Jak myślisz, czy cukier może być zdrowy?
Okazuje się, że tak!
Mowa jednak nie o zwykłym białym cukrze nazywanym powszechnie „białą śmiercią”, a o naturalnym cukrze kokosowym. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa, pozwalająca na korzystanie z uroków słodyczy życia bez wyrzutów sumienia! Czym jest cukier kokosowy i jakie właściwości w sobie skrywa? Jak go stosować i czy warto zastąpić nim biały cukier, stosowany przecież codziennie? Na te pytania odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Obfituje ona w antyoksydanty, kwas octowy, a także cenne enzymy, które mają zbawienny wpływ na optymalny poziom cukru we krwi. Proces powstawania naturalnego cukru kokosowego jest dość skomplikowany. Kwiaty kokosu, pozyskane z palmy kokosowej nazywanej „kalpa vriksha”, czyli drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby, są rozcinane. Ścieka z nich gęsty sok, który jest następnie zbierany i odstawiany. Po pewnym czasie sok ten gęstnieje w wyniku odparowania z niego wody. Po przefiltrowaniu poddawany jest gotowaniu aż do skrystalizowania masy. Następnie masa poddana jest schłodzeniu i granulacji, której efektem końcowym jest cukier kokosowy.
Jaki smak ma cukier kokosowy?
Cukier kokosowy wcale nie smakuje kokosem. Wiele osób twierdzi wręcz, że wyczuwa w nim smak karmelu. Jest bardzo subtelny i delikatny, szybko się rozpuszcza. Najczęściej stosujemy go jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Równie dobrze jednak może stanowić składnik napojów i koktajli. Cukier kokosowy ma orientalny smak, dlatego nadaje się również do dań inspirowanych kuchnią Orientu. Najciekawszymi pomysłami jest doprawianie cukrem kokosowym dań z ryb z mięsa. Nawet, jeśli ten pomysł wydaje Ci się nieco szalony, z pewnością warto spróbować! Cukier kokosowy daje naprawdę mnóstwo wspaniałych możliwości, a jego smak wzbogaci smak wielu różnych potraw.
Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
Okazuje się, że tak! Cukier z kokosa zawiera w sobie mnóstwo składników mineralnych, a wśród nich najcenniejsze jest żelazo oraz cynk, wapń czy potas. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie wzrasta zbyt gwałtownie. Cukier kokosowy zawiera w sobie również insulinę, która znacząco spowalnia proces wchłaniania się glukozy. Z tego względu zaleca się zastąpienie białego cukru cukrem kokosowym, który jest o wiele zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.
Cukier kokosowy w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz ekologiczny cukier kokosowy pochodzący jedynie ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Nie zawiera w sobie chemicznych ulepszaczy ani konserwantów, jest w pełni ekologiczny i naturalny, dzięki czemu zachowuje w sobie pełnię swoich właściwości. Na uwagę zasługuje fakt jego delikatnego smaku i szerokiego zastosowania. Nie ulega wątpliwości, że popularność cukru kokosowego w ostatnich latach znacząco wzrosła. To sprawia, że zainteresowania ekologiczną formą tej słodkiej przyjemności także jest coraz większe. Nie czekaj, tylko już dziś zastąp biały cukier zdrowszą, kokosową alternatywą i ciesz się dobrym zdrowiem i pysznymi deserami bez wyrzutów sumienia. Już teraz zapraszamy do naszego sklepu i skorzystania z naszej oferty!
W czym specjalizuje się firma Tar-Groch?
W momencie powstania, firmie przyświecało motto zdrowego i świadomego żywienia. Tar-Groch postanowił podzielić się swoją wiedzą oraz zaoferować klientom produkty z całego świata. Firma działa na obszarze, który w stu procentach pokrywa się z jej wartościami oraz misją. To prawdziwa żywność zaczerpnięta wprost od natury, bez ingerencji oraz niepotrzebnych dodatków.
W skład bogatej oferty Tar-Groch wchodzą następujące produkty: orzechy, owoce suszone, kasze, ryże, nasiona, zimnotłoczone oleje, pasty orzechowe, mak, przyprawy oraz wiele innych. Produkty oferowane przez firmę Tar-Groch można pozyskać w opakowaniach detalicznych oraz zbiorczych.
Stały rozwój usług zgodnych ze standardami najwyższej jakości
Firma z Filipowic na przestrzeni ostatnich 25 lat działalności zrealizowana ponad 30,000 zamówień i stale współpracuje z ponad 10,000 klientów. Asortyment Tar-Groch jest stale poszerzany, tak, aby sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów troszczących się o zdrowe odżywianie.
Tar-Groch to producent, który stale inwestuje w nowoczesne technologie oraz wprowadza innowacyjne rozwiązania zarówno na etapie produkcji, jak również magazynowania produktów. Firma dysponuje sprzętem potrzebnym do samodzielnego wytwarzania zimnotłoczonych olejów oraz past orzechowych. Producent starannie konfekcjonuje produkty do sprzedaży detalicznej i hurtowej.
Priorytetem firmy jest dostarczanie klientom żywności odznaczającej się najwyższą jakością. Magazynowanie produktów opiera się na zasadzie FIFO (First In, First out), dzięki czemu, klienci mają pewność otrzymania świeżych produktów. Usługi świadczone przez firmę Tar-Groch są zgodne ze standardami GMP, GHP, HACCP oraz Codex Alimentarius. Producent pracuje nad wdrożeniem kolejnych systemów, co świadczy o tym, że stale pracuje nad polepszeniem jakości oferowanych usług.
Tar-Groch wspiera lokalne produkty
Firma Tar-Groch nie tylko importuje produkty z rynków zagranicznych, ale również wspiera lokalny rynek. Producent jest otwarty na współpracę z polskim rolnikami, który mogą dostarczyć żywność odznaczającą się najwyższą jakością. Firma jest otwarta na współpracę detaliczną i hurtową, podchodząc indywidualne do potrzeb każdego ze swoich klientów. Bardzo istotnym atutem jest terminowość oraz szybka realizacja zamówień. Cieszymy się, że sklep MarketBio może zaoferować swoim klientom produkty od uznanej firmy Tar-Groch.