Znany przede wszystkim jako słońce wśród roślin, a także ze względu na charakterystyczny smak pestek, tak chętnie przez nas konsumowanych w formie zdrowej przekąski. Słonecznik to skarbnica zdrowia zarówno dla dzieci, jak dorosłych. Jest nie tylko smaczny, ale też potrzebny naszemu organizmowi i bardzo pożyteczny. Jakie są właściwości pestek słonecznika? Dlaczego warto je spożywać na co dzień i do jakich dań można je dodawać? W Marketbio.pl znajdziemy zdrowe i ekologiczne pestki słonecznika.
Charakterystyka ogólna słonecznika
Należy do rodziny roślin astrowatych, posiada grubą i sztywną łodygę. Jego liście mają lekką w dotyku fakturę, zaś owocem są zdrowe i smaczne pestki. Często mówi się o nich jakoby były słońcem w ogrodzie. Oprócz walorów estetycznych (kojarzone przez większość z obrazem słynnego malarza) są także bardzo cenne – właśnie ze względu na swoje pestki o lekko orzechowym posmaku. Jadalny słonecznik jest rośliną oleistą. Wytwarza się z niego również olej słonecznikowy stosowany do różnorodnych potraw oraz margarynę.
Wartości odżywcze pestek słonecznika
Można śmiało stwierdzić, że są kopalnią tego co najwartościowsze dla zdrowia człowieka – stanowią źródło witamin i minerałów, a mianowicie: fitosteroli, witaminy A, C, E, B6, kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fosforu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wpływ słonecznika na zdrowie człowieka
Ze względu na wysoką zawartość błonnika pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i ułatwiają perystaltykę jelit, co może przyczyniać się do walki z problemem zaparć. Pozytywnie wpływają na poziom libido i są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników – stanowią zatem cenny składnik dla osób dbających o cerę.
Pestki słonecznika to również świetna przekąska dla najmłodszych – jest zdrową i wartościową alternatywą dla chipsów lub ciastek. Wziąwszy pod uwagę fakt prozdrowotnych właściwości, pestki słonecznika są wręcz wskazane dla dzieci jako jeden z regularnie spożywanych produktów.
Zastosowanie pestek słonecznika w kuchni
Pestki słonecznika są subtelne w smaku i pasują do wielu różnych potraw – można je prażyć na patelni, by po wystudzeniu dodawać do lekkich sałatek z roszponką, rukolą, fetą, suszonymi pomidorami i sosem winegret. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianek, jogurtów, granoli i koktajli.
Pestki słonecznika mogą okazać się ciekawym podkreśleniem dań obiadowych. Używajmy ich do dekoracji dań rybnych, sosów mięsnych, potrawek warzywnych lub innych aromatycznych dań podawanych na gorąco. I wreszcie – wyroby piekarnicze. Pestki słonecznika mogą być przez nas stosowane do posypania wypiekanego w domu chleba lub aromatycznych bułek i bagietek. Upieczone pestki zyskają w smaku, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt wypieków.
Zamów słonecznik w naszym sklepie online
Pestki słonecznika to znakomita przekąska i zamiennik słodyczy, gdy czujemy, że mamy ochotę coś zjeść, a jednocześnie zależy nam na tym, by w nasze ręce trafił wartościowy produkt. Pestki słonecznika w Marketbio.pl są bezpieczne i zdrowe. Pochodzą z upraw rolnictwa ekologicznego i zostały opatrzone właściwymi certyfikatami.
Pestki słonecznika możemy wybrać w wersji solonej, prażonej lub tradycyjnej, w zależności od potrzeb i upodobań smakowych (te uprażone doskonale sprawdzą się w sałatkach, dodając im palonego, orzechowego posmaku).
Osoby zmagające się z celiakią mogą także zamówić w naszym sklepie ten produkt ze względu na brak zawartości glutenu w składzie (co zostało oznaczone na opakowaniu).
Nie wychodząc z domu wystarczy wybrać dla siebie najodpowiedniejszą wersję i cieszyć się delikatnym, lekko orzechowym smakiem tej zdrowej przekąski, mogąc równocześnie dodawać ją do różnorodnych domowych dań i wypieków, by wzbogacać ich aromat, wpływając też na walory zdrowotne. A zdrowo może naprawdę oznaczać smacznie. Warto się o tym przekonać.