Każdy z nas zna biały ryż. Na świecie istnieje ponad 40 000 odmian ryżu. Większość z nas słyszała również o ryżu brązowym, a nawet czarnym. Mało kto wie, że jest również ryż czerwony. Nie jest on nowym odkryciem, jednak jego popularność nie jest tak duża, jak w przypadku białego czy brązowego ryżu. A szkoda, gdyż ryż charakteryzuje się dobrym smakiem, a także może mieć korzystne działanie na nasze zdrowie, dzięki zawartości składników odżywczych.
Czym jest czerwony ryż?
Odmiana czerwona powstaje na skutek fermentacji białego ryżu z czerwonymi drożdżami. Ryż ten zawiera składnik, zwany antocyjaniną (występuje on także np. w jagodach). Dzięki temu jest spożywany jako ryż niełuskany lub częściowo łuskany. Czerwony ryż zdecydowanie przyciąga wzrok, a to właśnie dzięki temu składnikowi. Antocyjanina jest naturalnym barwnikiem roślinnym. Badania wykazały, że ta odmiana ryżu ma większą wartość odżywczą, niż inne znane powszechnie odmiany ryżu, To sprawia, że wybór tego właśnie ryżu, znacząco wpłynie na nasze samopoczucie.
Odmiany czerwonego ryżu
Na świecie występuje 10 odmian czerwonego ryżu. Są to m.in.:
- ryż tajski Red Cargo;
- ryż Kerala Matta;
- bhutański ryż czerwony;
- rodzynkowy czerwony (Ulikan);
- Rakthashali;
- czerwony ryż Camargue.
Możliwe korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czerwonego ryżu
Wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej ludzi, czerwony ryż staje się coraz bardziej doceniany i wybierany. Ryż czerwony wzbogacony jest przeciwutleniaczami oraz magnezem, dzięki temu może wykazywać właściwości lecznicze w wielu częstych schorzeniach. Oto niektóre z nich.
Cukrzyca — czerwony ryż może wspomóc leczenie cukrzycy, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny, który wspomaga kontrolowanie poziomu glukozy we krwi.
Może wspomagać leczenie astmy — dzięki wysokiej zawartości magnezu, spożywanie czerwonego ryżu, poprawia krążenie tlenu w organizmie, a tym samym zapobiec powstaniu astmy.
Pozwala na lepsze wykorzystanie tlenu — dzieje się tak, ponieważ czerwona odmiana ryżu, posiada duże ilości żelaza, które wspomaga przyswajanie tlenu i pomaga w jego transporcie do każdej komórki naszego ciała. To może powodować, że mamy więcej energii, jesteśmy bardziej dotlenieni i mamy lepszy nastrój.
Może wspomóc trawienie — czerwony ryż to bogactwo błonnika, który jak wiadomo jest idealnym składnikiem poprawiającym trawienie pokarmów. Dzięki temu reguluje także wypróżnianie, co z kolei może przyczyniać się do utraty zbędnych kilogramów i pozwoli nam zachować smukłą sylwetkę. Błonnik wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Wspomaga pracę i zdrowie serca — obecność pełnych ziaren, może znacznie wspomóc regulację cholesterolu i obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Prawidłowy poziom cholesterolu wspomaga pracę układu krwionośnego i może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Czerwony ryż — do czego można go wykorzystać?
Czerwony ryż idealnie będzie się prezentował w sałatkach z ryżem, z dodatkiem żółtej kukurydzy, zielonego ogórka czy papryki. Można również dodać go do drugiego dania, jako zamiennik ryżu białego. Fajnie będzie się komponował z warzywami w leczu. Wiele przepisów z czerwonym ryżem, znajdziesz w internecie.
Czerwony ryż do kupienia w MarketBio
W MarketBio dostaniesz czerwony ryż w różnej wielkości opakowań — 400 g oraz 1 kg. Oferujemy także wersję ekologiczną Bio. Nasze produkty nie zawierają glutenu, dlatego są w pełni bezpieczne i zdrowe. W naszym sklepie MarketBio dostaniesz także makaron ryżowy z czerwonego ryżu. Jest to super alternatywa dla zwykłego makaronu ryżowego. Niezależnie od kupowanych odmian czerwonego ryżu, najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest jakość źródła. Najważniejsze jest, aby kupować ryż z zaufanego, sprawdzonego źródła. Wiadomo, że produkty ekologiczne mają lepsze właściwości zdrowotne w porównaniu z innymi. Są również wykonane w bardziej etyczny sposób i są wolne od dodatków i chemikaliów. Udowodniono, że żywność wykonana z ekologicznych składników ma doskonały smak. Wszystko to ze szczególną dbałością o naturę.