
Mówi się, że zdrowie jest najważniejsze. A jeśli możemy je aplikować sobie codziennie, bazując na naturalnych składnikach, które leżą na talerzu? Chcąc pielęgnować kondycję organizmu warto jeść to, co cenne i pożywne. Jeśli w naszej kuchni goszczą makarony powinniśmy zaprosić nie tylko te pszenne. Postawmy na nowe rozwiązania i smaki. W Marketbio.pl oferujemy makaron z ciecierzycy – naturalny, odżywczy i ekologiczny.
Makaron z Ciecierzycy Warkocz 250 g - Bartolini
MAKARON Z CIECIERZYCY WARKOCZ 250 G Masa netto: 250 g Składniki: mąka z ciecierzycy 100 %. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, jaja. Sposób użycia: Przed spożyciem gotować 6 minut, al. dente 4 minuty (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody). Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1539 kJ/ 366 kcal Tłuszcz: 6,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g Węglowodany: 51 g - w tym cukry: 10 g Błonnik: 13 g Białko: 19 g Sól: 0,01 g Producent: P.P.H. „TABIT’ Sp. z.o.o. Ul. Kołłątaja 44 05-402 Otwock
Makaron z Ciecierzycy Świderki Bio 250 g - Bartolini
MAKARON Z CIECIERZYCY - ŚWIDERKI Masa netto: 250 g Składniki: 100 % mąka z ciecierzycy* * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, jaja. Sposób użycia: Przed spożyciem gotować 6 minut, al. dente 4 minuty (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody). Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1539 kJ/ 366 kcal Tłuszcz: 6,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g Węglowodany: 51 g - w tym cukry: 10 g Błonnik: 13 g Białko: 18 g Sól: 0,01 g Producent: P.P.H.. TABIT sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44 05-402 Otwock
Makaron z Ciecierzycy Świderki 1 kg - Bartolini
MAKARON Z CIECIERZYCY ŚWIDEREK Masa netto: 1 kg Składniki: 100% mąka z ciecierzycy. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, jaja. Sposób przygotowania: przed spożyciem gotować 6 minut, al dente 4 minuty, nie hartować (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody). Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym. Wartość odżywcza w 100 g ugotowanego produktu: Wartość energetyczna: 1492 kJ/355 kcal Tłuszcz: 5,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g Węglowodany: 50 g - w tym cukry: 5,3 g Błonnik: 13 g Białko: 20 g Sól: 0,01 g Producent: P.P.H. "TABIT" sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44 05-402 OtwockDo sprawdzenia
Makaron z Ciecierzycy Świderek 250 g - Bartolini
MAKARON Z CIECIERZYCY ŚWIDEREK Masa netto: 250 g Składniki: 100% mąka z ciecierzycy. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, jaja. Pochodzenie podstawowego składnika: UE lub spoza UE. Sposób przygotowania: przed spożyciem gotować 6 minut, al dente 4 minuty, nie hartować (100 g makaronu na 1 litr wody). Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1539 kJ/ 366 kcal Tłuszcz: 6,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g Węglowodany: 51 g - w tym cukry: 10 g Błonnik: 13 g Białko: 19 g Sól: 0,01 g Producent: P.P.H. "TABIT" sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44 05-402 Otwock
Makaron z Ciecierzycy Penne Bezglutenowy Bio 250 g - Bartolini
MAKARON Z CIECIERZYCY PENNE BEZGLUTENOWY BIO Masa netto: 250 g Składniki: mąka z ciecierzycy (bezglutenowa)*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję. Wyprodukowano we Włoszech. Sposób użycia: Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody). Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu (maksymalnie 25°C), z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1468 kJ/ 348 kcal Tłuszcz: 4,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g Węglowodany: 51,6 g - w tym cukry: 2,1 g Błonnik: 9,9 g Białko: 21,2 g Sól: 0,01 g Producent: P.P.H. "TABIT" sp.z o.o. ul. Kołłątaja 44 05-402 Otwock
Jak powstaje makaron z ciecierzycy?
Mąkę wytwarza się ze zmielonych nasion ciecierzycy – z mąki zaś powstaje makaron, w pełni naturalny, bez zbędnych i sztucznych dodatków. Ciecierzyca rośnie na krzaczkach, których łodygi są dość sztywne. Wysiewa się ją w okolicach maja. Jest to warzywo strączkowe popularne zwłaszcza wśród wegetarian, ze względu na wartości odżywcze i wysoką zawartość białka. Makaron z ciecierzycy jest zatem bardzo sycący i może grać główną rolę jako składnik dania zapewniający zaspokojenie głodu.
Wartości odżywcze ciecierzycy
Działa pozytywnie na układ trawienny pobudzając go do pracy, ma wysoką zawartość białka. Jest także źródłem witamin (A, B, C, E), aminokwasów, złożonych węglowodanów uznawanych za zdrowe i potrzebne dla organizmu. Posiada także żelazo, miedź, fosfor, magnez, potas i cynk. Oznacza to, że stanowi skarbnicę zdrowia, choć warto pamiętać o różnorodności w codziennej diecie i łączyć ciecierzycę z wieloma innymi składnikami, by zapewnić sobie ciągły dostęp do zdrowych produktów.
Ciecierzyca jest popularna wśród wegetarian właśnie ze względu na wspomnianą wcześniej wysoką zawartość białka. Dania zdominowane przez to warzywo strączkowe zapewniają uczucie sytości na długo i choć nie zawierają mięsa zaspokajają głód i dodają energii organizmowi.
Zastosowanie makaronu z ciecierzycy w kuchni
Jako że ciecierzyca potocznie zwana „cieciorką” ma swój charakterystyczny smak warzywa strączkowego, makaron także wyróżnia się wśród klasycznych makaronów pszenicznych. Lekko orzechowa nuta czyni go bardziej charakternym, stąd może wysuwać się na pierwszy plan w serwowanym daniu, czyniąc je ciekawszym i aromatycznym. Makaron z ciecierzycy jest też twardszy od tego „tradycyjnego”.
Osoby zmagające się celiakią mogą z powodzeniem sięgać po ten produkt w codziennej diecie, gdyż nie zawiera w sobie glutenu. Ten bardzo sycący i zdrowy zamiennik makaronu z mąki pszennej doskonale sprawdzi się jako bohater dań wegańskich, gdzie występuje dużo składników takich, jak cebula, papryka, pomidory, cukinia czy też czosnek. Można również przyrządzać go w wersji spaghetti.
Makaron z ciecierzycy jest doskonałym rozwiązaniem dla osób żyjących w biegu, które cenią sobie minimalistyczne rozwiązania kulinarne, a jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo i serwować sobie dania pożywne, kaloryczne i pełne witamin. Popularne obecnie posiłki kilkuskładnikowe, których przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu mogą być dobrym pretekstem do zjedzenia czegoś treściwego i łatwego w przygotowaniu. Makaron z ciecierzycy w towarzystwie warzyw w lekkim sosie okaże się sycącą potrawą spożywaną w przerwie pracy i na długo zaspokoi głód.
Dania na zimno i na gorąco
Makarony coraz częściej kojarzą się nam nie tylko z daniami głównymi, podawanymi z dodatkiem sosów i mięs, ale również jako składniki wytrawnych przystawek z dipami i lekkich, kilkuskładnikowych sałatek. Makaron z ciecierzycy może zatem być podawany na ciepło i na gorąco, w zależności od upodobań i okazji.
Zamów makaron z ciecierzycy w naszym sklepie online
Penne, świderki, gnocchci – w Marketbio.pl dostępne są różne rodzaje makaronów z ciecierzycy, które sprawdzą się w naszym menu. Serwowane z lekkimi sosami, faszerowane, dodawane do sałatek lub będące składnikiem dań głównych, zarówno mięsnych jak wegetariańskich. Nie wychodząc z domu mamy dostęp do zdrowych produktów w przystępnej cenie, które są nie tylko pożywne, ale też ciekawe w smaku i stanowią inspirującą odmianę codziennej rutyny w domowym menu.