Rocznie przypadają 1 lub 2 zbiory, a momenty te różnią się w zależności od kontynentu. Zbiory kawy w Afryce odbywają się w innym czasie niż w Ameryce Łacińskiej. Od tego zależą nasze łańcuchy dostaw. Ponadto czas tranzytu wysyłki po Coronie znacznie się wydłużył ze względu na brak kontenerów do transportu morskiego. Staramy się jednak przewidywać jak najwięcej i zawierać umowy z naszymi partnerami handlowymi z dużym wyprzedzeniem (miesiące).

Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?

Oxfam Fair Trade ma już w swoim asortymencie szeroką gamę produktów. Obecnie około 60% naszego asortymentu posiada certyfikaty ekologiczne. Celem Oxfam Fair Trade jest, aby do 2030 r. cała nasza oferta była certyfikowana jako ekologiczna.

Oxfam Fair Trade podejmuje również zrównoważone inicjatywy: obecnie stopniowo przechodzimy na zrównoważone opakowania.

Oxfam Fair Trade przechodzi na opakowania, które są w dużej mierze wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu lub materiałów roślinnych. Preferujemy również opakowania z łatwo nadających się do recyklingu lub biodegradowalnych, najlepiej odnawialnych surowców.

Oxfam Fair Trade stawia sobie również ambitny cel dotyczący emisji gazów cieplarnianych. Do 2025 roku chcemy mieć pozytywny wpływ na węgiel. To krok poza neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla.

Aby odnieść sukces:

Oxfam Fair Trade kontynuuje monitorowanie emisji z własnej działalności w Belgii.

Oxfam Fair Trade wspólnie z naszymi partnerami i dostawcami bada, gdzie w naszych sieciach możemy obniżyć emisję dwutlenku węgla.

Oxfam Fair Trade kompensuje emisje, których nie możemy zredukować, inwestując więcej w projekty środowiskowe swoich producentów.

Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?

Oxfam Fair trade ma już wiele rynków poza Belgią, nawet tak odległych jak Korea Południowa. Ale wciąż jest sporo do pokonania i zdobycia nowych rynków na świecie. Oxfam Fair Trade zawsze poszukuje nowych rynków na świecie.

Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?

Produkty Fair Trade Oxfam działają w obie strony, nie tylko dla naszych klientów, ale także dla naszych partnerów – dostawców naszych produktów – na globalnym Południu.

Oto kilka cytatów:

„Jako mama chcesz tego, co najlepsze dla swoich dzieci, ale także dla rodziców na globalnym Południu, którzy mają takie same życzenia dla swoich dzieci. Myślę, że produkty sprawiedliwego handlu pomagają ubogim rodzinom na globalnym południu budować swoje życie”.

Szefowa kobiecej grupy emancypacyjnej spółdzielni kawowej Sopacdi w Kongo: „spółdzielnia przekonała naszych małżonków poprzez edukację, że wszyscy w spółdzielni skorzystają na uczestnictwie kobiet. Jeszcze kilka lat temu jako kobiety nie mogliśmy wyrażać siebie w spółdzielni”.

Który z produktów Oxfam cieszy się największą popularnością?

Ekologiczna Kawa Górska 250g.

Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?

Klienci mogą zadawać różnorodne pytania dotyczące naszych produktów ze względu na duży asortyment, jaki posiadamy. Czasami proszą o przepisy, ale w większości przypadków, gdy klienci lepiej poznają nasze produkty, chcą wiedzieć o ludziach i spółdzielniach stojących za tymi produktami: naszych partnerów na globalnym Południu. Mogą przeczytać wszystko o naszych partnerach na naszej nowej stronie internetowej. Na naszym najważniejszym asortymencie, kawie, dlatego umieściliśmy na opakowaniu wyróżniające się zdjęcie jednego z członków spółdzielni.

Czym różni się zwykła kawa od takiej z upraw ekologicznych?

Po pierwsze, jeszcze zanim w Belgii powstała marka Fairtrade, belgijski Oxfam importował kawę z Tanzanii zgodnie z kryteriami sprawiedliwego handlu. Od 1971 roku Oxfam Fair Trade jest jedną z najlepiej sprzedających się marek sprawiedliwego handlu w Belgii. A w każdej filiżance naprawdę można posmakować tych dziesięcioleci doświadczenia w kawie.

Niezbędni ludzie u źródła pozostają praktycznie niezauważeni. Hodowcy kawy wciąż zarabiają wyjątkowo niskie zarobki, podczas gdy ich ziemia z roku na rok jest coraz bardziej zubożona. Plantatorzy kawy, robotnicy i środowisko ponoszą presję i ryzyko całego łańcucha produkcji i dystrybucji.

To musi się zmienić. Obecny sektor kawy jest daleki od zrównoważonego rozwoju: nie dla ludzi i nie dla środowiska. Oxfam podejmuje wysiłki na obu frontach, ponieważ są one ze sobą nierozerwalnie związane.

Oxfam Fair Trade aktywnie inwestuje w zrównoważoną uprawę wraz ze swoimi spółdzielniami produkcyjnymi. Wykorzystują techniki agroekologiczne, aby pracować na rzecz odpornych na klimat kawowców i plonów o wyższej jakości. Pomagamy rolnikom uzyskać certyfikat ekologiczny, co zwiększa ich szanse na światowym rynku i uprawę kawy wyższej jakości.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google