Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Cukry i Słodziki, zamienniki cukru białego

Cukry i Słodziki

W tej kategorii znajdą Państwo ksylitol, melasę, stewię i wiele innych substancji słodzących, które z powodzeniem znajdą zastosowanie w każdej kuchni. Serdecznie zapraszamy! Zdrowa żywność – MarketBio.pl. 

Stewia Ekstrakt 95% 25 g - Natvita

Stewia Ekstrakt 95% 25 g - Natvita

STEWIA EKSTRAKT 95% Naturalny słodzik oparty na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy i herbaty, dodatek do wypieków itp. Masa netto: 25 g Składniki: substancje słodzące: glikozydy stewiolowe, izomalt; regulator kwasowości: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona), kwas winowy,; substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu. Kraj pochodzenia: Chiny. Propozycja spożycia: jako zamiennik cukru. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.     Producent: NAT sp. z o.o. ul. Wrocławska 33d, Długołęka 55-095 Mirków

23,09 zł
Stewia Pastylki 60 mg 1000 szt Natvita

Stewia Pastylki 60 mg 1000 szt Natvita

STEWIA PASTYLKI Naturalny słodzik oparty na bazie glikozydów stewiolowych Masa netto: 60 g (1000 pastylek) Składniki (1 pastylka 60 mg): Substancja słodząca: erytrytol, glikozydy stewiolowe, środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; substancja przeciwzbrylająca: l-leucyna. Kraj pochodzenia: Rolnictwo spoza UE Sposób spożycia: 1 pastylkę dodać do 200 ml napoju.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 209 kJ/50 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g Węglowodany: 55 g - w tym cukry: 0 g - w tym poliole: 55 g Białko: 1,3 g Sól: 5,5 g     Producent: NAT Sp. z.o.o. Wrocławska 33d, Długołęka 55-095 Mirków

34,99 zł
Stewia Słodzik Pastylki 2000 Sztuk -  NatVita

Stewia Słodzik Pastylki 2000 Sztuk - NatVita

STEWIA SŁODZIK  Naturalny słodzik na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy i herbaty. Masa netto: 120 g (2000 pastylek) Składniki: substancja słodząca:erytrytol, glikozydy stewiolowe; środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; substancja przeciwzbrylająca: l-leucyna. Propozycja spożycia: 1 pastylkę dodać do 200 ml napoju.  Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.    Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 209 kJ/ 50 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 55 g - w tym cukry: 0 g - w tym poliole: 55 g Białko: 1,5 g Sól: 5,5 g     Producent: NAT sp. z o.o. ul. Wrocławska 33d Długołęka, 55-095 Mirków

68,99 zł
Stewia Ekstrakt 95% 100 g - Natvita

Stewia Ekstrakt 95% 100 g - Natvita

STEWIA EKSTRAKT 95% Idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy i herbaty, dodatek do wypieków itp. Blisko 300 razy słodszy od zwyczajnego cukru, dzięki czemu ilość używana do słodzenia jest bardzo niewielka i jest to wydajny produkt. Masa netto: 100 g Składniki: 100% stewia ekstrakt (Stevia rebaudiana) standaryzowany na 95% glikozydów stewiolowych. Kraj pochodzenia: Chiny. Propozycja spożycia: jako zamiennik cukru. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.     Producent: NAT sp. z o.o. ul. Wrocławska 33d, Długołęka 55-095 Mirków

62,66 zł

Ksylitol, Erytrol czy Maltitol. Jakiego cukru używać?

Coraz więcej osób odchodzi od tradycyjnego cukru, produkowanego w Polsce z buraków cukrowych. Powoduje otyłość, cukrzycę, a także inne choroby. Można znaleźć go w bardzo wielu produktach, napojach, jogurtach, a nawet sosach do makaronów. Wiele osób szuka alternatywnych produktów do słodzenia.

Doskonałym substytutem cukru są: ksylitol, erytrol i maltitol. Możecie znaleźć je w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, między innymi na MarkeBbio.pl Nie znacie jeszcze tych produktów? Nic nie szkodzi, napiszemy Wam kilka zdań na temat każdego z nich.

Ksylitol, czyli „cukier brzozowy”

Jest słodki jak sacharoza, ale ma o 40 procent kalorii mniej. Jak podkreśla producent - wartość kaloryczna to jedynie 240 kalorii na 100 gram, czyli 12 kalorii na łyżeczkę pięciogramową. Ma działania antybakteryjne i antygrzybiczne, zmniejsza też ryzyko próchnicy. Może być stosowany przez cukrzyków z powodu niskiego indeksu glikemicznego, bliskiego ośmiu. To oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny.  Nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Ten słodzik pozyskiwany jest z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Jak wygląda? Są to białe kryształy o słodkim smaku. Może być stosowany do wypieków, potraw gotowanych i mrożonych.

Producent – fińska firma Danisco Sweeneteners – duże znaczenie przywiązuje do ekologii. Dlatego ksylitol pozyskuje z drzew o wysokiej jakości ekologicznej. Uważajcie natomiast na produkty o tej nazwie z Chin, gdzie wytwarza się ten słodzik z kolb kukurydzy, która w większości jest modyfikowana genetycznie (nie dotyczy to ksylitolu bio, produkowane z kukurydzy ekologicznej)!

Erytrol: produkt bezkaloryczny

Ma delikatny słodki smak. Może być wykorzystywany do pieczenia i gotowania potraw, ale oczywiście także do słodzenia. Jet świetnym zamiennikiem cukru, który go przypomina, chociaż nie jest taki słodki jak on. Osiąga około 75 procent słodyczy cukru. Nie ma, co ważne, nieprzyjemnego posmaku, na który narzekają w przypadku niektórych słodzików, konsumenci. Jest niskokaloryczny. W części krajów Unii Europejskiej został zaliczony, co ciekawe, do produktów bezkalorycznych. Używanie erytrolu zamiast cukru pomaga w obniżaniu masy ciała. Nie powoduje żadnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Dzięki niskiemu, bliskiemu zera, indeksowi glikemicznemu może być stosowany przez diabetyków i osoby na diecie ketogenicznej. Działanie erytrolu wspiera też profilaktykę jamy ustnej. Został uznany przez Światową Organizację Zdrowia, jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Potwierdziły to badania toksykologiczne i kliniczne. Jest stosowany w gumach do żucia, lodach, galaretkach, dżemach i wyrobach cukierniczych.

Maltitol: połowa kalorii mniej niż cukier

To kolejny znakomity zamiennik tradycyjnego cukru o niskiej kaloryczności. Pozyskiwany jest z ziaren zbóż. Smakiem i słodkością jest zbliżony do cukru trzcinowego. Ma za to o połowę mniej kalorii, nie powoduje próchnicy i może być stosowany przez osoby z celiakią i nietolerancją laktozy. Przyjazny dla odchudzających się, cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny) i osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera żadnych nienaturalnych dodatków. Nie zmienia właściwości pod wpływem wysokich temperatur, jak niektóre inne słodziki. Jest dodawany do gum do życia, do czekolad i słodyczy o obniżonej zawartości tłuszczu.  Może być też stosowany do wyrobu wypieków cukierniczych, a także gotowania i pieczenia.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google